فهرست مدعوین اجلاس دوستان سوریه مشخص شد

روسیه حاضر، ایران غایب !

۲۲ خرداد ۱۳۹۱ | ۱۶:۵۰ کد : ۱۹۰۲۴۸۸ ترجمه برگزیده
این تنها آمریکا نیست که با مشارکت ایران در راه حل سوریه مخالفت می کند. فرانسه و انگلیس نیز ادعا می کنند مشارکت ایران در گذار سوریه ، به غیر عملی شدن هرگونه راهکار می انجامد. این در حالی است که قرار است فرانسه در تاریخ 6 جولای میزبان نشستی با حضور کشور های حامی کناره گیری اسد باشد، اما به صراحت اعلام کرده ایران در این نشست حضور نخواهد داشت.
روسیه حاضر، ایران غایب !

دیپلماسی ایرانی: کوفی عنان، نماینده اتحادیه عرب در سازمان ملل روز پنجشنبه اعلام کرد در صدد گرد هم آوردن قدرت های جهانی و منطقه ای برای اعمال فشار بر رهبر سوریه است و امیدوار است که ایران نیز بخشی از این راهکار باشد. رویکردی که مخالفت آنی ایالات متحده را به همراه داشت و انگلیس و فرانسه نیز با آن همراهی کردند.

عنان که پیش تر سمت دبیر کل سازمان ملل را بر عهده داشته برای احیای طرح صلح 6 ماده ای خود که بشار اسد، رئیس جمهور سوریه آن را نپذیرفته، تحت فشار قرار دارد و از سوی دیگر تا کنون بارها به نقش تهران در حل بحران سوریه اشاره کرده است. بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که با توجه به نفوذ ایران در سوریه ، حل بحران در این کشور به کمک تهران نیاز دارد اما آمریکا و متحدان اروپایی اش با این دیدگاه مخالفت می کنند.

ایالات متحده مدت کوتاهی پس از اظهارات عنان مدعی شد ایران به عمیق تر شدن بحران در سوریه کمک کرده و خود بخشی از مشکل است. سوزان رایس، نماینده آمریکا در سازمان ملل که چندین بار ایران را به پشتیبانی از اسد در سرکوب مخالفان متهم کرده نیز در واکنش به موضع عنان مدعی شد تردیدی وجود ندارد که ایران از دولت اسد در روند مقابله با معترضان حمایت می کند.

این در حالی است که سوریه نزدیک ترین متحد ایران در منطقه و جهان عرب به شمار می رود که در 3 دهه گذشته روابط بسیار نزدیکی با تهران برقرار کرده است. چشم انداز سقوط اسد برای جمهوری اسلامی موضوعی ناخوشایند است چرا که سوریه تحت کنترل بشار اسد، شریان ارتباطی ایران به گروه هایی نظیر حزب الله و حماس به شمار می رود. با این وجود ایران همواره ادعای غرب در خصوص کمک به اسد در سرکوب مخالفانش را تکذیب کرده است.


مخالفت فرانسه و انگلیس

 

اما این تنها آمریکا نیست که با مشارکت ایران در راه حل سوریه مخالفت می کند. فرانسه و انگلیس نیز ادعا می کنند مشارکت ایران در گذار سوریه ، به غیر عملی شدن هرگونه راهکار می انجامد. این در حالی است که قرار است فرانسه در تاریخ 6 جولای میزبان نشستی با حضور کشور های حامی کناره گیری اسد باشد، اما به صراحت اعلام کرده ایران در این نشست حضور نخواهد داشت.

لورن فابیس، وزیر امور خارجه فرانسه در گفت و گو با خبرنگاران اظهار داشت، پاریس میزبان نشست سوم دوستان سوریه به منظور حمایت از معترضان در این کشور و جلوگیری از گسترش بحران به کشور های همسایه است. در این نشست حدود 50 کشور شامل، ایالات متحده، انگلیس، ترکیه، عربستان سعودی و قطر شرکت خواهند داشت اما ایران که سوریه را نزدیک ترین متحد خود می داند در این نشست حضور نخواهد داشت. گفتنی است دو دور قبلی نشست دوستان سوریه با توجه به بن بست های سیاسی و عدم تمایل به مداخله نظامی، دستاورد اندکی داشته است.

خبرگزاری رویترز به نقل از سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه خبر داد ایران برای شرکت در این نشست دعوت نمی شود چرا که تا کنون از اسد و رویکرد وی علیه معترضان حمایت کرده است و به همین دلیل مشارکت دادن جمهوری اسلامی در روند حل بحران سوریه امکانپذیر نیست.
 

حمایت روسیه از حضور ایران
 

بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که حمایت ایران و روسیه از بشار اسد، نقش غیر قابل انکاری در بقای وی داشته است. روسیه نیز مانند ایران منافع متعددی در سوریه دارد و به همین دلیل از رای وتوی خود علیه قطعنامه شورای امنیت علیه این کشور استفاده کرده است. اما در حالی که ایران برای نشست پاریس دعوت نشده، روسیه از مدعوین نشست دوستان سوریه است.

مسکو که نشست های پیشین دوستان سوریه را غیر سازنده ارزیابی می کند تاکید دارد که ایران باید در این نشست حاضر باشد.

این در حالی است که هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا در خصوص پیشنهاد روسیه در خصوص دعوت از ایران برای شرکت در نشست دوستان سوریه در پاریس ابراز تردید کرده است. بنا بر ادعای کلینتون، دعوت از کشوری که به اسد در سرکوب مخالفانش کمک می کند، قابل تصور نیست.

تهیه کننده: تحریریه دیپلماسی ایرانی /10


نظر شما :