بقايى در سرزمين‌هاى شمالى

۱۸ بهمن ۱۳۸۹ | ۱۹:۱۶ کد : ۱۰۲۴۵ اخبار اصلی
در روزهايى که کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و ترکیه در دفتر مطالعات سیاسی وزارت خارجه با حضور على اکبر صالحى و کنفرانس امنيتى مونيخ بدون حضور صالحى برگزار مى‌شد، حميد بقايى چمدان به دست عازم تاجيکستان و ترکمنستان شد.
بقايى در سرزمين‌هاى شمالى

ديپلماسى ايرانى: على اکبر صالحى گفته است به آنچه به عنوان موازى کارى در وزارت خارجه ياد مى‌شود، انتقاد دارد و اين گزاره مورد قبولش نيست چرا که اين امور با هماهنگى وزارتخانه تحت پوشش او انجام مى‌شود و بنابراين نمى‌توان نامش را موازى کارى گذاشت. صالحى مى‌گويد کارى که معاون يا نمايندگان ويژه رئيس جمهور در حوزه ديپلماسى انجام مى‌دهند، کمک به سياست خارجى دولت است.

حميد بقايى پس از بازگشت از سفر مصر و يمن و...، اين بار روانه سرزمين‌هاى شمالى شده است تا نقش خود را به عنوان نماينده ويژه در امور آسيا پى بگيرد و حامل پيام‌هايى از جانب احمدى نژاد براى همتايانش باشد. او بعد از تاجيکستان به ترکمنستان مى‌رود.

بقايى بعد از شکستن تابوى سفر به مصر بود که به ديپلماتى خوش سفر تبديل شد. او مفتخر شد که بعد از گذشت 33 سال اولين موافقت‌نامه رسمى را بين جمهورى اسلامى ايران و جمهورى عربى مصر در زمينه صنعت هواپيمايى منعقد کند. اگرچه اين قرارداد هنوز به اجرا درنيامده و معلوم نيست در وانفساى اتفاقات داخلى مصر چه سرنوشتى پيدا مى‌کند، ولى به هرحال نشانگر آن بود که پيام‌هاى دولت احمدى نژاد براى دولت‌هاى سابقا متخاصم و يا کشورهايى که دچار اختلافات مقطعى با ايران شده اند، پيام‌هايى وسوسه کننده و جذاب است.

بقايى در يمن نيز اشتياق ايران را به برقرارى روابط و رفع سوءتفاهم‌هاى فيمابين نشان داد و از رئيس جمهور اين کشور دعوت کرد تا به تهران بيايد و با احمدى نژاد ملاقاتى داشته باشد و در منطقه تجارى کيش سرمايه گذارى کند و...

روابط ايران با تاجيکستان و ترکمنستان در سال‌هاى آينده نه خيلى ايده آل و مثال زدنى و نه خيلى سرد و پرمناقشه بوده است. اصولا روندى که دولت‌هاى احمدى نژاد در قبال همسايگان آسياى ميانه اتخاذ کرده، روندى معمولى و کم افت و خيز بوده است. درحالى که انتظار مى‌رفت رابطه سه کشور فارسى زبان ايران، افغانستان و تاجيکستان رابطه اى عميق و روبه رشد از کار دربيايد، حتى همسايگى و همزبانى هم نتوانست به شکل گيرى مثلثى مستحکم و پايدار بينجامد و گويى خط مرز و نقاط مشترک ايران با آنها کمرنگ شده است.

حميد بقايى روزهای 15 و 16 بهمن را در تاجیکستان سپرى کرد. او قرار بوده در اين سفر با امام علی رحمان رئیس جمهور و چند وزیر تاجيک ملاقات کند و مسائل مربوط به پیشبرد مناسبات تاجیکستان و ایران را مورد بحث قرار دهد. به گزارش آژانس آمار تاجیکستان در سال 2010 حجم مبادله کالا میان دو کشور 201,7 میلیون دلار بوده است. تاجیکستان بیشتر پنبه به ایران مى‌دهد و از ایران مواد غذایی مى‌ستاند.

بقايى متعاقب اين سفر قرار است از امروز دوشنبه نيز به عشق آباد ترکمنستان برود. معاون احمدى نژاد و رئيس سازمان ميراث فرهنگى هدف از اين سفر را شرکت در مراسم افتتاحيه روزهاى فرهنگى ايران در ترکمنستان عنوان کرده است، ولى با اين حال ديدارى هم با رئيس جمهور اين کشور خواهد داشت.

درحالى که صالحى از سفر مونيخ بازماند و در کميسيون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و ترکیه در تهران شرکت کرد، بقايى در حال تغيير خطوط هوايى و ملاقات با روساى جمهور و رساندن پيغام‌هاى رئيس دولت به آنهاست. گفته شده بود علت نرفتن وزير خارجه به اتيوپى براى شرکت در اجلاس آفريقا در هفته گذشته، فشردگى برنامه‌هاى او در تهران است. او به دلايلى که اعلام نشد به مونيخ هم نرفت و اکنون نماينده آسيايى احمدى نژاد، در سفرهايى ديگر مشغول رايزنى با مقام‌هاى عالى رتبه کشورهاست.


نظر شما :