جلیلی: نقاط فرصت ما در سیاست خارجی بیش از نقاط تهدید است
کاندیدای ریاست جمهوری یازدهم با بیان اینکه نقاط فرصت ما در سیاست خارجی بیش از نقاط تهدید است، گفت: این رویکرد باید در دستگاه سیاست خارجی و بخش های مختلف سایر دستگاه ها به صورت جدی پیگیری شود تا ما از فرصت های بیشتری برخوردار شویم.
به گزارش فارس، سعید جلیلی کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در برنامه رویکردها،برنامه های شبکه چهارم صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در عرصه سیاست خارجی چه ظرفیت هایی در منطقه و سطح بین الملل برای جمهوری اسلامی وجود دارد، اظهار داشت: سیاست خارجی هر کشوری اصول، اهداف، ارزش، حقوق و منافعی دارد؛ دستگاه سیاست خارجی و سایر دستگاه های مرتبط با آن باید درک دقیقی از این موضوعات داشته باشد.
جلیلی با بیان اینکه سیاست خارجی در صحنه بین الملل عرصه ای از اشتراک این اصول ارزش ها و حقوق است، که کشورها برای خود قائلند، افزود: اگر در صحنه بین المللی که نزدیک به 200 کشور وجود دارد، نگاه کنیم، با کشورهای زیادی نقاط مشترک زیادی داریم که می تواند برای ما تولید فرصت کند.
این کاندیدای یازدهمین دوره ریاست جمهوری تصریح کرد: یکی از بحث هایی که مطرح بود وقتی صحبت از سیاست خارجی می شد برخی به چند کشور محدود غربی توجه می کردند که اتفاقا بیشترین اختلاف را با ما در اهداف و رویکردها داشتند و از بسیاری کشورها غافل شدند و آنها را به صورت جدی پیگیری نمی کردند.
وی ادامه داد: اگر با این نگاه که نقاط مشترک بین کشورها می تواند تولید فرصت و ایجاد تعامل کند، توجه داشته باشیم، نقاط فرصت ما در سیاست خارجی بیش از نقاط تهدید است و این رویکرد باید در دستگاه سیاست خارجی و بخش های مربوط به آن در سایر دستگاه ها مثل حوزه های اقتصادی، صنعتی و کشاورزی جدی پیگیری شود تا با گسترش روابط خارجی فرصت های بیشتری برای ما به دست آید.
جلیلی به دوران حضور خود در معاونت اروپا و آمریکای وزارت خارجه اشاره کرد و افزود: ما در آن دوران این دیدگاه را انجام دادیم؛ مثلا در حوزه آمریکای لاتین دیدیم با اینکه این حوزه از ما بسیار دور است اما در سیاست خارجی با ما نگاه مشترکی دارد و از لحاظ سیاسی چند بار به طور جدی از ما دفاع کردند؛ در شورای حکام، ونزوئلا تقاضای رای گیری کرد و به قطعنامه ای که می خواست علیه ما باشد، رای منفی دهد.
این کاندیدای یازدهمین دوره ریاست جمهوری به رابطه اقتصادی با ونزوئلا و امضای حدود 11 میلیارد دلار قرارداد با این کشور اشاره کرد و افزود: امضا کافی نیست و باید با پیگیری آن را اجرایی کرد. البته پس از حضور بنده در شورای عالی امنیت ملی حدود 5 میلیارد دلار آن اجرایی شد و اکثر صادرات ما به این کشور بود.
وی در همین زمینه به رابطه با کوبا اشاره کرد و یادآور شد: زمانی ما واکسن را از چند کشور اروپایی وارد می کردیم که آن را بین 4 تا 5 دلار داده و فناوری آن را نیز نمی دادند اما کوبا که به این فناوری رسید آن را با قیمت زیر نیم دلار به ما داد.
جلیلی تاکید کرد: آسیای میانه، قفقاز، عراق و افغانستان ظرفیت های بسیاری هستند که باید از آنها استفاده کرد و ما باید با عراق و افغانستان با توجه به نیاز فعلی آنها صادرات خود را قوی کنیم.
