مجمع قدرتمندان

۱۵ بهمن ۱۳۸۶ | ۱۶:۱۳ کد : ۱۳۷۳ تاریخ دیپلماسی
مجمع جهانی اقتصاد داووس چگونه شکل گرفت
مجمع قدرتمندان
مجمع جهانی اقتصاد برای اولین بار در ژانویه سال 1971 میلادی و در شهر داووس سوییس راه اندازی شد.در این زمان یک گروه از رهبران تجاری تحت نظارت کمیسیون اقتصادی اروپا و اتحادیه صنعتی اروپا با یکدیگر دیدار کردند.
 
کلاوس شواب آلمانی که بعد از تشکیل این مجمع جهانی به عنوان استاد دانشگاه ژنو در رشته سیاستهای تجاری مشغول تدریس شد ریاست این گردهمایی را برعهده داشت.
 
بعد از این ریاست وی مجمع مدیریت اروپایی که یک سازمان غیر انتفاعی بود را در ژنو راه اندازی کرد و با کمک این مجمع سران تجاری و صنعتی اروپا را هر ساله در ماه ژانویه به داووس فرا می خواند.
 
در آغاز جلسات داووس روی چگونگی برقراری رابطه اقتصادی کارآمد بین شرکتهای اروپایی و امریکایی متمرکز بود. شواب موضوع مدیریت مشارکتی را در این اجلاس مطرح کرد و به توسعه آن در سطح اجلاس داووس پرداخت. اما از سال 1973 میلادی این اجلاس به سمت جهانی شدن پیش رفت.
 
حوادثی که در سال 1973 میلادی اتفاق افتاد موجب تغییر جهت گیری داووس از مسایل اروپایی به سمت مسایل جهانی شد. در این سال فروپاشی مکانیزم نرخ تبادل ارز ثابت برتون وودز (Bretton woods) و آغاز جنگ اعراب و اسراییلی ها در فلسطین سبب شد تا مرکز توجه اجلاس داووس از حوزه مدیریتی به سمت مسایل اقتصادی و اجتماعی تغییر کند.
 
این دو مساله سبب شد تا در اجلاس سال 1974 میلادی برای اولین بار رهبران سیاسی نیز دعوت شوند تا مسایل سیاسی جهانی به بحث گذاشته شود. دو سال بعد یک سیستم عضو پذیری تازه ایجاد شد که "هزار شرکت پیشگام جهان" در مجمع مدیریت جهانی نام داشت و به موجب آن شرکتهای بزرگ صنعتی به عضویت دایم این مجمع درآمدند.
 
مجمع مدیریت اروپا که به همت شواب راه اندازی شد اولین موسسه غیر دولتی بود که به برقراری رابطه مشارکتی با کمیسیونهای توسعه اقتصادی چین پرداخت و اجرای سیاستهای اصلاحات اقتصادی را در این سرزمین برعهده گرفت.
 
سپس برگزاری جلسات منطقه ای در کشورهای مختلف جهان بعد از برگزاری اجلاس سالانه داووس به برنامه کاری این مجمع اضافه شد و از سال 1979 میلادی مجمع مدیریت جهانی انتشار گزارش رقابت اقتصادی جهانی را نیز بر عهده گرفت.
  
در سال 1987 میلادی مجمع مدیریت اروپا به مجمع اقتصاد جهانی تغییر نام داد و با توسعه حوزه کاری خود تلاش کرد تا اختلافات و مشکلات جهانی را با ایجاد یک پلت فرم بین المللی حل کند.
 
در سال 1988 میلادی اولین بیانیه اجلاس داووس ارایه شد و در همین سال ترکیه و یونان که سالها در گیر جنگ بودند توافق نامه صلح را امضا کردند و به درگیریها پایان دادند.در سال 1989 میلادی کشورهای کره شمالی و کره جنوبی در جریان اولین دوره حضور در داووس در سطح وزرا به درگیری های خود پایان دادند .
 
مذاکره تشکیل یک کشور یکپارچه آلمان با تلفیق دو کشور آلمان غربی و شرقی از دیگر فعالیتهای سیاسی مهمی بود که در اجلاس سالانه داووس انجام شد.
 
از آن سال به بعد مجمع جهانی اقتصاد فعالیتهای خود را توسعه داد و هم اکنون این مجمع مرکزی برای مشارکتهای خصوصی - دولتی در حوزه های تجاری، مدنی و سیاسی است و به حل بحرانهایی از قبیل بحران بهداشت در هندیا بحران غذا در کشور های قاره افریقا می پردازد.
 
به تدریج مرکز اطلاعات این مجمع که همیشه مرکز ارایه بینشهای استراتژیک بود حوزه کاری خود را گسترش داد و هم اکنون گزارشهای مختلفی در زمینه رقابتهای اقتصادی ، گزارش شکاف جنسی در جهان، گزارش ریسک جهانی و گزارشهای منطقه ای را ارایه می دهد.تحولات ایجاد شده در این مجمع از سال 1979 میلادی تا به حال به قرار زیر است:
 
1979- مجمع به اولین موسسه غیر دولتی تبدیل شد که به همکاری با کمیسیونهای توسعه اقتصادی کشور چین پرداخت و سیاستهای اصلاحات اقتصادی را در این کشور تدوین و اجرا کرد.
 
