ایران و هنر تبدیل بحران به فرصت

ملاحظاتی چند بر یک سقوط

۰۱ خرداد ۱۴۰۳ | ۲۰:۳۰ کد : ۲۰۲۶۲۱۱ اخبار داخلی نگاه ایرانی
نویسنده خبر: صادق ملکی
صادق ملکی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: مدیریت اعمال شده پس از فاجعه و نبض‌سنجی میدانی نشان می دهد که سیستم و ساختار جمهوری اسلامی ایران از مرحله قائم به شخص بودن تا حدود زیادی عبور کرده و به نوعی مصونیت سیستمی رسیده است. این مهم بجای آنکه عامل تاکید بر برخی سیاست های داخلی و خارجی شکست خورده باشد، باید عامل وارد شدن به سیاست های ایجابی در بعد داخلی و خارجی شود و ‌از دل بحران ایجاد شده برای ایران فرصت‌های مناسب فراهم شود
ملاحظاتی چند بر یک سقوط

دیپلماسی ایرانی: سقوط بالگرد حامل رئیس جمهوری و همراهان و نوع مدیریت بحران از کاستی های فراوان در امر حکمرانی در ایران نشان دارد که ذیلا به برخی از آنان اشاره می‌شود:

۱- بی تردید سقوط بالگرد چه نتیجه حادثه طعبیی یا هر عامل دیگری باشد، کوتاهی و اهمال در مدیریت این بحران کاملا محرز بوده و ضروری است تا مورد بررسی دقیق قرار بگیرد و به بازخواست عوامل آن منجر شود و افکار عمومی بطور شفاف در جریان آن قرار بگیرد‌.

۲- از ابتدای درج خبر و تا روشن شدن آن، پراکنده گویی و اطلاعات نادرست نشان داد مدیریت بحران به شیوه هوشمندانه صورت نمی گیرد.

۳- نگاهی به تصاویر ارسالی و نشان دادن چند فرد بدون تجهیزات که به شکل ابتدایی در حال جست‌وجو بودند در شان جست‌وجو برای یافتن رئیس جمهوری و همراهانش نبوده و با توجه به پوشش بیرونی به پرستیژ ایران لطمه زد.

۴- با توجه به اخبار واصله، تلخی و ناگوار بودن نتایج حادثه قابل پیش بینی بود. اگر هدف از تاخیر در اعلام سانحه مذکور، آماده سازی افکار عمومی و ‌... بود‌، نباید با درخواست از مردم روی برگزاری مراسم دعا و نیایش و.... مانور داده و در اجابت باورهای دینی ایشان تردید ایجاد می شد. دعا و نیایش آنکه را در قید حیات نیست زنده نمی کند، اما دعای بی اثر و  سیاسی‌‌‌، ایمان مردم را به بازی می گیرد.

۵- درخواست کمک از ترکیه و کشورهای دیگر دارای تبعات بوده و یا نباید صورت می گرفت و یا می بایست به نحو مناسبتری مدیریت می شد‌. ایران وقتی در مورد اطلاع رسانی به آنکارا در مورد کودتای ترکیه خبرسازی و موج سواری می کرد‌، طبیعی است که الآن ترکیه آن هم در سطح رئیس جمهور خود نسبت به موفقیت پهپاد آکینجی مانور دهد.

۶- تکذیب یافتن محل سقوط بالگرد توسط پهپاد آکینجی در فضای همدردی و اعلام عزای عمومی در ترکیه، نه تنها درست نیست‌، بلکه عین بی خردی و صدمه به دوستی و حسن همجواری است‌.

۷- جریان و  افرادی که برگزاری جلسه شورای امنیت ملی در حضور رهبری در عصر روز حادثه را تکذیب کردند، ضروری است به فحوای اظهارات کلی رهبری که همانا تاییدی بر تشکیل جلسه شورای امنیت ملی بود، توجه ویژه ای کنند.

۸- اگر فرض عمل تروریستی با ملاحظات داخلی و خارجی و یا توامان نیز باطل باشد!؟ پرواز در وضعیت نارنجی را چگونه باید به افکار عمومی داخلی و در نزد جهانیان برای کشوری که ادعادی مدیریت جهانی دارد، توجیه کرد‌.

۹- سقوط بالگرد، فارغ از دخیل بودن وضعیت جوی، حاصل تحریم نیز بوده است. گسترش تبعات تحریم از سفره مردم تا سقوط بالگرد رئیس جمهور باید عامل فهم چرایی‌‌، بازبینی و بازتعریفی سیاست ها و  یافتن راه خروج با توجه به عمق فاجعه شود.

۱۰- بحران ها و حوادث چهار دهه گذشته نشان می دهد که ایران کشور بزرگ و باظرفیتی است. با این وجود حتی و  اگر امکان داشته باشد که ایران بتواند با عدم تغییرات در رویکردهای پیشین‌‌، ادامه حیات دهد، عقلانیت ایجاب می کند که نباید گذاشت حیات ایران، تبدیل به حیات نباتی شود‌.

