با صحنهگردانان اهانت به پیامبر اسلام در آمریکا آشنا شوید
آزادی بیان تا کجا؟
نویسندگان: دیوید فرانسیس و الیاس گرول
دیپلماسی ایرانی: سیاستمدار سپید مو که در مورد تهدید «حکومت مطلقه» اسلام در اروپا هشدار داده است و ایدئولوگی که تصور می کند مسلمانان در نمازهای روزانه خود یهودیان و مسیحیان را نفرین می کنند عاملان اصلی حادثه ای بودند که با تیراندازی به دو مرد مسلح در خارج از نمایشگاه کاریکاتور در نزدیکی دالاس پایان یافت.
گیِرت وایلدرز سیاستمدار هلندی و پاملا گِلِر وبلاگ نویس آمریکایی، زوج عجیب در جنبش جهانی ضد اسلامی محسوب می شوند. آنها دو تن از معترضان دائمی علیه به اصطلاح تهدید تمدن غربی از سوی اسلام در اروپا و آمریکا هستند و تبلیغاتی مشترک را علیه مذهب اسلام آغاز کرده اند. این دو نفر همچنین در سال 2010 علیه برنامه ساخت مسجدی در نزدیکی برج های دوقلو (که در سال 2001 مورد حمله قرار گرفتند) در نیویورک، با یکدیگر همکاری کردند. گلر به سازماندهی مراسم دالاس کمک کرده بود و وایلدرز سخنران ویژه این مراسم بود؛ در این مراسم که موضوع آن طراحی کاریکاتور از پیامبر اسلام بود، 12500 دلار به نفر اول جایزه داده شد. دالاس و وایلدرز با اظهارات نژادپرستانه علیه مسلمانان شناخته شده هستند و اخیرا نیز به موضوع داغ مناظرات در این زمینه تبدیل شده اند که آیا در آزادی بیان در غرب می بایست حساسیت مسلمانان در مورد تصاویر حضرت محمد پیامبر اسلام مد نظر قرار گرفته شود یا خیر؟ مناظره ای که با حمله به دفتر هفته نامه فکاهی شارلی ابدو در پاریس، شدت گرفت.
دنیل بنجامین رئیس پیشین (بخش) مقابله با تروریسم در وزارت امور خارجه آمریکا روز دوشنبه در گفتگو با فارن پالسی تصریح کرد: «اگر می خواستید با یک تجربه علمی ثابت کنید که می توانید به خشونت جهادگرایانه منجر شوید، این مقدمه چینی (برگزاری مراسم) عالی بود. افراط گرایان پیشتر نشان داده اند که مشتاق هستند انتقام هر نوع توهین به مقدسات را بگیرند. داعش در این زمینه پیشی گرفته و هر گروه افراط گرایی خارج از سوریه و عراق می خواهد نشان دهد بخشی از گروه است.»
حمله اخیر در دالاس توسط دو مرد مسلح به نام های التون سیمپسون و نادر صوفی صورت گرفت. التون پیشتر در پی فریب دادن بازرسان در مورد برنامه بسفر و پیوستن به گروه جنگجو در سومالی محکوم شده بود؛ وی همچنین از داعش حمایت کرده بود. طبق گزارش های منتشر شده، این دو نفر در فینیکس با یکدیگر هم اتاقی بودند و طبق باور مقامات، انتظار داشتند حمله به محل برگزاری مسابقه در گارلند در حومه دالاس، تلفات غیرنظامی بالایی در پی داشته باشد. یک افسر پلیس که برای برقراری امنیت مسابقه استخدام شده بود، به هر دو نفر تیراندازی کرد و آنها را کشت.
حمله ماه ژانویه به دفتر نشریه شارلی ابدو در فرانسه بار دیگر توجه ها را به این مسئله دشوار جلب کرد که آیا کاریکاتوریست ها اجازه به تصویر کشیدن پیامبر اسلام، اقدامی که بسیاری از مسلمانان آن را توهین آمیز و تهاجمی می دانند، را دارند؟!
