مرکز مطالعات و بررسی‌های سیاست‌های عربی

حمله به ایران بیش از همه به سود سوریه خواهد بود

۰۲ آذر ۱۳۹۰ | ۲۱:۲۴ کد : ۱۸۱۴۷ اخبار اصلی
مرکز مطالعات و بررسی‌های سیاست‌های عربی به تازگی گزارشی تحلیلی را درباره اوضاع منطقه به کمک کارشناسان و تحلیلگران خود منتشر کرده که در آن تاکید شده است که حمله نظامی به ایران بیش از همه به سود سوریه خواهد بود.
حمله به ایران بیش از همه به سود سوریه خواهد بود
 دیپلماسی ایرانی: مرکز مطالعات و بررسی‌های سیاست‌های عربی به تازگی گزارشی تحلیلی را درباره اوضاع منطقه به کمک کارشناسان و تحلیلگران خود منتشر کرده که در آن تاکید شده است که حمله نظامی به ایران بیش از همه به سود سوریه خواهد بود.

به گزارش روزنامه الرایه، چاپ قطر، در این گزارش ابعاد حمله احتمالی به ایران مورد بررسی قرار گرفته و تاکید شده است که نگرانی‌هایی که پرونده هسته‌ای ایران برای امریکا و متحدانش به وجود آورده آنها را بر آن داشته تا سناریوی عراق را برای این کشور تدارک ببینند.

در این گزارش که عنوان "احتمالات جنگ علیه ایران تجدید شد" را برخود دارد، همچنین آمده است، گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مطابق با نظرات جریان‌های متمایل به "بازها" در اسرائیل و امریکا که همواره به برنامه هسته‌ای ایران به دیده تردید می‌نگریسته‌اند و نسبت به مسالمت‌آمیز بودن آن شک داشتند، تهیه شده است. آنها معتقدند که تحریم‌های اقتصادی و سیاسی توانسته است که ایران را در بسیاری موارد زمین‌گیر کند.

بر اساس این گزارش، سازمان‌های امنیتی برنامه‌های هسته‌ای ایران را به شدت زیر نظر دارند و اتهام‌هایی که در این زمینه به کشورهای غربی وارد می‌شود، چندان هم بی‌راه نیست و می‌توان گفت که جنگ با ایران بیش از دو سال است که آغاز شده است. جنگی که با ترور و انجام فعالیت‌های تروریستی علیه ایرانی‌ها و دانشمندان آنها رقم خورده است و ارتباط آنها با سازمان‌های امنیتی امریکا و اسرائیل به خوبی مشهود است.

در این گزارش درباره تهدید اسرائیل برای حمله به ایران آمده است، تلاویو صحبت از حمله نظامی به ایران می‌کند، حقیقت این جنجال‌ها این است که این ر‍ژیم به دنبال خریدن وقت است تا بدین ترتیب بتواند با هم‌پیمانانش که از قدرت نظامی و تاثیر سیاسی بالایی برخوردارند، بیشتر مشورت کند چرا که به نفع اسرائیل است که تایید امریکا را برای انجام حمله کسب کند و حمایت آن را برای انجام هر گونه عملیاتی علیه ایران داشته باشد. مطلوب اسرائیلی‌ها این است که اعمال تحریم‌های اقتصادی یا سیاسی در نهایت به استفاده از گزینه نظامی علیه ایران ختم شود. این در حالی است که ایالات متحده امریکا به هیچ وجه مایل نیست عملیاتی را انجام دهد که خود در آن تنها باشد و تلاش بسیار می‌کند که حمایت عربی و غربی به وی‍ژه کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس را برای هر گونه تحرکی علیه ایران کسب کند. امریکا تلاش دارد از اتهام تازه‌ای که به ایران بر سر ترور سفیر عربستان در واشنگتن زده است نهایت استفاده را ببرد و بدین ترتیب اعراب را برای اعمال هر گونه عملیاتی با خود همراه کند. در حال حاضر که گزارش آژانس انرژی اتمی نیز منتشر شده است، تلاش امریکا و متحدان غربی‌اش بر این است که چه تدابیری اتخاذ کنند که فشارهای دردآور بیشتری به ایران وارد آید.

