سند عدم انحراف
1. در 24 مارس سال 2007، شورای امنیت سازمان ملل متحد قطعنامه 1747 (2007) را تصویب کرد که در آن ، شورا بار دیگر تایید کرد که جمهوری اسلامی ایران ( ایران) بدون تاخیر بیشتر گامهای مورد نیاز از سوی شورای حکام آژانس در قطعنامه GOV/2006/14 که به منظور اعتمادسازی برای هدف صرفا صلح آمیز برنامه هسته ای آن و برای حل مسائل باقیمانده الزامی است بردارد.
در این چارچوب بر تصمیم خود مبنی بر این که ایران بدون تاخیر بیشتر گامهای مورد نیاز در پاراگراف 2 قطعنامه 1737 (2006) شورای امنیت را بردارد، تاکید کرد و درخواست کرد که ظرف 60 روز گزارشی از سوی مدیرکل به شورا( ی حکام) و به موازات آن به شورای امنیت ارائه شود .
با این موضوع که آیا ایران تعلیق همه فعالیتهای اشاره شده در قطعنامه 1737 (2006) را به طور کامل انجام داده و آن را حفظ کرده ، و این که روند پایبندی ایران به همه گامهای مورد نیاز ازسوی شورای حکام با دیگر مفاد قطعنامه 1737 (2006) و قطعنامه 1747 (2007) چگونه بوده است.
2. این گزارش که به شورا(ی حکام) و به موازات آن به شورای امنیت ارائه می شود، شامل پیشرفتهایی از زمان گزارش 22 فوریه سال 2007 درباره اجرای توافقنامه پادمانهای ان پی تی آن و قطعنامه های مربوطه شورای امنیت است.
الف. فعالیتهای مربوط به غنی سازی
3. از 22 فوریه سال 2007 ، ایران به آزمایش ماشینهای تکی و همچنین آبشارهای 10 و 20تایی و دو آبشار 164 تایی ( که از آن زمان ایران یکی از آنها را قطع کرده است) در تاسیسات غنی سازی سوخت آزمایشی در نطنز ( PFEP ) ادامه داد. بین 21 فوریه و 17 مارس سال 2007 ، ایران 4.8 کیلوگرم ازهگزافلوراید اورانیوم را به ماشینهای تکی و آبشار 10 تایی تزریق کرد.
4. نظر به تعداد رو به افزایش سانتریفیوژهای نصب شده در نیروگاه غنی سازی سوخت ( FEP ) ، در 22 مارس سال 2007 ، ایران با رویکرد اصلاح شده پادمانها برای آن تاسیسات موافقت کرد که علاوه بر تزریق موقت ماهانه و دیدار راستی آزمایی اطلاعات طراحی، ترکیبی از بازرسیهای اعلام نشده و بازدارندگی و اقدامهای نظارتی ( GOV/INF/2007/10) را شامل می شود. بازرسی اعلام نشده اول در 13 می سال 2007 انجام شد.
5. از زمان آخرین گزارش مدیرکل، ایران تقریبا 260 کیلوگرم از هگزافلورید اورانیوم را به آبشارها در FEP تزریق کرد. ایران اعلام کرد که به سطوح غنی سازی تا حد 4.8 درصد اورانیوم 235 در FEP رسیده که آژانس در روند راستی آزمایی آن قرار دارد. در 13 می سال 2007 ، 8 آبشار 164 تایی به طور همزمان فعالیت می کردند و به آنها هگزافلوراید اورانیوم تزریق می شد؛ دو آبشار مشابه دیگر بدون تزریق مواد، آزمایش شده بود و سه آبشار دیگر در حال ساخت بودند.
6. از اویل سال 2006 ، آژانس نوعی از اطلاعات را که ایران پیش از این ارائه می داد ، دریافت نکرده که شامل پیروی از پروتکل الحاقی بوده است. برای مثال، اطلاعات مربوط به سوار کردن سانتریفیوژها، ساخت اجزای سانتریفیوژ یا تجهیزات همراه و تحقیق و توسعه سانتریفیوژها یا فناوری های غنی سازی.
ب. فعالیتهای بازفرآوری
7. آژانس استفاده از سلولهای داغ را از طریق بازرسیها و راستی آزمایی اطلاعات طراحی در راکتور تحقیقاتی ایران ( TRR ) و در تاسیسات مولیبدنوم ، تاسیسات تولید ید و رادیو ایزوتوپ زنون مورد نظارت قرار داده است. هیچ نشانه ای از فعالیتهای بازفرآوری در حال انجام در آن تاسیسات وجود ندارد.
