اعتراض گسترده منتقدان اولاند

قطر فرانسه را می‌خرد؟

۰۶ مهر ۱۳۹۱ | ۱۲:۳۰ کد : ۱۹۰۷۲۸۴ اخبار اصلی خاورمیانه
اموال کلان قطری‌ها در شریان اقتصادی فرانسه نفوذ می‌کند و رفته رفته به سمتی می‌رود که قطری‌ها را طرفی از سیاست در فرانسه، حداقل در بعد بین‌المللی، کند.
قطر فرانسه را می‌خرد؟

دیپلماسی ایرانی: دیپلماسی همواره عامل اصلی تحرکات کشورهای بزرگ برای پیشبرد اهدافشان در جهان و گشودن جای پایی برای آنها در پرونده های مختلف سیاسی جهان بوده است، مقوله ای که در کنار نیروی نظامی همیشه باعث می شده است تا کشورهایی که از هر دوی آنها برخوردار بوده اند، بتوانند صندلی ای کنار صندلی دیگر رهبران قدرتمند جهان داشته باشند. اما در قطر وضعیت به گونه دیگری است، قطری ها وجه دیگری از دیپلماسی را به نمایش گذاشته اند که بیشتر از آن که به این دو توانایی متکی باشد متکی به پول است. این توصیفی است که روزنامه لیبراسیون فرانسه در توصیف جنجال تازه ای که بر سر سرمایه گذاری های اخیر قطر در فرانسه در افکار عمومی کشور به راه افتاده، ارائه داده است. این روزنامه در ادامه می نویسد، اموال کلان قطری ها در شریان اقتصادی فرانسه نفوذ می کند و رفته رفته به سمتی می رود که قطری ها را طرفی از سیاست در فرانسه، حداقل در بعد بین المللی، کند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی میدل ایست آنلاین، فرانسه این روزها با بحران های متعدد اقتصادی دست و پنجه نرم می کند و از این مساله بسیار واهمه دارد که سرنوشت یونان و اسپانیا به پشت دروازه های تریومف پاریس نیز برسد. برای همین از هر گونه سرمایه گذاری خارجی که بتواند تا اندازه ای از تب بحران اقتصادی اش بکاهد با آغوش باز استقبال می کند. رویکردی که نزد فرانسوی ها تازگی ندارد و مشابه آن را در دولت های فرانسوا میتران، ژاک شیراک و نیکولا سارکوزی، روسای جمهور اسبق فرانسه که هر کدام مکاتب مختلف سیاسی را در پیشبرد فعالیت های سیاسی شان داشته اند، نیز شاهد بوده ایم. اکنون نیز فرانسوا اولاند سوسیالیست که در راس دولت فرانسه قرار گرفته همین رویکرد را پیش گرفته است؛ قطری که پول دارد چرا نباید از آن استفاده کرد.

اکنون به اعتقاد بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران روابط دوحه و پاریس بسیار گسترش یافته است اما این روابط گسترش یافته بیش از آن که بر حسن تعامل و اصول دیپلماتیک و نزدیکی دیدگاه ها نسبت به مسائل مختلف میان دو کشور مبتنی باشد، بر اموال کلانی که از سوی قطری ها در فرانسه سرازیر شده، متکی است. اولاند اکنون با بحران های اقتصادی شدید دست و پنجه نرم می کند که در راس آنها معضل بیکاری قرار دارد و امیدوار است که با سرمایه گذاری های قطر بتواند شغل ایجاد کند و از بحران اقتصادی رو به افزایش کشورش بکاهد.

در این میان مخالفان اولاند باب انتقاد و سرزنش را گشوده اند و می گویند که وی با این کار فرانسه را به قطری ها فروخته است و با ادامه این روند نمی تواند در آینده مستقل به خصوص در امور کشورهای عربی تصمیم گیری کند. اما سوسیالیست های جدید می گویند که راه چاره ای نیست، نمی توانند اموال کلانی که از قطر می آیند را نادیده بگیرند. به ویژه که بیکاری رو به افزایش است و میزان بدهی های کشور به سویی می رود تا همه را از آینده اقتصادی کشور ناامید کند.

ویلی لو دوفین، روزنامه نگار فرانسوی و منتقد حزب سوسیالیست در مقاله ای که در روزنامه لیبراسیون منتشر کرده است در این باره می نویسد: تاسیس صندوق جدیدی که هدف از آن کمک به مناطق فقیر و متزلزل اطراف فرانسه است، نکته ای در خود نهفته دارد که نمی توان به راحتی از کنار آن گذشت، مالکیت بخش اعظم این صندوق متعلق به دولت قطر است، این به آن معنا است که یک کشور خارجی به فرانسه می آید و رسما بخشی از کشور را می خرد، این مساله باعث می شود تا جمهوریت کشور زیر سوال برود.

وی در ادامه می نویسد: سرمایه اولیه این صندوق در حال حاضر 50 میلیون یورو است که تا یک صد میلیون یورو نیز قابل افزایش است. دولت قطر به کمک این صندوق می تواند بر مناطق فقیر نشین کشور مستولی شده و پول در اختیار فقرا قرار دهد. به این نکته توجه کنید که بیشتر مردمان ساکن در این مناطق اعراب مهاجری هستند که بیش از آن که با اصول و مبانی فرانسه پیوند داشته باشند با اصول و مبانی عربی خود پیوند دارند. دولت قطر با این کار می تواند آنها را برای خود جذب کرده و یک جریان خارجی مخالف را علیه پاریس در قلب فرانسه سازماندهی کند، آیا دولت به این موضوع توجه کرده است؟

کلود دیلان، یکی از نمایندگان مجلس سنای فرانسه تاسیس این صندوق و حمایت هایی که دولت فرانسه از آن می کند را خطرناک دانسته و گفته است که دولت باید در سیاست خود در این زمینه تجدید نظر کند.

مارین لوپن، رهبر حزب جبهه ملی (راست افراطی) هدف سرمایه گذاری های کلان قطر را کمک به مسلمانان ساکن در مناطق حاشیه ای و فقیر نشین شهرهای فرانسه دانسته است و می گوید: «برای ما این کار دولت قطر مشکوک است، ما نمی توانیم اجازه دهیم که یک کشور خارجی بیاید و به نفع قشر خاصی از جامعه ما سرمایه گذاری کند.»

روزنامه لیبراسیون همچنین تحلیل می کند که دولت قطر علاوه بر ابزار مالی از ابزار رسانه ای برای پیشبرد اهداف خود در فرانسه نیز برخوردار است. قطر الجزیره را در اختیار دارد که با پول های کلانی که به آن تزریق می کند به هنگ نظامی این کشور تبدیل شده است.

این در حالی است که از سرمایه گذاری های کلان دولت قطر در خارج که بین 15 تا 25 میلیارد یورو در سال برآورد می شود در حدود 800 میلیون یوروی آن در فرانسه سرمایه گذاری می شود.

از سوی دیگر بسیاری انتقاد می کنند که قطر کشوری است که از تروریسم و خشونت در سراسر جهان حمایت های کلان می کند و نمی توان به سرمایه گذاری های متعددی که در جاهای مختلف جهان می کند از دریچه بی طرفی و حسن نیت نگریست.

کلید واژه ها: قطر و فرانسه


نظر شما :