دهها کشته در دوشنبه خونین عراق

مسئولین امنیتی مقصرند

۰۲ مرداد ۱۳۹۱ | ۲۱:۰۲ کد : ۱۹۰۴۵۵۳ اخبار اصلی
ناظم دباغ، نماینده اقلیم کردستان در ایران و کارشناس مسائل عراق در گفتگو با دیپلماسی ایرانی با اشاره به حملات تروریستی روزهای اخیر در عراق معتقد است امنیت در منطقه به هم پیوسته است و بحران در سوریه می تواند به مناطق دیگر از جمله عراق سرایت کند.
مسئولین امنیتی مقصرند


دیپلماسی ایرانی:
امروز رسانه ها دوشنبه خونین عراق نامیده اند. 26 حمله تروریستی در یک روز دست‌کم 80 تن کشته و 74 نفر زخمی به جا گذاشته است. روزهای گذشته نیز عراق صحنه های خون باری را از حملات تروریستی به خود دید. در حالی این حملات رخ می دهد که دیگر نیروهای خارجی که زمانی علت حملات تروریستی دانسته می شدند در عراق حضور ندارند. علاوه بر این به نظر می رسد که آتشی که در سوریه در حال شعله گرفته است در همسایه های سوریه نیز زبانه کشیده است. در باره این اتفاقات با ناظم دباغ، نماینده اقلیم کردستان در ایران و کارشناس مسائل عراق گفتگو کرده ایم که در زیر می خوانید:

 

 امروز عراق شاهد روز خونینی بود. این انفجارها در چه مناطقی رخ دادند؟

متاسفانه در روزهای اخیر شاهد تشدید ناامنی درمناطق مختلف عراق بوده ایم. امروز نیز انفجارهای زیادی در عراق رخ داده است که ده ها نفر کشته و زخمی شده اند. بامداد امروز در جریان حمله مسلحانه به پایگاه ارتش در "الضلوعیه"، تعدادی از سربازان عراقی کشته شدند. در بمب گذاری هایی در منطقه التاجی  و الحسینیهنیز تعدادی از  شهروندان عراق به قتل رسیدند. حمله های جداگانه ای در بعقوبه و در کرکوک نیز جان تعدادی از شهروندان عراقی را گرفت.

 

ارزیابی شما از این انفجارها چیست؟

 این انفجارها زنگ خطری است که مسئولین عراق باید به خود بیایند و به فکر تشدید مسائل امنیتی در عراق باشند. باید توجه داشت که همواره در شرایطی که مشکلات داخلی در عراق افزایش پیدا می کند، تروریست ها برای اقدامات ضد امنتیی فرصت می یابند و از خلاء های امنیتی سوءاستفاده می کنند و دست به بمب گذاری و کشتار مردم و نیروهای امنیتی می زنند. این بمبگذاری ها بسیار دردآور است و جای تاسف دارد. به نظر من مسئولیت چنین اتفاقاتی در وهله اول به مسئولین امنیتی عراق و همچنین مقامات حکومتی عراق  و نیروهای سیاسی باز می گردد که به فکر امنیت و آسایش مردم و کاهش اختلافات با یکدیگر باشند به دنبال اختلافات خود با یکدیگر هستند.

 

 منظورتان از اختلافات دقیقا چه اختلاقاتی است؟

منظور اختلافات بین گروهها و جناح های عراقی است که اخبار آن هر روز در رسانه ها منتشر می شود. در واقع این گروها به جای این که به فکر امنیت کشور و رفع مشکلات مردم باشند به دنبال منافع سیاسی و جناحی خود هستند.

 

یعنی دولت و مسئولین امنیتی را در انفجارهای اخیر مقصر می دانید؟

شخصا اینگونه فکر می کنم. درست است که دولت تلاش های خود را انجام داده. اما وقتی انفجارهای گسترده ای در این سطح رخ می دهد نشان دهنده این است که تدابیر امنیتی به اندازه کافی نیست و تلاش های دولت کافی نبوده است. هر منطقه ای که در آن چنین انفجاراتی رخ  می دهد مسئولین و مقامات امنیتی آن منطقه مسئولیت دارند. با این وجود من امروز احساس می کنم در کل عراق این ناامنی وجود دارد و مختص به یک منطقه خاص نیست.

 

این ناامنی عمومی در عراق که شما به آن اشاره کردید تا چه اندازه می تواند تحت تاثیر ناآرامی ها و بحران در کشور همسایه عراق یعنی سوریه باشد؟

قطعا آن هم موثر بوده است. نباید نادیده گرفت که شرایط کلی سیاسی، نظامی و امنیتی در منطقه به هم پیوسته است و وقتی شرایط ناامنی در هر کشوری از کشورهای همسایه عراق ایجاد می شود مطمئنا بر وضعیت امنیتی عراق هم تاثیر می گذارد. به هر حال هر چه بحران در سوریه بالا بگیرد می توان انتظار د اشت که در کل منطقه و به خصوص در عراق شاهد ناامنی و تشدید خشونت ها خواهیم بود.

 

به نظر شما دولت عراق در مقابله با این وضعیت چه کاری باید بکند؟

به نظرمن دولت باید تدابیری بیندیشد که به تقویت وضعیت امنیت عراق بینجامد و مانع از حملات انتحاری و بمب گذاری در کشور شود. مسلما یکی از بهترین راههای این کار تقویت و استحکام رابطه بین مردم و حکومت است. یعنی وقتی مردم حکومت را از آن خود بدانند و این احساس را داشته باشند که حکومت برای رفاه و آسایش آنها تلاش می کند به دولت کمک می کنند که جلوی عملیات های تروریستی را بگیرد و مانع از فعالیت گروههای تروریست در عراق شود. در شرایطی این اتفاق رخ می دهد که حکومت متحد باشد و نماینده همه مردم عراق باشد.

گفته می شود که این انفجارها به دست گروهای مرتبط با القاعده صورت گرفته است. این تحلیل تا چه حد قابل پذیرش است و آیا القاعده در حال حاضر در عراق از نفوذ کافی برخوردار است که بتواند دست به چنین عملیات هایی بزند؟

به نظرمی رسد شیوه انفجارهای اخیر در عراق نشان دهنده عملیات هایی است که القاعده انجام می دهد. نمی توان نادیده گرفت که گروه القاعده در عراق حضور و نفوذ داشته است و هنوز نیز حضور دارد و می تواند دست به ترور بزند.اهداف القاعده این است که نشان دهند که قدرت ایجاد ناامنی در عراق را دارا می باشند و در عراق حضوری قوی دارند و قادرند در این سطح دست به عملیات بزنند.  


نظر شما :