موسسه انرژی پی اف سی مدعی شد
معلق ماندن 35 میلیون بشکه نفت ایران در ذخایر شناور
دیپلماسی ایرانی: در حالی که تحریم های بین المللی علیه ایران تاثیرگذاری خود را آغاز کرده اند، تهران به دنبال مشتری برای فروش صادرات نفتی است.
در ماه ژانویه، چین، کره جنوبی و سنگاپور به طور قابل ملاحظه ای واردات نفت از ایران را کاهش دادند. ماه گذشته نیز یک شرکت کشتیرانی هندی به دلیل خودداری بیمه کنندگان اروپایی، واردات یک محموله نفتی از ایران را لغو کرد. از سوی دیگر پالایشگاه های ژاپنی نیز خواستار اضافه شدن ماده ای به قراردادهای نفتی با ایران شده اند که به موجب آن بتوانند در صورت عدم دریافت بیمه نامه، از خرید محموله های نفتی صرفنظر کنند.
روزنامه واشینگتن پست در گزارشی در این زمینه می نویسد: ایران برای یافتن مشریان جدید تلاش می کند و این در حالی است که دیگر کشور ها نیز در صدد فاصله گرفتن از منابع ریسکی ایران هستند.
علاوه بر این شرکت ملی نفت آنگولا که به سونانگول معروف است نیز اخیرا از پروژه ای توسعه میدان گازی پارس جنوبی خارج شده و دلیل آن را نیز فشار تحریم ها عنوان کرده که تامین مالی این پروژه را دشوار کرده است.
با این حال در حال حاضر ایران از تنش های فزاینده ای که رشد بهای نفت را به دنبال داشته، بهره می برد. همچنین، هنوز مشخص نیست که آیا میزان نفت صادراتی ایران کاهش یافته یا خیر. البته در اواسط ماه فوریه صادرات پایین تر از متوسط سال گذشته بوده است اما این تنزل چندان غیر معمول به نظر نمی رسد.
اما تاجران و کارشناسان نفتی می گویند به دنبال اعمال تحریم های بانکی آمریکا و تحریم های نفتی اتحادیه اروپا علیه ایران در نخستین روز ماه جولای، حفظ میزان کنونی صادرات برای ایران بسیار دشوار خواهد بود. چرا که 13 شرکت بیمه بین المللی در سطح جهان برای بیش از 90 درصد شرکت های کشتیرانی بیمه نامه صادر می کنند و با توجه به اعمال تحریم ها صدور این بیمه نامه ها برای کشتی های حامل نفت ایران بسیار محدود می شود.
اما در حالی که هر بشکه نفت در بازار آمریکا حدود 107 دلار معامله می شود، مقامات دولت اوباما روند تحولات را در آستانه اجرای تحریم ها به دقت زیر نظر دارند. مقامات آمریکایی و اروپایی امیدوارند که بتوانند تا پیش از اعمال تحریم های نفتی اروپا علیه ایران، مشتریان نفت ایران در اتحادیه اروپا را از خرید نفت جمهوری اسلامی بر حذر داشته و منابع دیگری مانند نفت عربستان را جایگزین آن کرده باشند. با این حال احتمال افزایش بهای نفت در زمان تحریم نفت ایران آن هم در سالی که قرار است انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برگزار شود، وجود دارد.
به گفته یک مقام عالی رتبه دولتی که حاضر به ذکر نام خود نیست،هرچند قانون تحریم بانک مرکزی جمهوری اسلامی تا 28 ژوئن اجرا نمی شود اما از هم اکنون نیز شماری از بیمه گذاران محدودیت ارائه بیمه نامه ها برای ایران را آغاز کرده اند و تانکر های پر از نفت ایران روی دریا شناور مانده اند.
به گزاری موسسه انرژی پی سی اف، در حال حاضر 35 میلیون بشکه از نفت ایران در ذخایر معلق روی دریا شناور است. همچنین تاجران نفتی و یک شرکت اروپایی مدعی شده اند که دست کم 4 تانکر مملو از نفت ایران در جستجوی مکانی برای خالی کردن نفت سرگردان است.
اما نگرانی ها در مورد افزایش بهای نفت یکی از عمده ترین دلایلی بود که دولت اوباما را از تصویب قانون تحریم بانک مرکزی جمهوری اسلامی بر حذر می داشت. البته این قانون به تصویب رسید و به موجب آن فروش نفت ایران در بازار های خارجی بسیار دشوار می شود.
با این حال ایران از تمامی منابع برای ادامه صادرات خود استفاده می کند. شرکت ملی کشتیرانی ایران که 50 تانکر نفتی در اختیار دارد خود بیمه این تانکر ها را نیز انجام می دهد. در ضمن ایران به پر کردن خط لوله نفتی سامد ادامه می دهد و با ترکیب آن با نفت عربستان این مقادیر نفتی را از طریق کانال سوئز روانه مدیترانه می کند.
راجر دیوان، کارشناس نفتی در موسسه انرژی پی اف سی بر این باور است که با ممنوعیت واردات نفت ایران در اتحادیه اروپا، پیدا کردن مشتری برای 600 هزار بشکه نفتی که اروپا به صورت روزانه از ایران خریداری می کرد، بسیار سخت خواهد بود. از سوی دیگر به نظر نمی رسد که مشتریان بزرگ نفت مانند چین و ژاپن منبع امنی مانند نفت عربستان را رها کرده یا منابع استراتژیک خود را با بهای گزاف پر کنند. چین از ایران تخفیف بیشتر در بهای نفت را می خواهد اما تهران نمی خواهد بیش از این به چین تخفیف بدهد.
بنا بر ادعا این کارشناس نفتی، در این صورت مشتریانی مانند زیمباوه یا شاید کره شمالی برای نفت ایران باقی می مانند و برخی هم به راه های قاچاق نفت به پاکستان و ترکیه اشاره می کنند. اما باید گفت که تا پایان سال جاری میلادی، نیم میلیون بشکه از نفت صادراتی ایران به طور روزانه در مخمصه گرفتار می شود.
تهیه کننده: تحریریه دیپلماسی ایرانی / 10
نظر شما :