پیشنهاد و ارزیابی

مدیریت اعمال شده پس از فاجعه و نبض‌سنجی میدانی نشان می دهد که سیستم و ساختار جمهوری اسلامی ایران از مرحله قائم به شخص بودن تا حدود زیادی عبور کرده و به نوعی مصونیت سیستمی رسیده است. این مهم بجای آنکه عامل تاکید بر برخی سیاست های داخلی و خارجی شکست خورده باشد، باید عامل وارد شدن به سیاست های ایجابی در بعد داخلی و خارجی شود و ‌از دل بحران ایجاد شده برای ایران فرصت‌های مناسب فراهم شود که زمینه ساز ظهور ایران قوی و همچنین  همدلی و وفاق ملی شود.

صادق ملکی

نویسنده خبر

صادق ملکی، کارشناس، استراتژیست و تحلیلگر ارشد مسائل سیاسی است.

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: صادق ملکی سقوط بالگرد سقوط بالگرد رئیس جمهور سید ابراهیم رئیسی حسین امیرعبداللهیان جمهوری اسلامی ایران


( ۱۸ )

نظر شما :

محمد ۰۱ خرداد ۱۴۰۳ | ۲۳:۴۷
نکته بسیار مهم دیگر این است که با توجه به جو همبستگی به وجود آمده و فرصت مقتنم برگزاری انتخابات زودهنگام ، مسئولان باید این مجاهدت را از خود بروز بدهند که درکمال شجاعت در سیاست های اعمال شده طی سالهای گذشته به خصوص از سال 98 به بعد تجدید نظر کرده و با ایجاد تغییر در مسیر تایید صلاحیت ها و دعوت از رجال محبوب و کاردان ، زمینه برگذاری اننتخاباتی پر شور را فراهم آورند تا ضمن گذر از چند دوره غیبت مردم پای صندوق های رای ، اجازه ندهند خون این عزیزان بی ثمر بماند و این انتخابات را به زمینه ای برای آشتی دوباره ملت با انتخابات تبدیل کنند
ناشناس ۰۲ خرداد ۱۴۰۳ | ۰۷:۳۸
متن خوبی بود . از یک طرف باید درک کرد که شخص اول اجرایی کشور به ناگاه و بی مقدمه از دست رفته و اندکی بی انضباطی مخصوصا در بعد خبر رسانی طبیعی است . اما متاسفانه باز هم آشفتگی از حد نرمان خود بیشتر بود . جالب اینجاست که در اینگونه مواقع چنان احساسات حاکم می شود که فراموش می کنیم که فردایی هم هست . میشد به صورت نمایشی هم که شده چند نفر با تجهیزات کامل و حرفه ای را نشان دهند . میشد برای نمایش هم که شده اتاقی با افرادی از پشت سر که با لوازم گوناگون رصد ، در حال کنترل اوضاع هستند را نشان داد ... واقعیت آنست که همانگونه که آقای رییسی برای همیشه از بین ما رفت ، دشمنی دشمنان و همچنین رقابت رقیبانمان هم همیشگی است . باید بپذیریم که زیادی احساسی هستیم و این موضوع سبب می شود غافل بمانیم از بعد رسانه ای و دیداری حوادث برای سایر مردمان کره ی زمین برایمان و همین هم سبب شود دیگران ماهی خودشان را به راحتی بگیرند .‌
ناشناس ۰۲ خرداد ۱۴۰۳ | ۰۷:۴۷
به محمد . فرض بر صداقت در گفتار شماست اما از آن بود دور اندیشی به مشام نمی رسد . ورود افرادی با نگاه های متفاوت سیاسی در شرایط فعلی یعنی دعواهای هر روزه در کف خیابان . یعنی تکرار حوادث دهه هفتاد البته با شدت بسیار بیشتر . ایران امروز به شدت مستعد آشوب است به دلایل متعدد که بر همه آشکار است . بهترین گزینه برای ایران یک دستی قدرت است . قطعا یک دستی معایبی دارد اما لااقل خطر بسیار بزرگ دعواهای هر روز در دانشگاه ها ، بازار ، ورزشگاه ها و ... را کمتر خواهد داشت . بیرون آمدن خوشبختی مردم ایران از دل سیستم یک دست ، پنجاه پنجاه است اما به بدبختی دچار شدن کشور از دل سیستم چند صدا ، قطعی است با وجود شبکه های ماهواره ای بسیار پرنفوذ و فضای مجازی بسیار بی در و پیکر .‌ مثل ایران امروز مثل فردی است که به علت زندگی غلط به مرز سکته رسیده . هر چند کوه نوردی خوب است اما برای این فرد مرگ را سبب می شود . باید مدتی را بیمارگونه و با احتیاط و به دور از برخی مواهب زندگی کند تا شاید درمان شده و ...
خسرو ۰۲ خرداد ۱۴۰۳ | ۱۲:۱۶
خداوند شهدای خدمت را رحمت کند هر چه بود گذشت نگاه به آینده کارساز خواهد بود انجام یک انتخابات حداکثری با حضور تمامی اقشار و طبقات ملت ایران ، نفس تازه ای به کالبد ایران خواهد دمید به امید آینده بهتر برای مردم
ali ۰۳ خرداد ۱۴۰۳ | ۱۵:۱۸
کارشناسان نظامی مستقل همگی بر تفاوت بیش از 6 کیلومتری محل اعلامی پهباد ترکیه ای و محل دقیق وحدت نظر دارند .