محمد شریعتمداری: شهادت میدهم که دولت آقای خاتمی منابع حساب ذخیره ارزی را درست مصرف کرد
گفتوگوى سايت باران با وزير سابق بازرگانى
محمد شریعتمداری، وزیر سابق بازرگانی در واکنش به طرح این موضوع که "دولت آقای خاتمی اقدام به خالی کردن 50 میلیارد دلار حساب ذخیره کرده"، اظهار داشت: طرح این مسایل در شرایط حاضر که در آستانه انتخابات قرار داریم، جنبه سیاسی پیدا کرده است؛ هر چند که در بطن این مسایل مباحث کارشناسی بسیار عمیقی وجود دارد که اگر با نگاه کارشناسانه به آن نگاه شود میتواند برای آیندگان مفید باشد.
وی افزود: به عنوان عضوی از دولت خاتمی شهادت میدهم که آن دولت برای وجیهالمله شدن حتی از حداقل ابزارهای در اختیار خود استفاده نکرد، در حالی که میتوانست این کار را بکند.
شریعتمداری تصریح کرد: برای ما خیلی آسان بود که 280 میلیون دلار واردات میوه (واردات سال 86) به کشور انجام بدهیم، یعنی اگر دولت اراده میکرد، میتوانست اما این کار خدمت به اقتصاد نیست.
وی با بیان اینکه در مقطعی در دولت آقای خاتمی به دلیل سرمازدگی تولید سردرختی کشور به طور قابل ملاحظهای کاهش یافته بود،یادآور شد: سرما تولید مرکبات را در دولت دوم آقای خاتمی 15 درصد کاهش داده بود؛ میتوانستیم با ارقام کمتر از 280 میلیون دلار ما هم این مشکل را حل کنیم ولی استدلال دولت در آن مقطع این بود که این کار خدمت به اقتصاد ایران نیست.
وزیر سابق بازرگانی خاطرنشان کرد: اگر مردم میتوانستند قیمت پرتغال کیلویی هزار تومان را در شب عید تحمل کنند، به قیمت اینکه ایران چهارمین تولیدکننده مرکبات جهان همچنان بر این قله رفیع بماند و این مسیر را طی کند، تصمیم عقلایی بود که برای حمایت از تولید داخل وارداتی انجام نشود.
وی ادامه داد: بالاخره کشور ما جزء کشورهای نیمه خشک جهان است و نباید با واردات میوه افتخارات حوزه کشاورزی را از او گرفت.
شریعتمداری گفت: دولت در آن سال این فشار را تحمل کرد ولی واردات انجام نداد، در خیلی از زمینهها دولت میتوانست با واردات مشکلات کشور را تسهیل کند، اما به این توجه داشت که میزان واردات کالاهای مصرفی را به اندازهای افزایش ندهد که به تولید داخل لطمه وارد شود.
وزیر بازرگانی دولت اصلاحات با بیان اینکه اعداد و ارقام گویای عملکرد دولت آقای خاتمی هستند، تاکید کرد: در دولت آقای خاتمی واردات 30 میلیارد دلار کالا در سالهای 83 و 84 تنها با هدف توسعه صنعتی انجام گرفت؛ عمده این واردات کالاهای سرمایهای و واسطهای برای فعالیتهای صنعتی کشور بود، در حالی که دولت میتوانست برای اینکه وجیهالمله شود، در شرایطی که بهای نفت هم افزایش یافته بود، تعرفهها را پایین بیاورد و واردات کالاهای مصرفی را افزایش دهد.
وی ادامه داد: در مقابل شاید مردم احساس میکردند چقدر کشور خوب اداره میشود؛ اما آیا آیندگان درباره ما درست قضاوت میکردند؟
شریعتمداری در گفتوگو با ایلنا گفت: من شهادت میدهم که دولت آقای خاتمی به این مسایل توجه داشت به طوری که برداشت از حساب ذخیره ارزی موضوع دعوای جلسات دولت بود.
