موسوی وزیر خارجه شد/ بنی صدر قبول نمی کرد
14 تير 1360
اول صبح آقای محسن رضایی به منزل آمد و گزارشی از وضع مبارزه با گروهک ها داد. معلوم شد که عامل انفجار دفتر حزب جمهوری اسلامی، (منافق فراری [محمدرضا]کلاهی) از[نیروهای سازمان] مجاهدین خلق است. از پروندهای که قبلا انجمن اسلامی دانشگاهش برایش تشکیل دادهاند، چنین مشخص میشود.
جلسه علنی داشتیم. معرفی وزیر خارجه مطرح بود که تصویب شد. آقای مهندس میرحسین موسوی، سردبیر روزنامه جمهوری اسلامی، وزیر خارجه شد. از اول کار، آقای رجایی ایشان را معرفی کرده بود. بنیصدر قبول نمیکرد. آقایان [دکترحسن] آیت و احمد کاشانی مخالفت کردند و عکسالعمل بدی داشت؛ مخصوصا از آقای آیت که عضو شورای مرکزی حزب است.
عصر، جلسه شورای مرکزی حزب در دفتر من منعقد شد. درباره انتخابات میان دورهای مجلس بحث شد. روی عدهای تصمیم گرفتیم. قرار شد چند نفر هم احتیاطا داوطلب ریاست جمهوری شوند که در صورت پیش آمدن مشکلی در بنبست قرار نگیریم. وضع امنیت بداست.
در سالن مجلس، جلسهای مرکب از مسئولان اجرایی و نمایندگان مجلس، باقیماندههواداران حزب جمهوری اسلامی، تشکیل شد؛ طبق معمول هفتگی که در حزب تشکیلمیشد. هنوز جمع زیادی هستیم. یادبودی بود و مروری بر علل و آثار فاجعه هفته قبل.
افطار را به خانه آمدم. احمد آقا خمینی تلفن کرد و گزارشی از آقای فلاحی مبنی بر تصمیم حرکت وسیع مجاهدین خلق در خیابان های تهران با همکاری عراق و کردهای محارب نقلمیکرد و خبر [ارسال] نامهای از نهضت آزادی به امام را که مجاهدین را محکوم کردهاند[رساند] و پیشنهاد پخش آن را داد.
14تير 1361
یکشنبه ۱۳ تیر
ساعت هفت به طرف مجلس حرکت کردم. نیم ساعت قبل از جلسه، گزارشها را خواندم.گزارشها میگوید که یاسر عرفات با مقامات غربی بر سر خروج نظامیان فلسطینی از لبنان به توافق رسیده است و کابینه اسراییل مسایل مورد توافقشان را مورد بحث قرار داده است. اگر چنین توافقکنند، سازمان آزادیبخش فلسطین سازشکار معرفی خواهد شد و اعتبار انقلابی خود را از دست میدهد.
عراق طرحی برای فیصله مخاصماتش با ایران به سازمان ملل داده و حرکت سیاسی وسیعی برای اثبات صلحطلبی خود و جنگ طلبی ما شروع کرده است و ما کار سیاسی مهمی نکردهایم.
قبل از دستور، درباره شهادت آقای صدوقی و حرکت زشت منافقین تحلیلی ارائه کردم. دولایحه دو فوریتی با حضور [اعضای] شورای نگهبان تصویب شد.
ظهر مخالفان وزیر راه آمدند و از روحیه توجه بیشتر وزیر به تخصص در مقابل تعهد شکایتداشتند. حرف حسابی نداشتند. برادر پاسدار شهیدی هم آمد و میخواست از این وضعیت به نفع خودش استفاده کند. عصر سفیر ما در یونان آمد و از نفوذ انقلاب اسلامی در افکار عمومی اروپائیان گفت. میگفت عضدی و رسولی شکنجه گران ساواک در یونان فعالیت دارند.
عصر جلسه شورای [مرکزی] حزب جمهوری [اسلامی] تشکیل شد و طرح جدید سازماناداری کشور مطرح بود. افطار مهمان رئیس جمهوری بودیم، با غذای مجلس!
شب با آقای رئیس جمهور و آقای نخست وزیر درباره مسایل جاری سیاسی، اقتصادی و نظامی و... مشاوره کردیم.
آخر شب به منزل آمدم. نماز مغرب و عشا را نخوانده بودم، خواندم و کمی به سخنرانی آقای یوسف صانعی و آقای احمد آذری [قمی] از تلویزیون گوش دادم. تا سحر نخوابیدم و یاسر و مهدی مشغول تماشای فیلم بودند و نخوابیدند. با بچهها سحری خوردیم.
