مراقبت از تحرکات ترکیه در قفقاز جنوبی

بعد از تحولات سوریه، پروژه زنگزور کلید می خورد؟

۱۶ دی ۱۴۰۳ | ۱۲:۰۰ کد : ۲۰۳۰۴۲۰ اخبار اصلی خاورمیانه
نویسنده خبر: محسن پاک آیین
محسن پاک آیین طی یادداشتی می نویسد: به دنبال تحولات سوریه و سقوط بشار اسد، برخی از افراد، این تحولات را مشوق ترکیه و اردوغان برای بازکردن مجدد پرونده راهگذر زنگزور در قفقاز دانسته و معتقدند فرصت تازه ای برای بهره برداری از پیامدهای منطقه‌ای برای بازگشایی زنگزور فراهم شده است.
بعد از تحولات سوریه، پروژه زنگزور کلید می خورد؟

دیپلماسی ایرانی: به دنبال تحولات سوریه و سقوط بشار اسد، برخی از افراد،این تحولات را مشوق ترکیه و اردوغان برای بازکردن مجدد پرونده راهگذر زنگزور در قفقاز دانسته و معتقدند فرصت تازه ای برای بهره برداری از پیامدهای منطقه‌ای برای بازگشایی زنگزور فراهم شده است. در این ارتباط نکات زیر می تواند مورد توجه قرار گیرد. 1.میان کارشناسان منطقه، در اینکه ترکیه بارها به دلیل سیاست‌های اشتباه در عرصه سیاست خارجی و در قبال همسایگان،منافع ملی خود را دچار خسارت کرده است،اتفاق نظر وجود دارد.

ورود ترکیه به تحولات اخیر سوریه و اشغال بخشی از تمامیت ارضی این کشور که همسو با طرح آمریکایی-صهیونیستی بود،در زمره خطاهای محاسباتی آنکارا محاسبه شده و احتمال داده می شود که ترکیه از باتلاق سوریه، پیروزمندانه خارج نشود. در حوزه قفقاز نیز بارها ترکیه برای بازگشایی راهگذر زنگزور، به تحریک جمهوری آذربایجان پرداخت و به دنبال نقض تمامیت ارضی ارمنستان بود که در نهایت باکو و ایروان بی اعتنا به تحرکات ترکیه، راه مذاکره و حل اختلافات از طریق احترام به تمامیت ارضی طرف مقابل را برگزیدند. ترکیه بازنده اصلی تحولات قفقاز بود و نت تنها نتوانست روابط خود را ارمنستان را عادی سازد بلکه برای بازکردن راه زنگزور و تغییر مرزهای بین المللی هم ناکام بود.

2. گذرگاه زنگزور جاده‌ای است که جمهوری آذربایجان را به نخجوان متصل می‌کند و این گذرگاه از داخل خاک ارمنستان عبور کرده، در تمامیت ارضی این کشور است و هرگونه تردد در آن، با اعمال حاکمیت ارمنستان ممکن خواهد بود. در یکی از بندهای توافقنامه صلح مسکو که سال ۲۰۲۰ بین ارمنستان و آذربایجان و با حضور پوتین امضا شد؛ گفته شده که طرفین باید از راه‌های مواصلاتی رفع انسداد کنند و رفع انسداد از راه های ارتباطی، تنها منحصر به مسیر زنگزور نیست. رفع انسداد از مسیرهای ارتباطی،باز کردن راه های ارمنستان به ایران از مسیر جمهوری آذربایجان و امکان دسترسی به آستارا و بیله سوار و همچنین امکان دسترسی ارمنستان به جلفا در ایران از مسیر نخجوان را هم شامل می شود. اگر ترکیه بخواهد از مسیر زنگزور استفاده کند،باید از راه ارمنستان به دریای سیاه از مسیر شمال ترکیه نیز رفع انسداد کند.

