شبح جنگ داخلى در آسمان لبنان
نویسنده خبر:
على موسوى خلخالى
جنبلاط که در نشستی به مناسبت سالگرد ترور رفیق حریری در بیروت شرکت کرده بود در نطق آتشینی خطاب به گروههای مخالف دولت یعنی 8 مارس گفت:« تر و خشک با هم میسوزند. اگر غوغا میخواهید ما به غوغا خوشآمد میگوییم و اگر جنگ میخواهید ما به آن هم خوشآمد میگوییم.»
با وجودی که لبنان این روزها لحظات بسیار سختی را پشت سر میگذارد و هر لحظه بیم آن میرود دامنه اختلافها میان احزاب لبنانی به جایی برسد که دیگر قابل کنترل نباشد و وارد یک بحران تمام عیار شود، سخنان " ولید جنبلاط " رئیس حزب سوسیالیست پیشرو لبنان و یکی از رهبران اصلی فراکسیون 14 مارس لبنان را وارد مرحله تازهای کرده است.
این در حالی است که روز پنجشنبه زمان برگزاری راهپیمایی طرفداران 14 مارس به مناسبت سالگرد ترور رفیق حریری است و این فراکسیون از طرفداران خود خواسته که همه در آن شرکت کنند.
جنبلاط که در نشستی به مناسبت سالگرد ترور رفیق حریری در بیروت شرکت کرده بود، در نطق آتشینی خطاب به گروههای مخالف دولت یعنی 8 مارس گفت:" تر و خشک با هم میسوزند. اگر غوغا میخواهید ما به غوغا خوشآمد میگوییم و اگر جنگ میخواهید ما به آن هم خوشآمد میگوییم."
دقیقا همان روزی که جنبلاط نطق آتشین خود را ایراد میکرد و تیر حملات خود را متوجه اعضای فراکسیون 8 مارس و حامیان آنها کرده بود، اطراف محل سکونت " نبیه بری " رئیس مجلس لبنان و خانه خود وی شاهد تیراندازی شدید بود که در آن حملات حداقل چهار نفر زخمی شدند.
یکی از مقامهای امنیتی لبنانی که نخواست نامش فاش شود در گفت و گو با شبکه خبری العربیه در این باره گفت:" این تیراندازی در منطقه عین التینه در سکونتگاه نبیه بری هنگامی که گروهی از طرفداران سعد حیریری از آنجا میگذشتند، بوقوع پیوست."
وی در ادامه افزود:" این گروه هنگامی که نزدیک خانه بری شدند، با تدابیر امنیتی شدید آن منطقه مواجه شدند و تصمیم به تیراندازی علیه نیروهای امنیتی گرفتند. اما خوشبختانه در این حادثه به کسی آسیبی وارد نیامد."
دفتر رئیس مجلس لبنان با صدور بیانیهای علت اصلی وقوع حادثه را تلاش نیروهای وابسته به 14 مارس برای نفوذ و حمله به نیروهای امنیتی مستقر در اطراف محل سکونت بری دانسته است.
در مقابل، طیف المستقبل نیز با صدور بیانیهای اعلام کرد، آن گروه درصدد بوده برای شرکت در مراسم 14 فوریه که قرار است به مناسبت سالگرد ترور رفیق حریری برگزار شود، به محل راهپیمایی برود که عدهای راه آن را سد کرده و تلاش داشتند مانع از عبور آن گروه از محل شوند.
در منطقه عالیه، سکونتگاه ولید جنبلاط نیز اتفاق مشابهی رخ داد که در آن حادثه چهار نفر زخمی شدند. حزب سوسیالیست پیشرو با صدور بیانیهای اعلام کرد، خودرویی وابسته به حزب سوسیالیست پیشرو قصد عبور از برابر مقر حزب دموکراتیک لبنان که " طلال ارسلان " رهبری آن را بر عهده دارد، داشته که به طرف آن تیر اندازی شده است.