ادامه ساخت سلولهای داغ در راکتور تحقیقات هسته ای ایران ( راکتور IR-40 ) در اراک محدود شده ، هر چند برای تحلیلگران تصاویر ماهواره ای از آن زمان ، از 13 آوریل سال 2007 ، ایران دسترسی به سایت راکتور را برای انجام راستی آزمایی اطلاعات طراحی ( GOV/INF/2007/10 ) برای آژانس فراهم نکرده است.( به بخش ث.2 در قسمت پایین مراجعه کنید.)
پ. پروژه های مربوط به آب سنگین
8. تصاویر ماهواره ای می گویند که تولید داخلی راکتور IR-40 و فعالیت نیروگاه تولید آب سنگین در حال تداوم است.
ت. مسائل باقیمانده
9. ایران به درخواستهای آژانس که از دیرباز باقیمانده در رابطه با موارد زیر پاسخ نداده است :
* آلودگی اورانیوم در مرکز تحقیقات فیزیک ( GOV/2007/8 ، بندهای 16-17)
* دستیابی ایران به فناوری سانتریفیوژ P-1 و P-2 -
( GOV /2007/8 ، بند 18) و
* اسناد مربوط به فلز اورانیوم و ریختن آن در نیمکره ها (GOV/2007/8، بند 19).
10. در 18 آوریل و 2 می سال جاری میلادی (2007 ) ایران اطلاعات مربوط به سوخت راکتور نشت شده از راکتور تحقیقاتی تهران ( TRR ) منتشر کرد که بر اساس این اطلاعات، منبع عظیم اورانیوم غنی شده یافت شده در نمونه های زیستی و محیطی انبار زباله های کرج توضیح داده می شد و آژانس هم اکنون درحال بررسی این اطلاعات است. ( بند 21 ، GOV/2007/8 )
ث. سایر موارد اجرا شده
ث.1. تبدیل اورانیوم
11. آژانس راستی آزمایی لیست گزارش سالانه فعالیت فیزیکی ( PIV ) تاسیسات تبدیل اورانیوم ( UCF ) را در مارس 2007 انجام داد. در طول این راستی آزمایی ایران 269 تن UF6 را برای انجام راستی آزمایی توسط آژانس ارائه نمود که تمام آن تحت اقدامات مهار و نظارت آژانس قرار دارد. آژانس در حال ارزیابی نتایج این راستی آزمایی است.
ث.2. اطلاعات طراحی
12. - در 29 مارس 2007 (9 فروردین ) ایران به آژانس اطلاع داد که اجرای کد اصلاحی 1/3 را که در سال 2003 پذیرفته بود، اما تا کنون توسط پارلمان تصویب نشده را به حالت تعلیق در آورده و به اجرای نسخه کد 1/3 سال 1976 باز میگردد .
کدی که طبق آن ارائه اطلاعات طراحی برای تاسیسات جدید به طور معمول بیش از 180 روز قبل از ورود مواد هسته ای برای اولین بار به تاسیسات، مورد نیاز نیست. در نامهای به تاریخ 30 مارس 2007 آژانس از ایران درخواست کرد که در تصمیم خود تجدید نظر کند.
13- ایران موضوع حق آژانس برای راستی آزمایی اطلاعات طراحی را که طبق قانون اصلاحی 1/3 درباره راکتور IR-40 در اراک ارائه شده بود، مطرح نموده است. مبنای نظر ایران این است که تحت نسخه 1976 کد 1/3 که ایران به آن بازگشته است راستی آزمایی چنین اطلاعاتی با توجه به مرحله مقدماتی ساخت این تاسیسات ( این که زمان بسیاری به دریافت مواد هسته ای مانده است) و فعالیتهای قبلی آژانس در اراک، توجیه پذیر نیست.
14- طبق ماده 39 موافقتنامه پادمانهای آژانس، ترتیبات فرعی نمیتواند به طوریکجانبه اصلاح شود، و نیزمکانیسمی در موافقتنامه پادمان برای تعلیق مفاد توافق شده وجود ندارد. علاوه بر این، کد 1/3 مربوط به ارائه اطلاعات طراحی است نه تعداد یا زمان راستی آزمایی آژانس از چنین اطلاعاتی. حقوق آژانس برای راستی آزمایی اطلاعات طراحی ارائه شده یک حق دائمی است که مستقل از مرحله ساخت یا وجود مواد هستهای در تاسیسات است.
