تمرکز بر وجوه اشتراک اديان؛ راهى براى تاثير گذارى بر قدرت‌ها

۳۰ مهر ۱۳۸۷ | ۲۱:۱۹ کد : ۲۹۲۰ گفتگو
گفت‌و‌گوى اختصاصی دیپلماسی ایرانی با سید محمد خاتمى
تمرکز بر وجوه اشتراک اديان؛ راهى براى تاثير گذارى بر قدرت‌ها
همایش بین المللی " دین در دنیای معاصر" صبح امروز دوشنبه، بیست و دوم مهر ماه، با حضور تعداد زيادى از شخصیت‌های برجسته بین المللی و صاحب نظران و متفکران داخلی، کار خود را آغاز کرد تا مدعوین در مدت دو روز به بررسی و تبادل نظر پیرامون مباحثی چون رابطه و دین و سیاست، تاثیرات متقابل دین و سیاست بر کاهش تنش‌ها و اختلافات بین‌المللی و ایجاد بسترهمکاری راهبردی میان اسلام و غرب، بپردازند.
 
مصاحبه اختصاصی دیپلماسی ایرانی با سید محمد خاتمی، رئیس جمهور سابق ایران و رئیس موسسه گفت‌و‌گوی  تمدن‌ها:
 
- نگاه شما به عنوان میزبان همایش بین المللی " دین در دنیای معاصر" به بنیاد تنش‌های موجود در عرصه جهانی و تاثیر دین بر کاهش این تنش‌ها چیست؟
 
مسئله کلی تر از این است، مرکز گفت و گوی تمدن ها برای جهات مختلفی از جمله گفت و گوی اسلام و مسیحیت، اسلام و غرب و نیز رسیدگی به موضوعاتی که در دنیای امروز وجود داشته و با گفت و گو قابل حل و فصل خواهد بود؛ برنامه ریزی دارد.
 
محور گفت و گوهایی مانند همایش بین المللی" دین در دنیای جدید" نه سیاست مداران بلکه اصحاب فرهنگ و خیرخواهانی هستند که می توانند کاری انجام دهند. همایش بین‌المللی " دین در دنیای معاصر" حاصل توافقی است مابین بنیاد گفت و گوی تمدن ها، مرکز صلح حقوق بشر نروژ و باشگاه مادرید که از دو سال پیش نشست‌هایی را برنامه‌ریزی کرده اند و اکنون این پنجمین برنامه بعد از نشست های اسلو، ژنو و تهران است، به‌ويژه آنکه در این همایش شخصیت‌های تاثیر گذار بین المللی در کنار اندیشمندان و متفکران حضور دارند.
 
به هر حال در صورتی‌که ما بروی مسائل مشترکی که ادیان و فرهنگ های مختلف با یکدیگر دارند، متمرکز شویم، می توان به نتیجه امید داشت و بر افکار عمومی اثر گذاشت. در واقع کسانی که طرفدار جنگ و خشونت در دنیای امروز هستند- به‌ویژه با توجه به جوی که علیه اسلام ایجاد شده و سیاست مداران به آن دامن می زنند- یا کسانی که در مقابل، تنها بر وجهه استعماری غرب تاکید کرده و یا سیاست‌های ایالات متحده امریکا را به حساب کل جامعه غرب می گذارند، مسبب ایجاد سوء تفاهماتی هستند که مشکل زا خواهد بود.

تمرکز بر وجوه اشتراک اديان؛ راهى براى تاثير گذارى بر سياست‌ها و قدرت‌ها

 
ما همه سرنشین یک قایق هستیم و باید تمام تلاش خود را برای حفظ این قایق انجام دهیم، امیدوارم گفت و گوها و تبادل نظرهایی از قبیل آنچه در همایش بین المللی" دین در دنیای جدید" صورت گرفت، بتواند اثرات خود را در این مسیر داشته باشد، البته اگر ما نتوانیم بروی تصمیم دولت‌ها و یا سازمان های بین المللی مهم تاثیر گذار باشیم، مباحث مطرح در چنین همایش هایی بیشتر مفهومی خواهد شد اما می توان راهکارهایی را نیز جستجو کرد که جمع بندی این همایش‌ها در بطن زندگی جامعه، نظام های تعلیم و تربیت، مسائل تبلیغاتی و حتی سازمان‌های اثرگذاری چون سازمان ملل متحد، یونسکو، سازمان کنفرانس اسلامی، جاری شده و ضمانت اجرایی برای آنها پیدا شود.
 
معتقدم نشست‌ها و گفت و گوهایی از قبیل همایش بین المللی" دین در دنیای جدید" تلاشی است که وجدان بشری به آن نیاز دارد، گرچه قدرت‌ها و نیروهایی هستند که با چنین روش ها و اقداماتی مخالفند.
 
- اقداماتی از قبیل برگزاری همایش بین المللی " دین در دنیای جدید" و دعوت از صاحب نظران و شخصیت‌های برجسته بین المللی برای گفت و گو و تبادل نظر پیرامون موضوعات مهم روز، چه تاثیری بر فعال سازی سیاست خارجی ایران دارد؟
نمی خواهم مستقیما بگویم که چنین اقداماتی بر سیاست خارجی کشور تاثیر ندارد، اما فعلا هدف ما از برگزاری چنین نشست‌ها و برنامه هایی، اثرگذاری بر سیاست خارجی که مختص سیاست مداران است نیست، مخاطبان ما بیشتر متفکران، اندیشمندان و افکار عمومی جهان است، طبیعتا اگر افکار عمومی جهان به‌سوی تفاهم و گفت و گو سوق یافته و دریابند که وجوه مشترک میان ادیان و تمدن های مختلف بر صلح متمرکز است، به خودی خود سیاست‌ها و قدرت‌ها نیز تحت تاثیر قرار خواهند گرفت. 

نظر شما :