حزب دموکراتیک لبنان از اعضای فعال فراکسیون 8 مارس محسوب میشود. این حزب در واکنش به بیانیه حزب سوسیالیست پیشرو با صدور بیانیهای اعلام کرد، مقر حزب در شهر عالیه از سوی شبه نظامیان حزب سوسیالیست پیشرو هدف رگبار گلوله قرار گرفت که حزب دموکراتیک مجبور به واکنش در برابر آن شد.
این اتفاقات بوضوح نشان داد که لبنان تا چه اندازه به خطر نزدیک شده است. به گونهای که هر آن بیم آن میرود یک درگیری تمام عیار دامن لبنان را بگیرد.
به نظر میرسد بینتیجه ماندن سفر عمرو موسی، دبیر کل اتحادیه عرب که برای پایان دادن به بحران ریاست جمهوری لبنان به بیروت آمده بود، تاثیر مستقیمی بر وقایع اخیر داشته است. بویژه انتشار گفتههای عمرو موسی که پس از پایان جلسه، هنگامی که نزد نبیه بری رفته بود و وی از او خواسته بود بیروت را ترک نکند، گفته بود:" با چه هدف در بیروت بمانم. بمانم چه کنم. مخالفان هر روز چیز تازهای مطرح میکنند و ظاهرا چندان تمایلی برای پایان دادن به بحران ندارند."
موسی همچنین در مصاحبههای بعدی خود پس از بازگشت از بیروت گفته بود:" وقتی با گروههای مخالف به گفت و گو نشستم، دیدم که آقایان شروط تازهای را مطرح میکنند که پیش از این به هیچ وجه مطرح نبود. آنها به دنبال پایان دادن به بحران نیستند."
واکنش به اظهارات جنبلاط
در این میان " سعد حریری " رئیس طیف المستقبل و رهبر فراکسیون 14 مارس در پارلمان لبنان پس از اظهارات جنبلاط تاکید کرد:" اگر بعضیها خیال میکنند ما ساکت خواهیم ماند و از جبههها میترسیم باید بگویم که ما از هیچ چیز جز خدا نمیترسیم. ما خواهان رو در رویی نیستیم ولی اگر بر ما تحمیل شود حتما ما هم مقابل به مثل میکنیم."
اما حریری پس از آن بلافاصله مواضع خود را تعدیل کرد و از طرابلس یکی از بزرگترین شهرهای شمالی لبنان در مصاحبه با شبکه تازه تاسیس " المستقبل نیوز " که وابسته به طیف خودش است، افزایش بحرانها در لبنان را رد کرد و گفت:" هر کس از ما که به میدان شهداء بیاید به عنوان مسلمانی به میدان میآید که حامل پیغامی است."
در همین حال " سلیمان فرنجیه " یکی از نمایندگان 14 مارس در پارلمان لبنان گفت:" نفوذ جناح ایرانی -سوری به حد اعلای خود رسیده است. در دو سال گذشته به هیچ وجه از میزان تهدیدها کاسته نشده و حتی به تازگی به ارتش لبنان و تهدید کاردینال اعظم نصرالله الصفیر ]رهبر مسیحیان لبنان[ نیز رسیده است."
وی در ادامه افزود:" شیونهای جنبلاط و حریری نشان میدهد که مخالفان تا چه اندازه از این شیوه استفاده میکنند. در برابر چنین حملات مستمری شیون زدن به تنهایی کافی نیست. نیروهای 14 مارس واقعا تاکنون دیر واکنش نشان دادهاند. مخالفان باید بدانند هر واکنش تندی واکنش تند دگری به دنبال دارد."
اما در مقابل، حزبالله نسبت به اظهارات جنبلاط و رفیق حریری واکنش بسیار تندی داد. " نواف الموسوی" مسئول روابط خارجی حزبالله درباره اظهارات رهبران 14 مارس گفت:" آنچه آنها ایراد داشتند جنگ داخلی لبنان از 1975 تا 1990 را در اذهان متبادر کرد. مردم لبنان با وجود تفاوتهای طائفهای و مذهبی به هیچ وجه مایل نیستند جنگ داخلی مجددا تکرار شود. گفتههای آتشین نمایندگان گروه اکثریت واقعا غیر قابل قبول بود."
