ترامپ به دنبال ایجاد تفکر اشتباه در افکار عمومی است
سوءاستفاده از اطلاعات برای فشار بر ایران
دیپماسی ایرانی : اگرچه هیچ کس نمی داند دونالد ترامپ دقیقا قصد دارد با به راه انداختن موجی برای مقابله با ایران به چه هدفی دست پیدا کند، اما دولت او تا حدودی به موازات یکی از دولت های پیشین آمریکا که آغازگر جنگ علیه عراق بود، پیش می رود. یکی از روش های استفاده شده در این راستا، پخش اخبار به صورت انتخابی و هدف دار است، یعنی اینکه اخبار با هدف اطلاع رسانی به مردم یا برای توضیح در خصوص سیاست گذاری دولت منتشر نمی شود، بلکه هدف آن ایجاد تفکری اشتباه در عموم است تا بدین وسیله بتواند برای سیاستی که از قبل انتخاب شده است، حامی بدست آورد.
دولت ترمپ با تلاش برای اینکه به مردم بقبولاند رابطه ای میان ایران و القاعده وجود دارد، خود را بیش از پیش به روش های اتخاذ شده از سوی دولت مذکور نزدیک کرده است. برای این کار، مایک پامپئو، رئیس سیا، دستور داد تا مجددا اسناد به دست آمده از حمله ایبت آباد پاکستان را که طی آن اسامه بن لادن کشته شد، بررسی کنند ولی این بار تنها به دنبال مدرکی برای ربط دادن ایران به القاعده باشند. پامپئو طی یک اقدام بسیار عجیب، از یک سازمان حمایتی به نام بنیاد دفاع از دمکراسی ها (اف دی دی) که یکی از پیشگامان لغو برجام است، خواست تا نگاهی به این اسناد بیاندازد.
بنیاد دفاع از دمکراسی ها (اف دی دی) که یکی از پیشگامان لغو برجام است، نقش خود را در این راستا انجام داده و به تنها یک سند واحد تاکید کرد و مدعی شد این سند به نحوی همیاری ایران با القاعده را نشان می دهد. این امر تا آن جا که به ایران مربوط است، در تضاد با محور اسناد به دست آمده از ایبت آباد است که نشان می دهد تهران با القاعده درگیری داشته است. حتی خود این سند نیز حاوی آنچه اف دی دی بر آن تأکید دارد نیست. این تلاش برای تحت تأثیر قراردادن افکار عمومی، به طور قابل توجهی مشابه تلاش های طرفداران جنگ با عراق است که از کوچکترین چیزی که به دست می آمد استفاده می شد تا نشان داده شود به قول جورج دبلیو بوش، میان عراق و القاعده "اتحاد" وجود دارد؛ در حالی که در واقع چنین ارتباطی وجود نداشت.
انتشار هدفدار اخبار، در رابطه با جنگ در یمن
به گزارش مقاله چاپ شده در مجله سیاست خارجی (فارین پالیسی) به نوشته کالوم لینچ و دن دی لوک، در حال حاضر در دور جدید انتشار اخبار هدف دار، در گزارش سیاست خارجی آمده است که کاخ سفید قصد دارد اطلاعاتی را که ارتباط ایران با حملات موشکی بالستیک کوتاه برد حوثی های یمن علیه عربستان نشان می دهد، از طبقه بندی خارج کند. ما باید در خصوص انگیزه ها و واقعیت هایی که پشت هرگونه تلاش برای منحرف کردن افکار عمومی قرار گرفته است، بسیار هوشیار باشیم.
