تابوهایی که میشکنند
ما دیگر به هرگونه تابو شکنی عادت کردهایم. رسانههای جهانی پر است از بحث هایی در مورد نظریه ملی کردن بانکها. هیچکس به جزءآلن گرینسپن[1]، پیرو بازار سرمایه داری صرف با این نظریه مخالف نیست. آین رند، به تازگی اعلام کرد که باید هر صد سال یکبار بانکها را ملی کنیم و این همان لحظهای است که باید چنین تصمیی اتخاذ شود. لیندزی گراهام، سناتور جمهوریخواه و محافظهکار، نیز با وی موافق است. آلان بلاندر نیز جنبههای مثبت و منفی این مسئله را مورد بحث قرار دادهاست. درحالی که وی جنبههای منفی این اقدام را بیشتر از جنبههای مثبت آن میداند، امیدوار است که روشنفکران جامعه وقت و انرژی صرف کنند تا در این مورد در نیویورک تایمز مطلب بنویسند.
خوب، پس از شنیدن پیشنهادهای مطرح شده توسط محافظهکاران، در حال حاضر بحثهای مهمی پیرامون احتمال وقوع جنگ داخلی در امریکا به گوش میرسد. زیبیگنیف برژینسکی[2] روز 17 فوریه در یک برنامه صبحگاهی در تلوزیون شرکت کرد که در این برنامه از او خواسته شد تا در مورد احتمال جنگ طبقههای اجتماعی با توجه به بحران جهانی بحث کند.
برژینسکی اعلام کرد که او نگران است، چراکه دورنمای میلیونها نفر بیکار که در تنگنای وحشتاکی قرار دارند عامل این نگرانی است. انتقال این همه رفاه تنها به بخش خاصی از مردم در امریکا موجب خشم سایرین خواهد شد.
او به شنودگان یادآوری کرد که زمانی که بحران بزرگ بانکی در سال 1907 به وقوع پیوست، جی. پی. مورگان، اقتصاددان بزرگ، گروهی از سرمایهداران بزرگ را به خانه خود دعوت کرد، و اجازه نداد تا زمانی که آنها پول لازم برای استقرار یک بانک را فراهم نکرده اند از منزلش خارج شوند. برژینسکی این سوال را مطرح کرد که این گروه امروز کجا هستند؟ چرا این مردمی که میلیاردها میلیارد پول به دست میآورند اقدامی نمیکنند؟
برژینسکی میگوید، در دورهای که این گروه کاری انجام نمیدهد احتمال درگیری بین طبقههای اجتماعی در صورتی که مردم بیکار باشند وجود دارد.
این مسئله تنها در امریکا مورد بحث نیست. آژانس اروپایی ال.ای.ای.پی که در خصوص مسائل سیاسی، اجتماعی، اقتصادی تحقیق میکند در نشریه ماه فوریه خود اخبار خوبی را به چاپ نرسانده است. این مرکز احتمال وقوع جنگ داخلی در اروپا، امریکا و ژاپن را پیشبینی کرده است. این مرکز از یک تاخت و تاز همگانی نام میبرد که چیزی شبیه به جنگ داخلی خواهد بود.
کارشناسان در این زمینه پیشنهادهایی دارند. "اگر مردم منطقه و یا حوزهای که احتمال درگیریها وجود دارد توانایی دسترسی آسان به سلاح و تفنگها را دارند، بهترین کاری که میتوان انجام داد... ترک کردن آن منطقه در صورت امکان است. تنها کشوری که در بین این مناطق امکان دسترسی آسان به سلاح و تفنگ در آن وجود دارد، امریکا است. رییس این مرکز اروپایی میگوید که در امریکا 200 میلیون تنفگ قابلیت خرید و فروش دارند و امنیت اجتماعی در حال حاضر نیز با وجود این تنفگها در معرض خطر است. کارشناسی که این مقاله را نوشته است همچنین به این نکته اشاره میکند که میزان مهاجرتها از امریکا به اروپا به شدت در حال افزایش است.
اگر برژینسکی به ظهور یک جی.پی.مورگان دیگر در امریکا امیدوار است، اما ال.ای.ای.پی تنها به اجلاس جی 20 امیداوار بود تا شاید بتواند گرهای از مشکلات جهانی باز کند.
این تحلیلها را روشنفکران گروه چپ و یا سوسیال رادیکالها نمیدهند. بلکه اینها نگرانیهای تحلیلگرانی است که در حال حاضر بخشی از نظام اقتصادی اروپا و امریکا هستند. این تابوها تنها زمانی شکسته میشوند که چنین افرادی واقعا احساس ترس کنند. مسئله شکستن این تابوها تنها برای یک اقدام سریع و اصلی است، مانند آنچه که جی.پی مورگان در سال 1907 انجام داد.
***
[1] آلن گرینسپن (به انگلیسی: Alan Greenspan) متولد ۱۹۲۶ نیویورک، از مقتدرترین افرادی بوده است که در مقام رئیس بانک مرکزی ایالات متحده آمریکا خدمت کرده است. در سال ۲۰۰۶، پس از بازنشستگی، جانشین وی بن شالوم برنانکی به مقام رئیس بانک مرکزی ایالات متحده آمریکا دست یافت. وی دکترای خود را از دانشگاه نیویورک در رشته اقتصاد در سال ۱۹۷۶ دریافت نمود.
[2] زیبیگنیف برژینسکی (به انگلیسی: Zbigniew Brzezinski) ژئواستراتژیست، سیاستمدار لهستانی-آمریکایی و مشاور امنیت ملی در دولت جیمی کارتر بود.
نظر شما :