1988- کشورهای ترکیه و یونان با امضای بیانیه داووس در اجلاس سالانه آن به جنگ خاتمه دادند.
1989- در اجلاس این سال در داووس وزرای کشورهای کره شمالی و جنوبی با یکدیگر دیدار و مذاکره کردند.در همین زمان نخست وزیر کشورهای آلمان شرقی و غربی در مورد اتحاد دو آلمان و تبدیل آلمان به یک کشور یکپارچه با هم مذاکره نمودند.
 
1992- رییس جمهوری افریقای جنوبی با نلسون ماندلا و مانگوسوتزو بوثلیز در اجلاس سالانه دیدار کرد و اولین نشانه های همکاری آنها در خارج از افریقای جنوبی نمایان شد. این همکاری زمینه را برای تغییرات سیاسی در افریقای جنوبی فراهم کرد.
 
1994- وزیر امور خارجه اسراییل و یاسر عرفات پیش نویس تفاهم نامه مشترک در مورد نوار غزه را امضا کردند.
 
1999-در اجلاس این سال کوفی عنان دبیر کل سازمان ملل متحد موضوع " پیوند جهانی" برای " مواجهه انسان با بازار جهانی " را مطرح کرد.
 
2000 –دبیر کل سازمان بهداشت جهانی خواستار همکاری جهانی برای ایمن سازی و واکسیناسیون شد. به علاوه پیشنهاداتی از طرف نیروهایGlobal Digital Divide Task Force طرح شد که به قرار داد کیوشو- اوکیناوا ی گروه هشت اضافه شد .بیشتر طرحهای پیشنهاد شده در این اجلاس تصویب شد و تصویب بخشی دیگر به جلسات خارج از داووس موکول شد.
 
2002 – مجمع پلت فرمی برای ایجاد " شبکه حوادث طبیعی " ایجاد کرد و از واحدهای صنعتی و مهندسی و واحدهای حمل و نقل به عنوان عوامل مهمی که در کاهش تاثیرات مخرب حوادث طبیعی نقش دارند و می توانند به آسیب دیدگان کمک رسانی کنند یاد شد.
 
در این جلسه نخست وزیر کشور کانادا از ایجاد صندوق کمک به افریقا با سرمایه 500 میلیون دلارخبر داد. این صندوق برای حمایت از طرحهای مشارکت جهانی برای توسعه افریقا و برای تکمیل برنامه عملیاتی تدوین شده توسط گروه هشت در مورد افریقا تشکیل شد.
 
به علاوه بنیاد گیتس 50 ملیون دلار برای ممانعت از افزایش شیوع بیماری ایدز در افریقا اختصاص داد و 20 میلیون دلار برای مطالعه روی روشهای جلوگیری از انتقال این ویروس به زنان تخصیص داده شد.
 
2003- درجلسه فوق العاده اجلاس داووس در اردن کنسول تجاری اعراب تشکیل شد. تشکیل این کنسول بعد از اتمام جنگ در عراق و به منظور ایجاد رفاه و امنیت در کشورهای عربی خاورمیانه بود.در این سال منطقه آزاد تجاری خاورمیانه- امریکا به منظور توسعه روابط تجاری امریکا و اعراب ایجاد شد. دراین منطقه آزاد تجاری بیشتر از 50 شرکت بزرگ عربی حضور داشتند که برای ورود به بازارهای جهانی و افزایش قدرت رقابت در عرصه بین المللی تجهیز می شدند.
 
2005 –رابطه کاری مجمع با تونی بلر نخست وزیر وقت انگلیس نزدیک تر شد تا وی به هدف خود که قرار دادن اولویتهای سیاسی گروه هشت روی کاهش فقر در افریقا و ممانعت از تغییرات جوی بود برسد. اجلاس سال 2008 به عنوان یک پلت فرم در تشریح مواضع بلر در گروه هشت کار کرد. در این اجلاس 350 رهبر تجاری جهان بیانیه مجمع را امضا کردند. این بیانیه در مورد ایجاد صندوق برای ارایه کمک مالی به افریقا بود.
 
2006 – در این جلسه رهبران تجاری جهان توافق کردند که روند مذاکرات خود در مورد سازمان تجارت جهانی را تسریع کنند.بیست و پنج وزیربازرگانی کشورهای مختلف که در این اجلاس حضور داشتند موافقت کردند تا در مورد مسایل کلیدی تجارت بین المللی از قبیل تجارت فراورده های کشاورزی ، خدمات و فرآورده های تولیدی تصمیم گیری درست و سریع داشته باشند.
 
در این سال برنامه جهانی مبارزه با سل توسط رییس جمهور کشور نیجریه، گوردون براون و بیل گیتس مطرح شد و ائتلافی شامل بیشتر از 400 شرکت مختلف برای درمان 50 میلیون مبتلا به سل در جهان و ممانعت از مرگ 14 میلیون از آنها تا ده سال آینده تشکیل شد.
 
2007 – آنجلا مرکل در این اجلاس به مساله رشد اقتصادی و مسوولیت پذیری اشاره کرد و این را شعار کشورهای گروه هشت در سال 2007 میلادی معرفی نمود. 

نظر شما :