فرض کنیم در یک جهان موازی زندگی می کنیم که دونالد ترامپ در آن وجود ندارد، و کاخ سفید با حسن نیت در تلاش باشد تا مردم را از مشکلات موجود در سیاست خارجی مطلع کند. مشکل آن جاست که جنگ داخلی یمن بر سر اختلافات میان قبایل شمالی و تضاد منافع آنها با دولت مرکزی در گرفت. مطلع کردن اذهان عمومی، به مردم نشان می داد که دخالت گسترده عربستان در این درگیری، که دارای تاریخچه طولانی درگیری با یمن و نگرانی های امنیتی در خصوص این کشور است، آتش جنگ را وسیع تر و گسترده تر کرد. حمله هوایی عربستان سعودی و متحد آن، امارات متحده عربی، و همچنین محاصره یمن، بحران را به یک فاجعه انسانی تبدیل کرده است.
در همین حال، بر اساس برخی گزارش ها، ایران به حوثی های شمال یمن کمک می کند. به هر صورت، تاثیر فیزیکی هر گونه کمک ایران در مقایسه با حمله نظامی عربستان سعودی کمتر است. آگاهی دادن به مردم، خاطر نشان خواهد ساخت که حوثی ها در میان متعهدترین دشمنان شاخه القاعده در یمن هستند. همچنین مشخص خواهد کرد که حوثی ها متحدان علی عبدالله صالح، رئیس جمهور پیشین یمن، هستند که در زمان بر سرکار بودن وی که بیش از سه دهه به طول انجامید، با عنوان رئیس جهور متحد آمریکا شناخته می شد.
جنگ هوایی عربستان سعودی، یمن را ویران کرده است. آیا جای تعجب دارد که ائتلاف تحت حمایت حوثی ها که اکنون قدرت را در صنعا، پایتخت یمن در دست گرفته اند، قصد پاسخ متقابل به عربستان را دارند؟ آیا باید این حرکت را که در پاسخ به حملات شدیدتر عربستان است، محکوم کنیم؟
دولت ترامپ به دو دلیل تلاش می کند این اخبار هدف دار را منتشر کند اول اینکه بتواند ایران را به هر صورت ممکن، متهم به خرابکاری در منطقه کند، دوم اینکه به نحوی حمایت غیر قابل دفاع آمریکا از عربستان در جنگ یمن را توجیه کند. این امر نه تنها برای تاثیر گذاشتن بر افکار عمومی، بلکه به قصد تاثیر بر نظر سازمان ملل صورت می گرفته است.
پیامدها
این چنین سوء استفاده آمریکا از اطلاعات، به این معنی است که سیاست خارجی آمریکا بر مبنای اشتباهی در حال ساخته شدن است. انتشار اخبار گزیده شده و هدف دار، باعث ایجاد سوء تفاهم بیشتر می شود؛ به این دلیل که کج فهمی را به مخاطبان بزرگ تر و گسترده تری تعمیم می دهد، و هم به این خاطر که این دسته از افراد، که مانند طرفداران اصلی جنگ در زمان جنگ با عراق، به شدت به هدف اصلی خود متعهد هستند، در نهایت تبلیغات خودشان را باور می کنند.
این چنین سوء استفاده آمریکا از اطلاعات، به این معنی است که سیاست خارجی آمریکا بر مبنای اشتباهی در حال ساخته شدن است. انتشار اخبار انتخابی و هدف دار، باعث ایجاد سوء تفاهم بیشتر می شود.
همچنین این سوء استفاده، نشانگر انحراف سازمان های اطلاعاتی از عملکرد مناسب است. قرار است اطلاعات با هدف کمک به سیاستگذاران در تصمیم گیری هایی که هنوز انجام نشده است به اطلاع آنها برسد. این سازمان های اطلاعاتی نباید تبدیل به ابزاری برای قبولاندن سیاست های از قبل تعیین شده به افکار عمومی شوند. دولت ترامپ، اولین دولتی نیست که از اطلاعات بدین صورت سوء استفاده می کند، اما ترامپ از همین الگو برای اداره دیگر ادارات و سازمان های دولتی نیز استفاده می کند. تجربه نشان داده است که این الگو موجب تخریب و نه سازندگی در این سازمان ها می شود.
منبع : لوبلاگ / ترجمه تحریریه دیپلماسی ایرانی / 33
نظر شما :