شانزدهمین یادداشت از سلسله نوشتههای جدید سرکیس نعوم
چرا بشار اسد در قدرت می ماند؟
دیپلماسی ایرانی: در سال گذشته سایت دیپلماسی ایرانی یادداشت های سرکیس نعوم، روزنامه نگار و نویسنده مشهور و از چهره های مشهور فرهنگی لبنانی را که جوایز متعددی در زمینه های مختلف روزنامه نگاری و فرهنگی به دست آورده است که به طور مرتب در روزنامه النهار لبنان منتشر می شدند، ترجمه و منتشر کرد که همگی آنها در آرشیو دیپلماسی ایرانی در دسترس هستند. این یادداشت ها عموما درباره تحولات اخیر خاورمیانه و شمال آفریقا بودند که نعوم در سفرش به ایالات متحده امریکا که هر ساله انجام می دهد در دیدارش با مقام های مختلف امریکایی که برخی از آنها سابقه طولانی در دستگاه سیاست خارجی امریکا داشته اند و شماری نیز همچنان در این دستگاه مشغول به کارند، در میان گذاشته بود. نعوم نامی از این افراد نمی آورد ولی سمت همگی آنها را یاد می کند، از این رو خواننده می تواند حدس بزند که فرد مورد اشاره چه کسی است یا این که از لحاظ تاثیرگذاری در سیاست خارجی امریکا از چه اهمیتی برخوردار است و یا این که چه اطلاعات پشت پرده ای را می داند که کمتر ردی از آنها در رسانه ها دیده می شود. یکی دیگر از نکات مورد اهمیت این یادداشت ها به روز بودن آنها و هم زمانی شان با تحولات خاورمیانه است. خاورمیانه ای که از سال 2010 به بعد و با آغاز بهار عربی رنگ و بوی دیگری به خود گرفته است. ویژگی دیگر این یادداشت ها حالت گفت وگو بودن آنها با مقام های امریکایی است که جذابیت بیشتری به آنها می دهد.
امسال نیز نعوم همانند سال های گذشته در همان زمان همیشگی به ایالات متحده امریکا رفته و مشابه همان گفت وگوها را انجام داده است و اکنون که به لبنان بازگشته این یادداشت ها را یک به یک در روزنامه النهار منتشر کرده است. دیپلماسی ایرانی نیز به رویه سال گذشته تلاش می کند، همگی این یادداشت ها را ترجمه و منتشر کند.
در این جا شانزدهمین بخش از این سلسله یادداشت ها پیش رویتان قرار می گیرد:
از مقام عالی رتبه در بزرگترین سازمان یهودیان امریکا که آدم بسیار فعالی است، درباره دلایل مواضع روسیه در برابر بحران سوریه و راهی که پیش گرفته، پرسیدم، جواب داد: «از دلایلی که در انتخابات ریاست جمهوری روسیه که گذشت، دوباره پوتین انتخاب شد این است که حاکمان روسیه احساس می کنند که امریکا از عمد برای تضعیف و کنار گذاشتن کشورشان پس از سرنگونی عرش بزرگ ترین کشور عظیم دنیا، وارد عمل شده است، و از عمد آن را با رساندن پیمان آتلانتیک شمالی تا کنار مرزهایش مورد تهدید قرار می دهد و اقدام به نصب سپر دفاع موشکی در نزدیکی مرزهایش کرده است. برای همین آنها می خواهند از امریکا انتقام بگیرند و خود را برای نفوذ در خاورمیانه آماده کرده اند، از همین ناحیه است که به پایگاه دریایی خود در طرطوس اهمیت ویژه ای می دهند و به فکر گسترش روابط امنیتی، نظامی و تسلیحاتی پس از یک دوره اهمال با نظام اسد افتاده اند. اما درباره اوضاع داخلی سوریه، به اعتقاد من حوادث جاری در آن ادامه خواهد یافت و حتی ممکن است که به یک جنگ مذهبی تمام عیار تبدیل شود به رغم این که برخی هشدارها و اجتناب ها را برای عدم رسیدن به راه لبنان مد نظر دارد. اما نظام به دلایل متعددی به طور رسمی سقوط نخواهد کرد، یک دلیل این است که یک عملیات نظامی خارجی منظم علیه آن وجود ندارد و نظام رهبری ارتش را به رغم این که ناآرامی های داخلی از استیلای ارتش پیش افتاده، همچنان بر عهده دارد. مگر این که نقش داخلی و خارجی خود را از دست بدهد و امور به سمت ایفای نقش هم پیمانانش تغییر کند. شاید پس از آن سوریه به طور واقعی وارد همان راه لبنان در دوران جنگ های طولانی داخلی اش در دهه های گذشته شود، کسی نمی داند که در آن صورت سوریه یک پارچه خواهد ماند یا تجزیه خواهد شد یا این که مصلحت دولت مرکزی به عنوان قوه غالب و نقش اول کشور تضعیف خواهد شد.»
پرسیدم: آیا اسرائیل که تو خیلی خوب آن را می شناسی طرفدار بقای نظام اسد است؟ جواب داد: «بله همین طور است.» نظر دادم: «اما نمی تواند از آن هم حمایت کند چرا که می ترسد این حمایت آزارش دهد.» جواب داد: «بله.»
نظر شما :