رفع انسداد از مسیرهای مواصلاتی از جمله باز شدن زنگزور یک اقدام فوری و سهل الوصول نیست و مستلزم مذاکرات طولانی و سخت میان کشورهای ارمنستان، آذربایجان و ترکیه است. به دلیل سختی مذاکرات برای رفع انسداد از مسیرهای ارتباطی و اختلاف نظر جدی میان بازیگران ذینفع، جمهوری های آذربایجان و ارمنستان این موضوع را از دستور کار مذاکرات صلح خارج کرده و به آینده موکول کرده اند. لذا به نتیجه رسیدن مذاکرات برای بازگشایی این گذرگاه، آنگونه که ترکیه می خواهد امکانپذیر نیست و در مقطع فعلی که ترکیه وارد باتلاق سوریه شده، قدرت مانور خود در نقاط دیگر جهان از جمله قفقاز را از دست داده است.

3. در این مقطع مزاحمتی که ترکیه می تواند برای کشورهای حوزه قفقاز ایجاد کند این است که توان نظامی تکفیری های مستقر در سوریه را با استخدام نیرو از کشورهای قفقاز و بخصوص آذربایجان، تقویت کند. ترکیه در سال های قبل نیز پس از ظهور داعش و القاعده با توجه به نفوذ مبلغین خود در جمهوری آذربایجان بیش از یک هزار نفر از جوانان اهل سنت این کشور را فریب داد و استخدام کرد،در داغستان روسیه آموزش داد و سپس از مسیر کشور خود به سوریه و برای پیوستن به داعش اعزام کرد. در جنگ دوم قره‌باغ نیز ۲۰۲۰، ترکیه بخشی از تکفیری‌ها را برای حمایت از جمهوری آذربایجان به جنگ با ارمنستان فرستاد که البته با هشدار ایران و توجه جمهوری آذربایجان به این ترفند آنکارا، تکفیری ها از حوالی مرزهای ایران دور شدند. ممکن است در این مقطع نیز ترکیه‌ برای حمایت تحریرالشام در منطقه قفقاز جنوبی فعال شود.البته این اقدام ترکیه با واکنش منفی آذربایجان و بقیه کشورهای قفقاز مواجه خواهد شد.

نکته آخر اینکه اگرچه ترکیه برنامه‌ای بلندمدت در عرصه سیاست خارجی ندارد و عموما به سیاست‌های مقطعی دلبسته است اما لازم است تحولات این کشور در قفقاز جنوبی به دقت رصد شده و طی رایزنی با کشورهای این حوزه بخصوص جمهوری آذربایجان،از استقرار امنیت و ثبات در قفقاز جنوبی حمایت شود./ایران ویو ۲۴

محسن پاک آیین

نویسنده خبر

محسن پاک‌آیین (زادهٔ ۱۳۳۳) سیاست‌مدار، دیپلمات و نویسنده ایرانی است. وی فعالیت در وزارت امور خارجه را از سال ۱۳۶۰ آغاز کرد و در فاصلۀ سالهای ۱۳۶۷ تا ۱۳۷۲ سفیر ایران ...

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: قفقاز اردوغان زنگزور سوریه


( ۱۲ )

نظر شما :