ث.3. موارد دیگر
15. در 29 آوریل 2007، ایران به آژانس اطلاع داد که واحد تولید سوخت ( FMP ) به زودی پودر اکسید اورانیوم طبیعی را به منظور آماده سازی برای انجام "آزمایش فرایندهای مقدمانی" دریافت می کند.
16. موارد دیگری وجود دارد که آژانس اطلاعاتی درباره آنها از سوی ایران دریافت نکرده که از جمله آنها می توان به مواردی چون فعالیتهای معادن اورانیوم ایران ( بندهای 26 تا 31 (GOV/2005/67)، آزمایشهای انجام شده با پلونیوم ( بند 34 GOV /2005/67 )، و تعیین بازرسان برای ایران اشاره کرد.(بند 23 GOV 2007/8 ).
مدیرکل آژانس، درباره این موضوعات هر زمان که آژانس اطلاعاتی درباره آنها دریافت نماید، گزارش خواهد داد.
ج.اقدامات انجام شده در زمینه شفاف سازی
17. ایران با هیچ یک از اقدامات مورد نیاز برای شفاف سازی موافقت نکرد، انجام این اقدامات برای روشن ساختن زمینه های مشخصی از حیطه عملکرد و ماهیت برنامه هسته ای ایران لازم بود. این اقدامات شفاف سازی شامل بحث درباره اطلاعات ارائه شده به آژانس درباره مطالعات و تحقیقات مربوط به تبدیل اکسید اورانیوم به UF4 که در انفجارهای با قدرت بالا به منظور طراحی وسیله ای برای ورود مجدد موشک استفاده می شود بود. ( بند 25 GOV/2007/8 )
چ. خلاصه
18. هر چند آژانس قادر است که درباره منحرف نشدن فعالیت هسته ای ایران از مسیر واقعی تحقیق کند، اما آژانس هنوز در انجام تلاش های بیشتر برای راستی آزمایی زمینه های مشخصی که مربوط به حیطه فعالیت ها و ماهیت برنامه هسته ای ایران می شود، ناتوان است.
طبق موافقتنامه پادمانهای NPT ، ایران به آژانس این اجازه را داده که به مواد هسته ای اعلام شده و گزارشهای مربوط به حسابرسی مواد هسته ای درباره مواد و تاسیسات هسته ای اعلام شده، دسترسی داشته باشد . در عین حال ایران اجرای کد اصلاحی 1/3 ترتیبات فرعی را درباره ارائه زود هنگام اطلاعات طراحی متوقف کرده و اجازه اجرای راستی آزمایی اطلاعات طراحی در راکتور IR-40 صادر نکرده است.
19. همانطور که قبلا ذکر شد تا زمانی که ایران به موضوعات راستی آزمایی بلند مدت گذشته نپرداخته و پروتکل الحاقی و اقدامات شفاف سازی مورد نیاز را اجرا نکند؛ آژانس قادر نخواهد بود تاریخ برنامه هسته ای ایران را به طور کامل بازسازی کند و درباره نبود مواد و فعالیت های هسته ای اعلام نشده یا ماهیت صرفا صلح آمیز این برنامه در ایران اطمینان بدهد.
لازم به ذکر است به سبب دریافت نکردن اطلاعات در طی یک سال گذشته از جانب ایران، که این کشور باید طبق پروتکل الحاقی ارائه مینمود آژانس اطلاع چندانی درباره برخی از فعالیت های مرتبط با برنامه هسته ای ایران ندارد.
20. ایران، فعالیت های مربوط به غنی سازی را متوقف نکرده ؛ فعالیت نیروگاه غنی سازی سوخت آزمایشی ( PEEP ) در ایران همچنان ادامه دارد. ایران همچنین به ساخت نیروگاه غنی سازی سوخت ادامه داده و تزریق UF6 به آبشارها را آغاز کرده است. ایران همچنین فعالیت های مربوط به آب سنگین را ادامه می دهد. ساخت راکتور IR-40 و فعالیت نیروگاه های تولید آب سنگین نیز ادامه دارد.
21. مدیرکل آژانس همچنان به ارائه گزارش به طور مقتضی ادامه خواهد داد.
نظر شما :