عضو هیات مدیره بنیاد باران با اشاره به هزینه کردن 250 میلیارد دلار از درآمدهای نفتی طی دو سال گذشته خاطر نشان کرد: اینکه گفته میشود 50 میلیارد دلارمنابع حساب ذخیره ارزی در دولت آقای خاتمی تخلیه شده، اولاً که حتماً این عدد غلط است، ولی 250 میلیارد دلار درآمد دولت در این دو سال را دیدیم که چه شد؟
وی اضافه کرد: اگر چهار سال دیگر هم دولت با همین وضعیت اقتصادی این روند را ادامه دهد، آیندگان در مورد آن قضاوت درستی نخواهند کرد.
شریعتمداری با یادآوری جلسات هیات دولت در دوره هشتم عنوان کرد: ما آن زمان برای مصرف منابع حساب ذخیره ارزی بسیار حساسیت داشتیم، فکر میکنم یکی از موضوعات اساسی دولت در آن ایام همین موضوع بود؛ یعنی وزیر صنایع دولت آقای خاتمی غوغا میکرد اگر قرار بود بیش از 50 درصد سهم حساب ذخیره ارزی که باید در اختیار بخش خصوصی و توسعه صنعتی کشور شود، به عنوان حقوق با مسایل جاری دولت هزینه شود.
وی خاطرنشان کرد: طرح این مسایل به اعتقاد من کاملاً سیاسی است. اسناد بودجه آن زمان موجود است. از نظر بنده ممکن است 250 میلیارد دلار که دولت آقای احمدینژاد در این دوره بدست آورده، پنهان باشد که صرف چه اموری شده ولی از نظر حساب و کتاب ملی کاملاً معلوم است.
عضو هیات مدیره بنیاد باران تاکید کرد: متأسفانه طرح این مسایل آب به آسیاب دشمن ریختن از هر دو طرف است. اینکه 250 میلیارد دلار کجا رفته در اذهان عامه این تصور ایجاد میشود که نکند دولت آن را به جیب خود گذاشته، البته این ادعا را هیچکس علیه دولت ندارد.
وی افزود: نظر کارشناسان این است که در جای خود هزینه نشده، به جای آنکه صرف حقوق و دستمزد شده که به عدم رشد تولید ناخالص داخلی متناسب با رشد نقدینگی انجامیده است.
وزیر سابق بازرگانی ابراز داشت: در آینده نزدیک افزایش حقوق و دستمزد به صفر نزدیک میشود، یعنی طرف دست در جیبش میکند و میبیند 100 تومان، 80 تومان ارزش دارد. پس اصلاً فرق نمیکرده که حقوق آن بالا برود؛ در حالی که منابع این حساب میتوانست خرج تولید شود.
شریعتمداری همچنین گفت: این اختلاف نظر وجود دارد اما هیچکس هم این دولت را متهم نمیکند که منابع ارزی را در جیبش گذاشته اما وقتی اینگونه در جامعه مطرح میشود، مردم شاید وقتی این سخنان را بشنوند، فکر کنند هر دو دولت پولها را به جیب زده است و این دعواها سر عدد است.
وزیر سابق بازرگانی ابراز داشت: در حالی که واقعاً اینگونه نیست؛ همه دعوا این است که پول حساب ذخیره ارزی چگونه هزینه شود و چگونه منابع ارزی به خدمت گرفته شود که آینده کشور را تضمیمن کند.
اوی در پایان تصریح کرد: هر دولتی که باعث شود منابع حساب ذخیره ارزی صرف توسعه کشور شود و این سرمایه ملی تبدیل به ثروت ملی شده که همیشه مازاد در اقتصاد ایران ایجاد کند، خدا به او خیر میدهد و بندگان هم درباره او قضاوت مثبت میکنند و حتماً هم قابل پنهان کردن نیست.
نظر شما :