احمد ۱۶ دی ۱۴۰۳ | ۱۲:۱۹
انشالله هر چی خدا صلاح بدونه همون اتفاق بیافته. یه زمانی یزید هم راه حضرت ابوالفضل رو بست.
محمد علی رشیدی ۱۶ دی ۱۴۰۳ | ۱۲:۴۱
این یاداشت سرو ته ندارد. مسلما کریدور زنگه زور با زور و جنگ باز نخواهد شد اما با رژیم حقوقی آسان ، تحت حاکمیت ارمنستان، باز خواهد شد. ارمنستان به دنبال این است که از خفگی ژئوپلیتیکی خارج شود.بحث تکفیری ها در جنگ یک اتهام ساختگی، سوخته است .البته کریدور ارس ایران همواره در آینده تعیین کننده خواهد شد به شرطی که احداث شود
عبدالرضا ۱۶ دی ۱۴۰۳ | ۱۳:۱۸
برخلاف تصور نویسنده تورکیه به تدریج از باتلاق سوریه در حال خارج شدن است بعد از سقوط بشار اسد خیل مهاجرین سوری که بار سنگینی بر اقتصاد و امنیت تورکیه بود به مملکتشان بر می گردند و یک دولت دوست به جای دولت دشمن در 960 کیلومتر مرز جنوبی مستقر خواهد شد که از نظر اقتصادی و امنیتی برای تورکیه مهم است وبا کمک مخالفین می تواند گروههای مسلح کوردی را نیز کنترول بکند
علی ۱۶ دی ۱۴۰۳ | ۱۳:۴۱
البته معلوم نیست این ها به عنوان خبر منتشر می شوند ویا تحلیل جناب نویسنده هستند اگر خبر است نادرست است واگر تحلیل است نادرست تر است و این تحلیل از ایشان بعیداست . ایشان باید بدانند خراب کردن روابط دوکشور براحتی اب خوردن است ولی احیا مجدد آن خیلی سخت. بنابراین تکرار ادعاهای ثابت نشده در جنگ ازادی قره باغ ، نه تنها سازنده نیست بلکه اوضاع را خراب تر می کند. ملاحظه بفرمایید که بطور مثال در اردبیل یک نفر که هیچ سمتی هم در هیچ جا ندارد به روسای جمهور دوکشور تورکیه و آذربایجان توهین می کند و مسئولان مجبورند پس از آن وپشت سرهم عذرخواهی کنندآیا بهتر نیست کمی سنجیده تر سخن بگوییم. ایشان می فرمایند"اگر ترکیه بخواهد از مسیر زنگزور استفاده کند،باید از راه ارمنستان به دریای سیاه از مسیر شمال ترکیه نیز رفع انسداد کند" ایشان واقعا نم دانند بند این توافق مختص آذربایجان و ارمنستان وبرای حل موضوع ارتباط بین سرزمین های آذربایجان گنجانده شده است وربطی به سایر مسیرها ندارد. آیا باید وباید یک متنی از پاک آیین منتشر شود؟
خسرو ۱۶ دی ۱۴۰۳ | ۱۴:۲۱
نوشته آقای پاک آیین از مختصات دیپلماتیک و منطقی ایشان خارج شده و مثل نوشته های موحدیان یا احمد کاظمی یا... شده است اینگونه تحلیل های فاقد دلیل و غیر واقع ، فقط برای کنترل افکار عمومی تنظیم می‌شود اگر ایران و مردمش نیاز به اختلاف و تشنج با ترکیه و آذربایجان دارند و قرار است در آینده نزدیک و متوسط جنگی صورت پذیرد لازم است --- ولی اگر تنش زدایی با دنیا و همسایه ها را می خواهیم منطقی نیست ترکیه و پاکستان تنها دو کشور همسایه ایران هستند که می‌توانند تصمیمات مستقل بگیرند و در مواقع بحران در کنار ایران بوده اند در حالی که عراق بعنوان همسایه محب و نزدیک با دولت شیعه ، بدون اجازه آمریکا بدهی گاز را نمی تواند به ایران بدهد ترکیه و ایران و پاکستان و مصر بعنوان کشورهای با قامت متوسط ، در حدود قدرت منطقه ای شان می‌توانند موثر باشند قدرت تاثیر ترکیه در سوریه و معادلات آینده آن کمی بیش از قدرت تاثیرایران در سی سال گذشته خواهد بود آن هم بخاطر اکثریت جمعیت سنی و هم مرزی ترکیه و سوریه و همراهی کشورهای ثروتمند خلیج فارس -- اگر ترکیه و اردوغان مدیریت منطقی نداشته باشند نفوذ فعلی شان کمتر خواهد شد ولی مثل ایران نخواهد شد
