افشاگری البرادعی درباره پشتپرده سرکوب اخوان
محمد البرادعی به صورت ضمنی از "عدم آگاهی اش از اقدامات ارتش مصر در بازداشت محمد مرسی" و همچنین متفرق کردن تحصن حامیان مرسی و اینکه "فریب خورده" گلایه کرد. او می گوید در آن هنگام مذاکراتی برای حل مشکل در جریان بود.
به گزارش ایسنا، محمد البرادعی، معاون رئیس جمهور موقت مصر و رئیس پیشین آژانس بین المللی انرژی اتمی در مصاحبه با شبکه تلوزیونی العربی که از لندن پخش می شود، گفت: نمی دانستم که محمد مرسی بازداشت شده است. فقط پس از اینکه به نشست سوم ژوئیه رفتم، متوجه بازداشت وی شدم. زمانی که در مورد وضعیت وی پرسیدیم، به ما گفته شد که وی برای حفظ جانش در مقابل میلیون ها تن فرد خشمگین در خیابان ها بازداشت شده است. بازداشت وی مساله ای غافلگیرکننده بود. هدف من در آن هنگام این بود که مانع از کشتار داخلی شوم.
البرادعی که دریافت جایزه صلح نوبل 2005 را نیز در کارنامه دارد گفت: زمانی که جبهه نجات تشکیل شد، ما خواهان عزل مرسی نشدیم. من با "تمامی گروه ها" امکان رفتن مرسی به یک کشور عربی یا اسلامی را بررسی کردم و تماسی با جان کری، وزیر خارجه وقت آمریکا داشتم تا با یک کشور عربی حوزه خلیج فارس جهت پذیرش مرسی در دوره انتقالی شش ماهه وساطت کند. من تلاش کردم که با مرسی با احترام تعامل داشته باشم و کرامت وی حفظ شود و او بازداشت نگردد یا مسائل دیگر در مورد او رخ ندهد.
او با محکوم کردن رخدادهایی که پس از آن رخ داد و با بیان اینکه با صدور دستور بازداشت مرسی بسیار غافلگیر شده، به صورت ضمنی جریان های نظامی قدرتمند و پشت پرده مصر و به اصطلاح "دولت عمیق" را به وارد کردن مصر به بحران پس از برکناری مرسی متهم کرد.
البرادعی اظهار کرد که طرحی برای مذاکره با اخوان المسلمین تدوین شد که شامل اتحادیه اروپا، وزیر خارجه آمریکا، وزرای خارجه امارات و قطر می شد.
این دیپلمات و سیاستمدار سرشناس مصری تصریح کرد: به صورت ناگهانی و در هنگامی که به دنبال خروج امن مرسی بودیم، متوجه شدیم که وی در حال محاکمه است و چندین اتهام علیه او مطرح شده است. همچنین تحصن ها متفرق شد و این در حالی بود که ما به مذاکرات برای یافتن راه حل مسالمت آمیز مشغول بودیم و روزنامه الاهرام مقاله ای با این عنوان نوشت که تمامی مذاکرات راه حل سیاسی پایان یافت.
البرادعی مرحله قبل از عزل مرسی را به شدت مورد انتقاد قرار داده و گفت که مرسی پیشنهادهای ارائه شده برای اصلاح کابینه را نپذیرفت. جوانان و گروه های مدنی معتقد بودند که مرسی یا احمد شفیق (سیاستمدار و نظامی مصری که در انتخابات در رقابت با مرسی شکست خورد) افرادی نیستند که بتوانند نماینده آنها باشند به همین دلیل بسیاری انتخابات سال 2012 را تحریم کردند.
وی در پاسخ به اتهام هایی مبنی بر اینکه او با مخالفتش در پذیرش منصب هایی در دوره مرسی باعث وقوع بحران شد، گفت: هیچ منصبی از سوی اخوان المسلمین به من پیشنهاد نشد.
