سايه انتقاد از امریکا بر نشست دوحه
در حالی که گمان میرفت اجلاس دوحه نیز همانند اجلاس جی 20 در واشنگتن و اجلاس اپک در لاما پایتخت پرو در نهایت کشورها مجبور به دادن وعده و یک سری تعهدات از سوی کشورهای حاضر برای حل بحران اقتصاد جهانی منتهی شود، بنا به گزارشها چنین نشده و این نشست در نتیجه راه دیگری را در پیش گرفته است.
این در حالی است که در سخنرانی روز نخست نشست که محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری ایران نیز سخنرانی کرد، به انتقاد از بازار آزاد و کشورهای سرمایهداری پرداخت و آن را ناعادلانه خواند. بسیاری گمان میکردند وی تنها فردی باشد که در نطق این نشست به انتقاد از بازار آزاد بپردازد. اما چنین نشد و در ادامه نشست نمایندگان جوامع مدنی و شرکتهای حاضر در نشست زبان انتقاد گشوده و ایالات متحده را به تلاش برای شکست در گفت و گوهای جاری دوحه که تلاش دارد تا اندازهای نقش کشورهای در حال توسعه را در تحولات اخیر جهانی پررنگتر کند و کشورهای توسعه یافته را به کمک به این کشورها ترغیب کند، متهم کردند.
زیاد عبد الصمد، مدیر گروه اجرایی شبکه سازمانهای عربی که یک شرکت غیر دولتی است در این باره گفت: «ایالات متحده تلاش دارد در این نشست هیچ ملامتی متوجهش نشود و حتی حاضر نیست مسئولیت بحران اقتصادی کنونی را بر عهده بگیرد، بحرانی که بی شک بر کشورهای در حال توسعه اثر خواهد گذاشت و توسعه جهانی را با چالش جدی مواجه خواهد کرد.»
وی همچنین گفت: «بحرانی که اکنون جهان با آن رو به رو است بحران نظام مالی و اقتصادی است، نه بحران سرمایهگذاری و لازم است که برای درمان از طریق خود نظام های جاری در جهان کمک گرفت. من از سازمان ملل می خواهم که یک نشست فوری برای ایجاد یک نظام اقتصادی عادلانهتر برگزار شود.»
وی در ادامه افزود: «نگرش امریکایی دلیل اصلی نبود استقرار در نطام مالی جاری در جهان است و صندوق بین المللی پول و بانک جهانی باید سیاستهای تازهای برای حل بحران در نظر بگیرند.»
در همین حال آلان گواندیا، رئیس گروه اروپایی در نشست دوحه و رئیس گروه توسعه اروپا نیز گفت: «میان ما و ایالات متحده اختلاف های گستردهای به وجود آمده که قابل گفتن نیست و تلاش داریم آنها را سری نگه داریم. تلاش ما بر این است که راه حلی که بتواند همه را راضی نگه دارد، بیابیم.»
سوباچای بانیچباکدی، دبیر کل گروه توسعه و تجارت سازمان ملل نیز به یک سویه شدن سرمایهگذاریها برای حل بحران مالی جهانی هشدار داد و گفت: «با این تصمیمهایی که کشورهای پیشرفته اتخاذ کردهاند کشورهای فقیر و در حال توسعه از سرمایهگذاریهای لازم محروم خواهند ماند. اکنون کشورهای در حال توسعه و فقیر تنها سه درصد سرمایه گذاریهای جهان را به سوی خود جذب میکنند. نباید کشورهای توسعه یافته تعهدی را که برای کمک به کشورهای فقیر دادهاند، فراموش کنند.»
تریفور مانوئل، وزیر دارایی آفریقای جنوبی نیز گفت: «تاثیرات بحران اقتصاد جهانی اکنون از از اقتصاد مالی عبور کرده و به اقتصاد حقیقی رسیده است و برای گذر از آن باید حتما یک فکر اساسی و منطقی کرد.»
وی در ادامه افزود: «ما باید بدانیم در آینده چه نظام مالی بر جهان حاکم خواهد شد. همه کشورهای جهان دچار بحران اقتصادی شدهاند و شمار بیکاران روز به روز افزایش مییابد، این روند در کشورهای فقیر که با بحرانهای دیگر همچون بحران غذا و بهداشت دست به گریبانند، شدید تر است. از این رو حق داریم بدانیم که اقتصاد آینده جهان چگونه خواهد بود. این در حالی است که همه سرمایههای جهان متوجه یک سری از کشورهای خاص است و کشورهای فقیر بهرهای از این سرمایه ها نمیبرند.»
در همین رابطه هو جیانتائو، رئیس جمهوری چین نیز در سخنرانی خود تاکید کرد، توسعه و رفاه محقق نخواهد شد مگر این که بدون اتلاف وقت به کشورهای در حال توسعه کمک شود. ما باید به کشورهای در حال توسعه که برای حل بحران اقتصاد کنونی که گریبانگیر آنها نیز شده، کمک کنیم.
وی همچنین از کشورهای پیشرفته خواست به تعهدات خود عمل کرده و همان طور که قول داده بودند 7/0 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به کشورهای در حال توسعه اختصاص دهند.
رئیس جمهوری چین تاکید کرد، بحران مالی جهانی نباید سبب شود تا کشورهای توسعه یافته تعهدات خود را فراموش کرده یا به تعویق بیندازند.
در همین حال صندوق بینالمللی پول نیز تاکید کرد، اجازه نمیدهیم بحران مالی تمام انرژی ما را به خود صرف کند تا از کمک به کشورهای در حال توسعه و فقیر باز بمانیم. اما با این حال اولویت خود را مهار بحران اقتصادی قرار دادهایم تا از بروز رکود در اقتصاد جهانی جلوگیری شود و کشورهای توسعه یافته بتوانند به کشورهای در حال توسعه کمک کنند.
نظر شما :