Aysan Maral ۱۶ دی ۱۴۰۳ | ۱۵:۲۳
رئیس جمهور علی اف در پیام سال نو خود به ارمنستان و متحدانش برای تسلیح او هشدار داد و به طور غیرمستقیم نشان داد که کریدور زنگزور امسال افتتاح خواهد شد. آذربایجان در حال آماده سازی زمینه برای این امر است آذربایجان این موضوع را از میز مذاکره حذف کرده است، زیرا برخی از مسائل با ارمنستان تنها از طریق زور قابل حل است و این به تصمیم گیرندگان و ذهنیت عمومی ارمنستان مربوط می شود. در حالی که ترکیه و آذربایجان مانند هر کشور دیگری ممکن است مرتکب اشتباهات تاکتیکی شوند، اشتباه استراتژیک مرتکب نخواهند شد. گشایش کریدور زنگزور با منافع استراتژیک آنها مطابقت دارد و من مطمئن هستم که سفیر سابق این موضوع را درک می کند. سی سال پیش، رئیس جمهور علی اف به ارمنستان هشدار داد که آذربایجان در صورت لزوم قره باغ را با زور بازپس خواهد گرفت، اما ارمنستان و حامیانش او را جدی نگرفتند. همه ما می دانیم که در سال 2020 چه اتفاقی افتاد. پس از جنگ 44 روزه، او اعلام کرد که کریدور زنگزور به هر شکلی باز خواهد شد، اما برخی گروه ها هنوز آن را جدی نگرفتند. مردم باید بدانند که رئیس جمهور علی اف وعده هایی نمی دهد که نمی تواند عمل کند. ایام به کام
م ۱۶ دی ۱۴۰۳ | ۱۶:۱۴
آقای پک‌آیین با توجه به شناخت قبلی یک منتقد منصف بود. اما در این نوشته اتهامات زیاد و غیرمستند علیه ترکیه مطرح کردند که قابل‌تصور نیست. ۱_ سقوط بشار اسد و حضور ترکیه برخلاف تصور عجیب شما یک موفقیت برای ترکیه است و در ادامه روند ساختار حاکمیتی منافع ترکیه بیشتر نیز خواهد شد. هر چند گروههایی و کشورهایی کارشکنی خواهند کرد. ترکیه در باطلاق سوریه گرفتار نشده بلکه ترکیه را در باطلاق ایجاد شده بخاطر وجود دولت بشار اسد در سوریه و ناامنی مرزی بوجود آمده کشانده شده بود. ارتباط باصطلاح تکفیری‌ها با ترکیه و استخدام اهل سنت آذربایجان بعنوان القاعده و داعش و آموزش آنها در داغستان و هدایت آنها به سوریه جهت پیوستن به داعش و استفاده از آنها در جنگ دوم قره‌باغ علیه ارمنستان خیلی بی‌اساس و یک سیاهنمایی علیه ترکیه است. در حاکمیت و نظام سیاسی ترکیه جایی برای چنین افکاری وجود ندارد. ثانیا: ترکیه در خاک روسیه ابر قدرت و حامی بشار اسد می‌تواند گروه تکفیری و داعشی تعلیم و آموزش دهد. یک سند هم برای اثبات این ادعاها ارائه نمیدهید. در صورتیکه تمام این اتهامات و بیشتر از آن مانند قاچاق و تولید مواد مخدر سوریه، گروههای نیابتی و تروریستی و ... متوجه گروههایی که پاک‌آیین نمایندگی آنها را می‌کند.
ایرانی ۱۷ دی ۱۴۰۳ | ۰۳:۲۴
گروه های تروریستی ترک و تکفیری با سرمایه گذاری هنگفت ترکیه و قطر ایجاد شده اند و این کشورها به راحتی از این سرمایه گذاری نخواهند گذشت. بهترین راه خفه کردن اینها در نطفه است. باید اولا از گروه های با تفکرات آزادتر مثل کردها و نیروهای متعادل سوری در سوریه حمایت شود تا آنها خودشان به خدمت تکفیریها برسند. دوما باید قدرت‌هایی مثل چین که از قدرت گرفتن گروه های تروریستی اویغور نگران هستند را وارد بازی کرد. سوما باید با عملیات‌های اطلاعاتی ضربه های کاری به این گروه ها در قفقاز و افعانستان و لیبی زد و این کار نیازمند همکاری با کشورهای با نگرانی‌های مشترک است. مقصد بعدی این گروه ها قفقاز و افغانستان است.