عبدالفتاح السیسی احساس خطر می کند

پایان ماه عسل مصر و اعراب خلیح فارس

۰۲ اسفند ۱۳۹۳ | ۱۲:۲۸ کد : ۱۹۴۴۴۹۵ اخبار اصلی خاورمیانه
دبیر کل شورای همکاری خلیج فارس گفت: «قاهره نسبت به تلاش های مخلصانه ای که قطر به همراه برادران کشورهای عربی اش در شورای همکاری خلیج ]فارس[ و اتحادیه عرب در مبارزه با تروریسم و افراط گرایی می کند، بی تفاوت است.»
پایان ماه عسل مصر و اعراب خلیح فارس

دیپلماسی ایرانی: زنگ هشدار برای حکومت عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر به صدا در آمده است. حکومتی که در پی کودتا علیه دولت قانونی و منتخب محمد مرسی، رئیس جمهوری اخوانی مصر و یاران او بر سر کار آمد اکنون به روشنی صدای زنگ خطر را از جانب متحدان دیروزش می شنود. حالا بعد از گذشت نزدیک به دو هفته از مرگ ملک عبدالله بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان عبدالفتاح السیسی مخاطرات مرگ او را به خوبی احساس می کند. مخاطراتی که مقام های مصری و افراد نزدیک به حکومت مصر فردای مرگ عبدالله به روشنی در رسانه ها گوشزد می کردند.

به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، به رغم این که عبداللطیف الزیانی، دبیر کل شورای همکاری خلیج فارس اظهارات منصوب به خود را تکذیب کرده اما رسانه های عربی تکذیب او را چندان جدی نگرفته اند و حرف های او علیه مصر را دستاویز قرار داده اند تا گزارش دهند که کشورهای شورای همکاری دیگر نمی خواهند بیش از این تاوان تخریب روابط مصر و قطر را بدهند و از حمایت بی چون و چرا از مصری ها خسته شده اند.

از عبداللطیف الزیانی دو اظهار نظر متناقض منتشر شده است. او در واکنش به اظهارات نماینده مصر در اتحادیه عرب که به سیاست های قطر حمله کرد و مواضع آن را مغایر با مواضع متحدان عرب در مقوله مبارزه با تروریسم دانست، گفت: «قاهره نسبت به تلاش های مخلصانه ای که قطر به همراه برادران کشورهای عربی اش در شورای همکاری خلیج ]فارس[ و اتحادیه عرب در مبارزه با تروریسم و افراط گرایی می کند، بی تفاوت است.» اما الزیانی در موضع گیری دوم خود تلاش کرد اظهارات اول خود را اصلاح کند از این رو گفت: «کشورهای شورای همکاری خلیج ]فارس[ بعد از این که شبکه تروریستی داعش 21 شهروند مسیحی مصری را سر برید همکاری لازم را با مصر کردند تا عملیات نظامی خود را علیه گروه های تروریستی در لیبی به انجام برساند.» وی در ادامه تاکید کرد، کشورهای شورای همکاری خلیج ]فارس[ تاکید کردند که تمام قد در کنار مصر و ملت دوست و برادر آن برای مبارزه با تروریسم و حمایت از شهروندان آن در داخل و خارج مصر ایستاده است.

با وجود این که دبیر کل شورای همکاری خلیج فارس تلاش کرد مواضع خود را در قبال قاهره تعدیل کند اما روشن است که اظهارات اولیه او به اندازه کافی توانسته فضای رسانه ای را علیه روابط دو کشور تخریب کند. بسیاری از تحلیلگران سیاسی می گویند که ایراد اظهارات دوم از سوی الزیدانی بدیهی است برای آن که کشورهای شورای همکاری نمی خواهند به صراحت مواضع در شرف تغییر خود را در قبال مصر که نیاز مبرم به حمایت ها و کمک های کشورهای این حوزه برای بازیابی ثبات و توازن خود را دارد، بیان کنند.

در همین رابطه رسانه های نزدیک به جریان اخوان المسلمین، در راس آنها شبکه خبری الجزیره فورا از اظهارات اولیه الزیانی بهره برداری کرده و نسبت به وحدت نظر مواضع کشورهای شورای همکاری در قبال مصر تردید کردند. به گفته این شبکه ها به روشنی اختلاف ها میان کشورهای شورای همکاری بر سر چگونگی حمایت از حکومت جدید مصر که در پی سرنگونی دولت قانونی محمد مرسی، رئیس جمهوری اخوانی مصر توسط یک اقدام کودتایی بر سر کار آمد، نمایان شده است. کشورهای شورای همکاری بعد از سقوط محمد مرسی همه گونه حمایت سیاسی، امنیتی و اقتصادی از دولت عبدالفتاح السیسی با هدف بازیابی جایگاه داخلی و منطقه ای اش صرف کرده اند.

شبکه خبری الجزیره تنها به پوشش اظهارات اولیه الزیانی اکتفا کرده و به اظهارات ثانویه او که تلاش کرده حرف های اولیه اش را اصلاح کند، اعتنایی نکرده است. این شبکه در ادامه این سیاست خود از حمله یک جانبه جنگنده های مصری به مواضع شبکه داعش در لیبی انتقاد کرده و آن را زیر پا گذاشتن استقلال کشوری که عضو سازمان ملل است و مرزهایش از سوی همه کشورها به رسمیت شناخته شده، دانسته است. الجزیره علاوه بر آن گفت وگویی را که میان عبدالفتاح السیسی در زمانی که وزیر دفاع بوده با مدیر دفترش منتشر کرده که در آن السیسی به صراحت صحبت از طراحی توطئه ای از سوی مصر علیه لیبی می کند.

بعد از این که داعش 21 شهروند مسیحی را در لیبی سر برید، دولت مصر ضمن محکومیت شدید این حادثه جنگنده های خود را بر فراز مصر به پرواز در آورد و مواضع داعش را بمباران کرد. این اقدام با اعتراض دولت قطر روبه رو شد به گونه ای که سفیر خود را به بهانه مشورت به دوحه فراخواند.

به این ترتیب پیش بینی می شود که روابط مصر و شورای همکاری خلیج فارس در سایه این فضاسازی ها بیش از پیش متشنج شود و گروه های وابسته به اخوان المسلمین بتوانند از این فضا نهایت استفاده را ببرند و دولت عبدالفتاح السیسی را تضعیف کنند.

 

تحریریه دیپلماسی ایرانی/11

کلید واژه ها: مصر عبدالفتاح السیسی قطر شورای همکاری خلیج فارس


نظر شما :