14 تير 1362
به مجلس رفتم. قبل از دستور، آقایان نمایندگان، سخنرانی هایشان با نصایح و مواضع امام، سازگار نبود و اظهارات را مخالف دستور امام خواندم. گروهی موافق و گروهی مخالف بودند. تقسیمات کشوری تمام نشد؛ خیلی وقت میگیرد. آقای آقازاده وزیر مشاور هم وقت گرفته بود وکارهای ستاد بسیج اقتصادی را توجیه کرد و به اظهارات آقای عسکراولادی [وزیر بازرگانی] بهطور ضمنی جواب داد. بعضی از نمایندگان از کشیده شدن اختلافات وزرا به مجلس ناراحت بودند.
ظهر آقای هادی [نماینده تهران] و آقای دکتر [حسن]روحانی [نماینده سمنان] آمدند، راجع به وزارت بازرگانی و صداوسیما و نهضتهای آزادیبخش و... صحبت کردند. عصر آقای نعمتزاده وزیر کار اسبق که در صنایع نظامی است، آمد. گزارشی از وضع صنایع نظامی داد و لزوم توجه بیشتر را خواست و راجع به ساختن موشک و مواد انفجاری و باروت گزارشی داد.
آقای سید هادی مدرسی آمد و از بی پناهی و بی تکلیفی نهضت های آزادیبخش، ناراحت بود؛ مرجع مشخصی ندارند و گفت حدود ۳۰۰ طلبه خارجی در تهران زیر پوشش دارد و هر ماه حدود نیم میلیون تومان علاوه بر مسکن و محل تحصیل خرج دارد؛ گفتم در لایحه دانشگاه بینالملل، چنین برنامهای باید گنجانده شود. در قم هم پانصد نفر داریم؛ مبلغی جزیی پول هم برای افطاری آنها دادم.
دکتر [مهدی]غرضی، مسئول [سازمان] تأمین اجتماعی ـ با گروهی از همکاران ـ آمد و گزارش مفصلی داد. هر سال حدود بیست میلیارد تومان دریافتی دارند و حدود سیزده میلیارد تومان پرداخت و هفت میلیارد تومان پسانداز که رفته رفته با بازنشسته شدن کارگران ـ که آهنگش روزافزون است ـ مصرف زیاد میشود. دکتر رهنما آمد و گزارشی از وضع تعمیر مازهای ارتش داد.دو نفر از معلولان قطع نخاعی آسایشگاه ثارالله سپاه، آمدند و از تصمیم انتقال به بنیاد شهید، ناراحت بودند و انتقادهایی داشتند. گفتند حدود ۶۰۰ معلول آسیب نخاعی داریم. شب در مجلس ماندم. تلفنی با منزل صحبت کردم؛ فاطی را به خانه آوردهاند و حالش خوب است .
14 تير 1363
در جلسه علنی مجلس لایحه انتخابات اصلاح شد و حد نصاب اکثریت مطلق در مرحله اول، به اکثریت یک سوم تبدیل شد. ظهر، آقای [اسماعیل] فدایی نماینده اراک آمد. از برخورد امام جمعه اراک [با او] گله داشت. [آقای امام موسوی] نماینده شوشتر هم آمد و پیشنهاد قطع شعار مرگ بر آمریکا و شوروی را میداد. گفتم به طور اصولی تصمیم گرفتهایم، امام هم موافقت کردهاند ولی منتظر فرصت هستیم.
[آقای احمدی] نماینده سنقر هم آمد و در مورد [چگونگی] رفتار با علیاللهیهای قریه جیحون سنقر سؤال کرد و از حرکتهای باندبازی بعضی از نمایندگان در مجلس گله داشت.
عصر آقای [علی] شمخانی آمد، گزارشی از نحوه برخورد با کشورهایی که با هواپیماربایان ایران همکاری کردهاند، داد که جالب است. درباره حفاظت بحث شد و برای تقویت فرماندهی سپاه و محدود کردن اختیارات نمایندگان امام، نظری داد. [مهندس نیلی] وزیر معادن [و فلزات] با معاونانش آمدند؛ توضیحاتی درباره زمین شناسی اکتشاف معادن و کمبود بودجه مس سرچشمه دادند.
آقای مهندس محمد غرضی با کارشناسان نفت به منظور توجیه علت محدودیت تولید نفت آمدند؛ با ارائه آماری مدعی شدند که استخراج نفت بیش از یک میلیون و نیم بشکه در روز، قبل از تزریق گاز مناسب به چاه خسارت دارد و من سیاست کشور را برایشان توضیح دادم.
[آقای الکساندر مارتینز] وزیر تجارت کشور نیکاراگوئه به ملاقات آمد. بیشتر روی کمک ایران [به نیکاراگوئه] بحث شد. وضعشان خیلی بد است. فشارهای آمریکا و فقر دارد از پادرشان میآورد. شب به منزل آمدم. [آیتالله خامنهای] رئیس جمهور اطلاع دادند که امروز یک کشتی لیبریایی با خدمه ژاپنی ـ که از عربستان نفت گرفته بوده ـ دچار حادثه جدی شده است.
منبع: پایگاه اطلاع رسانی آیت الله هاشمی رفسنجانی
نظر شما :