این کاندیدای یازدهمین دوره ریاست جمهوری در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه نوع اقتصاد شما واقع گرایانه است یا آرمان گرایانه یا ترکیبی از این دو اظهار داشت: هیچ کشوری نمی تواند بگوید در سیاست خارجی خود آرمان ندارم اما مهم این است که این آرمان ها را بر اساس اقتضائات موجود محقق کنید چرا که در خلأ این امر صورت نمی گیرد و بر اساس واقعیت نقشه راه شما مشخص می شود.
وی در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه آیا طرح تحول اقتصادی را ادامه می دهید یا خیر یا نسبت به طرح 12 گامی شما برای جهاد اقتصادی با طرح تحول چیست، گفت: اگر دولت بخواهد اهداف خود را مبتنی بر اسناد بالادستی همچون چشم انداز 20 ساله و برنامه 5 ساله محقق کند ابتدا باید طرح تحول ساختاری و اداری در دولت شکل گیرد.
جلیلی گفت: بنابر این علیرغم وقت گذاشتن نیروهای دولتی اما آنها می گویند کارآمدی لازم وجود ندارد از این رو ساختار اداری ماست که باید درست شود.
این کاندیدای یازدهمین دوره ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه باید به مشکلات سلبی همچون مفاسد اقتصادی و اخلال ها در عرصه اقتصادی توجه داشت و لزوما در آن شیوه های نظارتی را دخیل نکرد، یادآور شد: در وهله اول خود دولت باید مدعی مبارزه با مفاسد اقتصادی باشد و سازوکار آن را تعریف کند تا اگر کسی خواست اخلالی ایجاد کند امکان آن وجود نداشته باشد و این امر بعید نیست چرا که کشورهایی چنین تجربه ای داشته اند.
جلیلی با بیان اینکه کارآمدی این شیوه نیز باید حداکثری باشد و این به سازوکار دولت برمی گردد خاطرنشان کرد: مثلا اگر وزارت کشاورزی و صنعت کارآمد باشد ارباب رجوع نگران نیست که باید از هفت خوان دستگاه دولت بگذرد و آن را مرجع و پشتیبان خود می داند.
این کاندیدای یازدهمین دوره ریاست جمهوری با بیان اینکه طرح تحول اقتصادی بسیار ضروری است به 70 هزار میلیارد معوقات بانکی اشاره کرد و افزود: این ناشی از مشکل بانک هاست و اول از همه خود آنها باید مدعی باشند که هستند.
وی به ناهمگونی در پرداخت مالیات ها اشاره و تصریح کرد: کسانی که ده ها برابر یک کارگر درآمد دارند به اندازه او هم مالیات نمی دهند. از این رو باید یک شفافیت اقتصادی داشته باشیم تا بانک های اطلاعاتی با تقاطع اطلاعات خود بتوانند مانع مفاسد شوند؛ در دبیرخانه شورا بحث شد که باید بانک های اطلاعاتی را تسریع کنیم.
جلیلی با بیان اینکه 12 گام حماسی که ما برای حوزه اقتصادی تعریف کردیم این طور نیست که به صورت اول و دوم باشد بلکه باید به صورت همزمان آغاز شود و زمان زیادی نیز برای این بحث ها نداریم.
این کاندیدای یازدهمین دوره ریاست جمهوری به لزوم تسریع در اجرای شفافیت اقتصادی، حمایت از تولید، حمایت از محصولات کشاورزی و پالایش دستگاه های اداری اشاره کرد و متذکر شد: ممکن است برخی از آنها در 6 ماه و برخی در یک سال صورت گیرد. به طور مثال بانک های اطلاعاتی که موجب شفافیت اقتصادی می شود حداکثر ظرف 6 ماه می توانند به پایان خود برسند و شکل بگیرد.
جلیلی افزود: ما در سیاست خارجی یکی از منابع قدرتمان محصولات فرهنگی است و دشمنان می گویند که اگر جمهوری اسلامی ایران قدرت دارد به خاطر سخت افزارهای ما نیست بلکه به خاطر قدرت نرم افزاری و محصولات فرهنگی جمهوری اسلامی ایران است.