البرادعی اظهار کرد: قبل از صدور بیانیه قانون اساسی در نوامبر 2012، من با مرسی دیدار کردم و سه درخواست را با او مطرح کردم که عبارت بودند از اینکه وضعیت تنش در جامعه پایان یابد و وی با سایر گروه های مردم به عنوان رئیس جمهوری منتخب ارتباط برقرار کند. دوم اینکه صحبت پیرامون قانون اساسی را به تعویق بیاندازد و سوم اینکه بر بحران اقتصادی تمرکز کند و در این امر با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس ارتباط برقرار کند چراکه آنها پس از برکناری حسنی مبارک کمک به مصر را متوقف کرده بودند و این کشورها از انتقال اسلام سیاسی به کشورهای عربی حوزه خلیج فارس هراس داشتند. من از مرسی خواستم که به این کشورها اطمینان دهد که ایدئولوژی سیاسی را صادر نمی کند تا آنها مجددا کمک هایی را ارائه دهند و کشور روی پاهای خودش بایستد. پس از این دیدار، مستقیما "بیانیه قانون اساسی" صادر شد و این بدین معنی بود که این گروه می خواست به تنهایی کار کند.
این مقام سابق مصری در پاسخ به اینکه چرا برای ریاست جمهوری نامزد نشد، گفت: مصر در دوره انتقالی در وضعیت بیهودگی به سرمی برد و مرسی پس از آنکه پارلمان منحل شده بود، پارلمان را بازگرداند و چند روز بعد دادگاه قانون اساسی به وی گفت که این پارلمان منحل شده است و پس از اینکه مرسی دستور دومی را صادر کرد و نهاد قانون گذاری را از شورای نظامی گرفت، ما وارد یک اختلاف دیگری شدیم.
وی درخصوص فریب خوردن گروه های مدنی پس از عزل مرسی اظهار کرد: گروه های مدنی تصور می کردند که دوره انتقالی شش ماهه ای برقرار خواهد شد و قانون اساسی اصلاح می شود و رئیس دادگاه قانون اساسی اختیارات پروتکلی را برعهده می گیرد و نخست وزیری با اختیارات کامل روی کار می آید.
البرادعی درخصوص پشت پرده متفرق کردن تحصن های میدان های رابعه العدویه و النهضه که صدها کشته بر جای گذاشت نیز گفت، زمانی که در نشست شورای دفاع ملی حاضر شد، ایده هایی برای قطع آب و برق قبل از متفرق کردن تحصن ها مطرح شد و وی به صورت شفاف به حضار گفت که بخشی از این امر نخواهد بود.
البرادعی اظهار کرد: پیش از متفرق کردن تحصین ها، همچنان امیدی برای راهکار سیاسی وجود داشت و باید بیشترین تلاش برای جلوگیری از خون ریزی ها صورت بگیرد و به محض اینکه از متفرق کردن تحصن ها مطلع شد، از منصبش استعفا داد.
وی گفت: من نمی توانم ریختن یک قطره خون را تحمل کنم، جوانان انقلابی و جبهه نجات دلایل استعفایم را درک نکردند. مذاکرات تا شب متفرق کردن تحصن رابعه العدویه ادامه داشت اما با متفرق کردن این تحصن غافلگیر شدیم. عدلی منصور (رئیس جمهور موقت) با من تماس گرفت و گفت که چطور من را ترک می کنی در حالی که خود تو من را روی کار آوردی؟ رهبران نظامی با عدلی منصور تماس گرفت تا من را به عنوان نخست وزیر تعیین نکند.
البرادعی می گوید پس از آنکه به عنوان معاون رئیس جمهور سوگند یاد کرد، خواست تا اختیاراتش را مشخص کنند و خواهان سیاسیت های بین المللی و اقتصادی و تحقق دموکراسی شد اما پس از تغییر بزرگ در نقشه راه غافلگیر شده است.
نظر شما :