به نظر می رسد گلر و دیگر برگزارکنندگان این مسابقه تهدیدی جدی را برای برنامه خود پیش بینی کرده بودند. حمله صورت گرفته از نظر حامیان آنها، بر صحت گفته هایشان دلالت داشت. پس از تیراندازی، گلر تلاش کرد تا این حادثه را به دیگر حملات داعش مرتبط سازد؛ اما هنوز مشخص نیست که این گروه با داعش ارتباطی داشته است یا خیر.
گلر روز دوشنبه در مصاحبه با سی ان ان گفت: «جهادگرایان اسلامی قصد دارند آزادی بیان ما را با خشونت محدود سازند. آنها چندی پیش حملاتی را در پاریس و کپنهاگ صورت دادند و اکنون به تگزاس رسیدند.» گلر در پاسخ به اتهامات در مورد این مسئله که وی و گروهش مخالف مسلمانان هستند، گفت: «در اسلام مشکلی وجود دارد و هر شخصی که به این مشکل می پردازد، به نوعی مورد حمله قرار می گیرد.»
اما گلر که بیشتر کارشناسی خودخوانده است، تجربه و دانش آکادمیک و رسمی مورد نیاز را در مورد موضوع مربوطه ندارد. وی مبارزات خود را علیه اسلام سه سال پس از حمله به برج های دوقلو در نیویورک آغاز کرد. گلر در سال 2004 بلاگی را راه اندازی و در آن انواع و اقسام تئوری های توطئه ضد اسلامی را مطرح کرد که از نمونه آنها می توان به نفی کشتار جمعی مسلمانان بوسنی در سربرنیتسا اشاره کرد. از زمان حمله یازدهم سپتامبر، گلر از همه شیوه های ممکن برای رساندن پیام خود استفاده و اظهارات شدیدالحن علیه مسلمانان و عقاید آنها بیان کرده است.
گلر که در گذشته نشریه فارن پالسی را «دژ استوار قدرت و نفوذ چپ» نامیده بود، از پاسخ به سوالات مطرح شده توسط این نشریه خودداری کرد.
وایلدرز سیاستمدار جناح راست هلندی که در کشور خود به اتهام جرائم ناشی از تنفر تحت تعقیب بود، به متحد خوبی برای گلر تبدیل شد. وی در سال 2011 با حمایت گروه های ضد اسلامی آمریکایی جریمه های قانونی خود را پرداخت و تبرئه شد. وایلدرز عموما در تلاش بوده است نفرت شدید خود از اسلام را پشت ادعای حمایت از ارزش های لیبرال پنهان سازد.
اما رفتارهای وی با دفاع از ارزش های لیبرال فاصله زیادی دارد. وایلدرز در گذشته برای ممنوعیت قرآن تلاش های بسیاری کرده است. وی همچنین جریمه 1000 یورویی را برای داشتن حجاب خواستار شد. وی همچنین برای ممنوعیت مهاجرت پذیری از کشورهایی با اکثریت مسلمان تلاش کرده است.
بنجامین مقام پیشین وزارت خارجه آمریکا تصریح کرد آمریکا می بایست میان حق آزادی بیان با بیان به شیوه افرادی همچون وایلدرز و گلر در ابراز انزجار از اسلام، توازن برقرار کند. وی افزود: «همه اینها عواقب مستقیم اقدامات تری جونز و قرآن سوزی هستند.» برنامه تری جونز کشیش اهل فلوریدا برای سوزاندن قرآن کتاب مقدس مسلمانان به تظاهرات گسترده و مهلک در سرتاسر جهان منجر شد. بنجامین افزود: «این مسئله که آیا حق آزادی بیان در قانون اساسی ما می بایست به این شیوه ابراز شود و یا اینکه حمله و به سخره گرفتن افراد نقض هر گونه ارزش اجتماعی است، بسیار جدی و مهم است.»
منبع: فارن پالسی / مترجم: طلا تسلیمی
انتشار اولیه: سه شنبه 15 اردیبهشت 1394 / انتشار مجدد: دوشنبه 21 اردیبهشت 1394
نظر شما :