وی خاطر نشان کرد: آقای محمود الزهار که در غزه هستند به ایران آمده بودند و من داشتم با ایشان درباره این بازمانده سیف الله داد که یک کار ماندگار در حوزه حمایت از فلسطین است از وی پرسیدم که شما این فیلم را دیده اید ولی او اظهار بی اطلاعی از این فیلم کرد.
اکنون برای من جای تعجب بود.
جلیلی خاطر نشان کرد: محصولات خوب فرهنگی جمهوری اسلامی ایران باید به خوبی در سطح جهان و به خصوص در منطقه توزیع شود، شهید شهریاری، شهید چمران و احمدی روشن و موضوعات دفاع مقدس و انقلاب اسلامی ظرفیت های بسیار زیادی است که ما هم می توانیم پیاممان را برسانیم و هم به لحاظ اقتصادی باعث صادرات فرهنگی شود و اگر بتوانیم تولیدات فاخری داشته باشیم، حتی در غرب نیز بازار خوبی برای این محصولات خواهیم داشت.
این کاندیدای انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری خاطر نشان کرد: صادرات محصولات فرهنگی باید یکی از اهداف اصلی ما باشد که تمام دستگاه های فرهنگی برای این امر به صورت هم افزار باید فعال شود و از طرف دیگر بسیاری از محصولات فرهنگی بسیار خوبی در کشور تولید شده ولی متاسفانه به خوبی توزیع نشده است که این هم باید مد نظر قرار بگیرد.
وی افزود: ما باید بتوانیم با ایجاد فرصت ها، ظرفیت های فرهنگی تمام مناطق کشور و استان های محروم را شکوفا کنیم و شاعر، فیلمنامه نویس و هنرمند قوی و بسیار زیادی در کشور داریم که باید از آنها به طور جدی پشتیبانی شود و اگر لازم است به آنها وام داده شود و زندگیشان به خوبی تامین شود.
وی در سوالی مبنی بر اینکه آیا از افراد جریانات دیگر هم استفاده خواهیم کرد، گفت: آیا واقعا نیروهای کارآمد و ارزشمند و متعهد در دو قالب اصلاح طلب و اصولگرا هستند، من در سفرهای استانی که دارم مردمی را می بینم که ظرفیت بسیار بالایی دارند و شوق خدمت به کشور را نیز دارا هستند که باید از آنها نیز استفاده شود.
حتما اگر فردی که دارای توانایی است و در انتخابات ریاست جمهوری به کس دیگری جز من نیز رای بدهد و اصلا در ستاد من نیز نباشد از او استفاده خواهم کرد.
سعید جلیلی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در شرایط فعلی نیمی از جمعیت در 25 شهر و کشور مستقر شدند و روستاها به عنوان قطب های تولید دارند تخلیه می شوند و برای بحث آمایش سرزمین چه برنامه ای دارید گفت: جمهوری اسلامی ایران از لحاظ جغرافیایی دارای ظرفیت منحصر به فردی است و روستاها باید موتور حرکت و توسعه کشور باشند. من یک کشور اروپایی رفتم که یک چلهم ایران مساحت داشت ولی چندین برابر این صادرات داشت که بیشتری صادرات آن نیز تولیدات کشاورزی و روستایی بود و در آن کشور وقتی از روستا به شهر می رفتیم هیچ تفاوتی را احساس نمی کردیم.
وی افزود: بسیاری از تولیدات صنعتی را علاوه بر کشاورزی می توانیم به راحتی در روستاها توسعه دهیم اما این به شرطی است که روستاییان مطمئن باشند که از تولیداتشان پشتیبانی خواهد شد و به فروش خواهد رفت. خیلی از صادرات کشورهای دیگر به کشورمان از روستاهای آنها تولید می شود و اگر تولید در روستاها افزایش یابد مهاجرت معکوس خواهد شد.
سعید جلیلی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه راهبرد انرژی هسته ای را چگونه ادامه خواهید داد، گفت: اینکه دشمن با تمام توانش مانع تحقق انرژی هسته ای می شوند نشان از این دارد که انرژی هسته ای بحث ارزشمندی برای کشورمان است و می تواند یک ظرفیت و یک فرصت برای کشور باشد.