در این گزارش تاکید شده است که بهره‌برداری از پتانسیل‌های سنتی که به استفاده از امکانات غیر نظامی و جنگ‌های غیر مستقیم مربوط است، در اولویت سیاست‌های ایالات متحده امریکا و اسرائیل قرار دارد. در همین راستا است که امریکا و اسرائیل به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی فشار می‌آورند تا فشارهای بیشتری به کشورهایی نظیر ایران در منطقه وارد بیاورند، به ویژه در وضعیت فعلی و سیاست‌های جدید آژانس و مدیر جدید آن که بسیار متمایل به غرب است. از سویی امریکایی‌ها به هیچ وجه از نفوذ ایران در منطقه به ویژه در عراق راضی نیستند به خصوص که در حال عقب‌نشینی از عراق هستند و منطقه نیز درگیر انقلاب‌های عربی است. واشنگتن و تلاویو بارها تلاش کردند که بر ایران و عراق مسلط شوند ولی تا کنون نتوانسته‌اند به این هدف خود برسند.

این گزارش تاکید دارد، در بعد منطقه‌ای، نتانیاهو از تنش موجود در داخل ایران به ویژه نسبت به شکست دیپلماسی احمدی نژاد و مشکلاتی که برای او در داخل ایران به وجود می‌آید، تلاش دارد که نهایت استفاده را ببرد. در همین رابطه باراک اوباما نیز تلاش می‌کند با استفاده از این فضا نیروی نظامی امریکا را به طور گسترده در کشورهای خلیج فارس به موازات عقب‌نشینی‌اش از عراق گسترش دهد که به یک هدف روشن برسد و آن این که ایران به یک قدرت هسته‌ای تبدیل نشود و توزان قدرت را در خاورمیانه در مقابل اسرائیل به هم نریزد.

در بخش دیگری از این گزارش درباره تکرار سناریوی عراق برای ایران آمده است: اسرائیل و ایالات متحده از انجام جنگی بدون نتیجه که بازگشت هزینه‌های مادی را در پی نداشته باشد اجتناب می‌کنند. در نهایت سیاست آنها بر این استوار خواهد بود که بر اوضاع خلیج فارس و خاورمیانه مسلط شوند. آنها خط قرمزی را برای ایران و هر کشور دیگری در خاورمیانه در نظر گرفته‌اند که عبور از آن خطوط برایشان به هیچ وجه قابل قبول نیست. هیچ کس نمی‌تواند منکر شود که اگر به ایران حمله نظامی شود این کشور هزینه‌های سنگینی را متوجه غرب و اسرائیل خواهد کرد و می‌تواند به تمامی مصالح امریکا و اسرائیل در سراسر منطقه ضربه وارد آورد. شاید گزینه حمله به ایران بسیار شبیه گزینه عراق باشد ولی به هیچ وجه معلوم نیست که همان نتایج را برای اسرائیل و امریکا به دنبال داشته باشد. پس از حمله نظامی به ایران بی‌شک این کشور به یک قدرت هسته‌ای منطقه‌ای تبدیل خواهد شد و این مساله موجب می‌شود تا کشورهای دیگر نظیر عربستان، ترکیه و مصر نیز وارد رقابت هسته‌ای شوند و این مساله می‌تواند کل خاورمیانه را به یک "توزان ترسناک" برساند. تقریبا همه کارشناسان بر این نکته تاکید دارند که حمله نظامی به تاسیسات هسته‌ای ایران این کشور را از دستیابی به تکنولوژی هسته‌ای منصرف نمی‌کند بلکه تنها رسیدن ایران به این هدف را برای سه سال شاید هم بیشتر به تعویق می‌اندازد.

این گزارش اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران را ابتدای یک برنامه بزرگ برای رسیدن به سناریوی جنگ علیه ایران توصیف می‌کند و تاکید دارد که در صورت وقوع چنین حمله‌ای سوریه اسد در صورتی که همچنان در قدرت بماند بیشترین سود را خواهد برد چرا که می‌تواند خود را از فشارهای غربی و عربی برهاند.       

در ادامه این گزارش تغییر نظام در ایران کاری بسیار سخت و طاقت‌فرسا دانسته شده است که هزینه‌های سنگینی را متحمل غرب هم از لحاظ زمانی و هم از لحاظ سیاسی و اقتصادی متحمل خواهد کرد.  


نظر شما :