" محمود قماطی " نماینده حزبالله در پارلمان لبنان نیز اظهارات جنبلاط را جنونآمیز دانست و خطاب با فراکسیون 14 مارس گفت:" ما قویتر از شما هستیم، اما شما هم نباید از همه مرزها رد شوید. ما نه تنها وظیفه پاسداری از صلح ملی را داریم بلکه باید از موسسات امنیتی و هیبت آنها نیز پاسداری کنیم."
وی در ادامه افزود:" ما صبر میکنیم، حتی اگر صبرمان لبریز شود و به آخرین حد خود برسد. اما بترسید از روزی که غضب ما دامن شما را بگیرد. شما نباید بگذارید روزی برسد که ما تصمیم بگیریم به خیابانها بریزیم."
از سوی دیگر " سمیر جعجع " رئیس فالانژهای لبنان و یکی از رهبران تندروی فراکسیون 14 مارس در واکنش به آنچه در عرصه سیاسی لبنان رخ داد، گفت:" تنها راه حفظ صلح ملی و بینالمللی است. استراتژی مخالفان و سوریه این است که ملت را این چنین تحریک کنند."
وی قرار است بزودی سفر سه هفتهای را به ایالات متحده آمریکا آغاز کند و با مقام عالیرتبه آمریکایی از جمله مقامهای ارشد کاخ سفید درباره تحولات لبنان به مذاکره بپردازد. تاکنون هدف از سفر وی به آمریکا مشخص نشده است. اما تحلیلگران سیاسی نیز چندان خوشبینانه به سفر وی به آمریکا نمینگرند. بویژه این که قرار است سفرش حداقل سه هفته به طول انجامد که به اعتقاد کارشناسان تاکنون از سوی هیچ کدام از مقامهای لبنانی انجام چنین سفر طولانی سابقه نداشته است.
در این میان ولید جنبلاط نسبت به واکنشهایی که به اظهارات وی شده انتقاد کرد و خطاب به آنهایی که وی را خائن به ملت و لبنان دانستهاند، در گفت و گو با روزنامه السفیر چاپ لبنان گفت:" آنچه من گفتم تنها در چارچوب حفظ توازن سیاسی در لبنان بوده و به هیچ وجه به منظور آمادگی برای رو در رویی نبوده است."
وی در ادامه افزود:" نیروهای 14 مارس به هیچ وجه خواهان جنگ و رو در رویی نیستند. آنها ما را به تهدید و خیانت متهم میکنند در حالی که منظور به هیچ وجه رو در رویی نیست و تنها به دنبال برقراری توازن هستیم. ما دانشآموختگان شریفی هستیم که خواهان تسویه حسابی شرافتمندانه و شجاعانه هستیم و حاضر نیستیم به هر قیمتی با کسی تسویه حساب کنیم. مخالفان و نصرالله میدانند ما مزدوران آمریکا و اسرائیل نیستیم، اما با این حال ما را دائما به این تهمتها متهم میکنند. ما از آنها میخواهیم این رفتار خائنانه را متوقف کنند."
بدین ترتیب به نظر میرسد شمارش معکوس برای آغاز بحرانی فراگیر در لبنان آغاز شده است. گرچه سوریه ابراز امیدواری کرده بحران انتخابات ریاست جمهوری لبنان هر چه سریعتر پایان یابد، اما با نگاهی به آنچه این روزها در لبنان رخ میدهد، میتوان دریافت که امیدواری سوریها چندان محلی از اعراب ندارد.
زیرا واقعیت در لبنان چیز دیگری را نشان میدهد. گروههای سیاسی لبنان آن چنان در برابر هم صف کشیدهاند که کمترین بوی صلحی از جبهه آنها به مشام نمیرسد. در این که همه از اوضاع جاری در لبنان نگرانند، شکی وجود ندارد. اما این که قرار است این بحران به چه ترتیبی حل شود، چیزی است که ذهن همه را به خود مشغول کرده است.
نظر شما :