وی افزود: نکته دوم اینکه در همین موضوعات شما می بینید که انرژی هسته ای نیاز ما است و ما از سر لجبازی انرژی هسته ای را ادامه نمی دهیم، در سوخت 20 درصد و ایزوتوپ های دارویی نیاز کشورمان است. ما 850 هزار نفر از بیمارانمان از این داروها استفاده می کنند و شما شاهد بودید که در سال 88 ما به آنها گفتیم که این سوخت 20 درصد را به ما می دهید و ما آنرا برای دارو می خواهیم که به صراحت گفتند نمی دهیم.
جلیلی خاطرنشان کرد: ما رفتیم و این داروها را با سوخت 20 درصد تولید کردیم و این نشان می دهد که این پافشاری که ما داریم براساس نیازمان است و برای رفع نیاز 850 هزار بیمارمان این کارها را انجام داده ایم چون زمان فاسد شدن این ایزوتوپ های دارویی بسیار محدود است و ما نمی توانیم آنها را وارد کنیم.
وی افزود: نکته سوم اینکه انرژی هسته ای حق کشورمان است و حقوق حاکمیتی قابل اغماض نیست مثلاً اینکه ما بیاییم بگوییم این اروند رود مگر چقدر مساحت دارد که ما با صدام دعوا داشتیم و 500 هزار شهید به خاطر آن دادیم و مشاهده کردید که ملت ما به خاطر حق حاکمیتی خود، با قدرت از آن دفاع کرد، بطوری بود که ما فقط از اروند دفاع نکردیم و آن عملی که انجام دادیم باعث این شد که 25 ساله آنها فهمیدند که دیگر چشم طمع به تهدید نظامی علیه خاک ما نمی کنند و کشور را بیمه کردند و امروز در حق هسته ای نیز همین بحث است و آنها باید بفهمند که دیگر فقط بحث دفاع از حقوق هسته ای نیست بلکه همه حقوق ما مدنظر است و آنها نمی توانند حقوق ما را پایمال کنند و ایران در حق خودش جدی است و امروز اگر حق هسته ای را از دست بدهیم فردا حقوق دیگری را از ما مطالبه می کنند.
کاندیدای ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: روند گفت و گوها در مسیری که پیشرفته موفق بوده است ، آنها یک زمانی به ما می گفتند که اصلاً نباید سانترفیوژی داشته باشید، ما امروز هر تعداد سانترفیوژی که بخواهیم می توانیم تولید کنیم و با شتاب این مسیر را داریم دنبال می کنیم و از این سانتریفیوژها برای زندگی مان در تولید برق، کشاورزی و موارد بسیاری استفاده می کنیم.
وی افزود: با همین ظرفیتهای فنی ای که ایجاد کردیم مانع شدیم از اینکه آنها بتوانند آن مسیر زیاده خواهی که داشتند طی کنند و اینکه بعضی ها می گویند این گفت و گوهای 1+5 چه فایده ای دارد ، این است که ما در سال 88 با آنها مذاکره می کردیم، انها به ما می گفتند حالا که شما به سوخت 20 درصد نیاز دارید مطالبات ما را انجام بدهید تا ما این سوخت را به شما بدهیم، امسال که سال 92 است آنها به ما می گویند که خیلی خب، ما حاضریم برخی خواسته های شما را انجام دهیم تا شما این سوخت 20 درصد را ادامه ندهید و همه چیز برعکس شده است.
جلیلی تصریح کرد: اینکه برخی می گویند ما در مذاکرات می یاییم بیانیه می خوانیم و اعلام موضع می کنیم، آیا با اعلام موضع معادلات اینگونه می شود؟ اینکه در سال 88 بگویند سوخت 20 درصد را اگر می خواهی من به تو بدهم خواسته های ما را برآورده کن تا این سوخت را به تو بدهیم و امروز می گوید که این 20 درصد را ادامه نده تا حقوقت را بهت بدهم.
جلیلی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چگونه ما باید حرکت کنیم که هزینه ها را کاهش بدهیم، گفت: تهدیداتی که در موضوع هسته ای ما را تهدید می کرد، چه بود؟ این بود که می خواستند مانع پیشرفت ما بشوند، این هنر دیپلماسی نیست که اگر فشار سیاسی نیست آنرا به بخش فنی انتقال بدهد و تهدید رفع می شود که پیشرفت فنی ادامه پیدا بکند.
وی افزود: آنها می خواستند ایران را متهم کنند به اینکه ایران پایبندی لازم را ندارد، شما دیدید که در این 5 سال یکی از کارهای اساسی که صورت گرفت این بود که به آژانس گفتیم شما هرچه سوال دارید بگویید و ما آنها را برایتان برطرف می کنیم و آنها 6 سوال مطرح کردند و ما تمام سوالات را پاسخ دادیم و این عملاً آنها را خلع سلاح کرد.
جلیلی خاطرنشان کرد: زمانی که گفت و گوها می خواست شروع بشود امریکا اعلام کرد که من در این گفت و گوها شرکت نخواهم کرد چون ایران قطعنامه ها را رعایت نمی کند ولی علیرغم اینکه رسماً اعلام کرده بود آمد.
وی افزود: از سال 87 تا الان، آنها فقط یک قطعنامه علیه ما صادر کردند ما در بیانیه تهران کاری کردیم که آنها خلع سلاح شدند. در تهران آقای اردوغان و لولا نخست وزیر ترکیه و رئیس جمهور برزیل از 7 صبح تا 1 بامداد بیانیه تهران را نوشتیم و وقتی که بیانیه را سه کشور امضاء کردند مشاهده کردند که ایران با یک بلوک جدیدی از قدرت حاضر شده است و در واقع بیانیه تهران تمام خواسته های ما بود که دو نفری که آقای اوباما از آنها خواسته بود که با ما مذاکره کند، آیا این پیروزی نیست؟
جلیلی خاطرنشان کرد: اینکه آنها به تحریم ها یک جانبه می پردازند به این دلیل است که در گفت و گوها نتوانستند موفق عمل کنند اما اینکه چرا تحریم یک جانبه را انجام می دهد این است که امریکا از روز اول علیه جمهوری اسلامی ایران بوده است، وقتی که قطعه هواپیمای مسافربری و دارو را تحریم می کند، نشان می دهد که یک موضوعی که اینگونه دارد برای جمهوری اسلامی ایران ظرفیت ایجاد می کند اینگونه آن را دنبال می کنند.
کاندیدای ریاست جمهوری تصریح کرد: روند مذاکرات در عرصه فنی، حقوقی و سیاسی موفقیت آمیز بوده است، اینکه در آلماتی 2 آنها بیان می کنند که ما باید برویم و در پایتخت هایمان مشورت کنیم و بعد از 40 روز جواب می دهند، آیا این نشان می دهد که ما فقط یک بیانیه خوانده ایم؟ اگر بیانیه می خواندیم آنها همانجا سریع جواب می دادند، من متأسفم که بعضی ها این مسئله را مطرح می کنند.
وی افزود: این مدیون گفت و گوها و مذاکرات ما نیست بلکه مدیون خون شهدای هسته ای ماست، اگر ما 10 بار هم می رفتیم به ژنو 2 و مذاکره می کردیم این ظرفیت اینگونه شکوفا شود و به خاطر خون امثالی مانند شهریاری دانشمندی که اهل نماز شب است و بدون اینکه یک ریال از جمهوری اسلامی ایران بگیرد تکمیل سوخت 20 درصد را انجام داد، می باشد.
جلیلی تاکید کرد: آنها بیش از سوخت 20 درصد از امثال شهید شهریاری می ترسند، برای همین است که شهید شهریاری را هدف قرار می دهند و این باعث افتخار و قدرت ما است.
جلیلی با اشاره به فشار دشمن در بخش های دفاعی و بیشترین پیشرفت های کشور در این بخش یاد آور شد: دشمن مجددا بیشترین فشار را در بحث هسته ای وارد کرد در حالی که ما امروز جز 10 کشور برتر دنیا هستیم.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه در عرصه هایی که دشمن به ما فشار می آورد می توان آن را تبدیل به فرصت کرد افزود: چرا کشوری که نفت خیز است باید به تحریم بنزین تهدید شود.
وی با بیان اینکه آقای میرکاظمی با یک تفکر جهادی به وزارت نفت آمد و در کمتر از شش ماه این مشکلات را رفع کرد که این ارزشمند است افزود: بنابراین این کار جهادی باعث شده که اجازه ندهد که تحریم بنزین شکل بگیرد.
جلیلی ادامه داد: چرا ما باید در مسائل کشاورزی 11 میلیارد دلار محصولات کشاورزی وارد کنیم آن هم در حالی که مشکلات نقل و انتقال ارز و کشتی ها مطرح است و اگر این مقدار را وارد نکنیم می توانیم آن را به کشاورز خود بدهیم.
این کاندیدای انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری با بیان اینکه بنده رد نمی کنم که برخی تحریم ها یک شوک به کشور وارد می کند، یاد آور شد: اگر با این تحریم ها به صورت هوشمندانه برخورد شود همین تبدیل به فرصت می شود.
وی در پاسخ به سوالی که آیا برای این کار برنامه عملیاتی مشخص دارید یا خیر، گفت: ما در این زمینه هم وزارت صنعت و معدن کار خوبی شده بود و حتی خود شورای عالی امنیت ملی نیز مصوبات خوبی در همین زمینه داشتیم، اما سوال این است که چرا اینها اجرا نشد.
جلیلی افزود: اولویت دولت باید این باشد که مشابه سفرهای استانی، سفرهای وزارتخانه ای ایجاد شود و در واقع باید وزارتخانه ها با به گونه ای کارآمد کرد که این مصوبات را محقق کنند.
این کاندیدای انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری افزود: حدود دو سه سال قبل در شورای عالی امنیت ملی بررسی کردیم و دیدیم که کشورهای جنوبی خلیج فارس حدود 14 میلیارد دلار کالا وارد می کنیم در حالی که آنها تولید ندارند و اکثر آنها صادرات مجدد بود.
وی با بیان اینکه پس از بررسی ها مصوب شد که زیر ساختها را ما انجام دهیم گفت: اجرای آن نیاز به اراده دارد چرا که عده ای به دلیل کاستی های سیستم اداری و برخی به خاطر منافع خود مقاومت می کنند. لذا اگر ما بنادر خود را در چابهار، بندرعباس و بوشهر زیر ساختش را درست و بودجه آن را تامین کنیم ظرفیت های جنوبی ما را فعال خواهد کرد.
جلیلی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه شما وضعیت سینمای امروز کشور را چگونه ارزیابی می کنید و چه راهکارهایی برای رسیدن به وضعیت مطلوب آن دارید، گفت: هنر انقلاب اسلامی این است که پیام دارد و قدرت آن نیز در همین است لذا هر چقدر این پیام هنرمندانه تر منتقل شود، گستره نفوذ آن بیشتر خواهد شد.
این کاندیدای انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری ادامه داد: همه فیلم های مستندی که نامزدهای محترم انتخابات ساخته اند، می گویند که تاثیر آن بیشتر از مصاحبه است.
وی با اشاره به فیلم «خداحافظ رفیق» تصریح کرد: بنده از فیلم بسیار خوشم آمد چرا که با لطافت همان خاطرات جبهه را به زبان هنر منتقل کرد، از این رو باید از هنر استفاده حداکثری کرد.
جلیلی با تاکید بر اینکه دولت باید به سراغ ظرفیت سینما برود و این ظرفیت را به کار بگیرد اضافه کرد: ما هنرمندان، کارگردانان و فیلمنامه نویسان بسیار خوبی داریم.
این کاندیدای انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری در خصوص تئاتر نیز گفت: نه تنها درتئاتر بلکه در شعر، رمان و کتاب و همه عرصه های هنری باید از این ظرفیت استفاده کنیم و در این صورت در انتقال پیام خود موفق تر خواهیم بود.
نظر شما :