ظریف: زمینه حل موضوع هسته‌ای فراهم است

۱۸ بهمن ۱۳۹۳ | ۱۵:۳۳ کد : ۱۹۴۴۰۳۳ سرخط اخبار
وزیر امورخارجه معتقد است: اگر غربی ها می خواهند موضوع هسته ای حل شود زمینه برای حل موضوع کاملا فراهم است.
 
به گزارش ایرنا، محمد جواد ظریف در پایان سفر دوره ای خود به چهار کشور شرق آفریقا به خبرنگاران گفت: اگر می خواهند به ایران فشار بیاورند، ایران هیچ گاه با طرحی که بر اساس فشار باشد حتی وارد مذاکره نمی شود چه برسد به این که وارد توافق شود.
 
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر مذاکرات هسته ای وارد جزئیات بحث های فنی شده یعنی امروز در باره بحث غنی سازی صحبت می کنیم که با چه چیدمانی سانترفیوژها می توانند بهترین بازده را داشته و برای غنی سازی با چه غنایی ما نیاز داریم .
 
وزیر امور خارجه اضافه کرد: ما از ابتدا تلاشمان این بوده که برنامه هسته ای ما برنامه ای کاملا صلح آمیز باشد و همه دنیا آن را ببیند اینکه چه میزان به پاسخ نزدیک شده ایم به نظرم فاصله ما با پاسخ بسیار کم است.
 
مشکل یک تصمیم سیاسی است، تصمیم سیاسی در مورد اینکه آیا کشورهای غربی به خصوص آمریکا می خواهند موضوع حل شود یا می خواهند به ایران فشار آورند.
 
ظریف افزود: احساس می کنم مشکلی که امروز کشورهای غربی با برخی گروه های فشار داخلی خودشان پیدا کرده اند این است که این گروهها در قالب یک ادعا و بیشتر در قالب هراس افکنی هایی که در طول 8 سال گذشته جامعه را به آن عادت داده اند مانع توافق می شوند .
 
وی با بیان اینکه کشورهای غربی باید با این وضعیت برخورد کنند، اضافه کرد: اگر این اتفاق بیفتد فاصله زیادی با راه حل نداریم اما اگر این اتفاق نیفتد راه حل می تواند تا حدی ناممکن باشد .
 
وزیر امور خارجه تصریح کرد: من احساس می کنم از یک جهت جای خوش بینی وجود دارد و آن اینکه غربیها هرچه در اظهاراتشان بگویند به این نتیجه رسیده اند که راه برخورد با برنامه هسته ای ایران تحریم نیست چون تحریم ها تنها باعث می شود تا مردم ایران بیشتر نسبت به نیات غرب شک کنند و بیشتر دنبال برنامه خودشان بروند.
 
وی افزود: این مساله را کاملا به غربی ها نشان دادیم و من احساس می کنم این را کاملا متوجه شده اند و بر این اساس امیدواریم به نتیجه برسیم.
 
تفاوت ماهوی بین مخالفین ایرانی و غربی
 
ظریف با بیان اینکه بین کسانی که در ایران مواضع تند می گیرند و کسانی که در غرب مواضع تند می گیرند تفاوت ماهوی وجود دارد ؛ گفت : مواضع تند در ایران را ناشی از یک بدبینی به غرب می دانم که این بدبینی کاملا طبیعی است .
 
وی افزود: ما هم به همان میزان نسبت به نیات کشورهای غربی بدبین هستیم و این ریشه در یک تاریخ عمیق سیاست های نامعقول و ظالمانه غرب دارد.
 
وزیر امور خارجه با بیان اینکه هسته اصلی تندروی در غرب رژیم صهیونیستی است ، گفت : رژیم صهیونیستی دنبال این است که موضوع هسته ای ایران حل نشود . مشکل این رژیم برنامه هسته ای ایران نیست چون همه دنیا به این قناعت رسیده که ایران به دنبال سلاح هسته ای نیست حتی بدترین مخالفین ما هم این را می دانند و اذعان می کنند که ایران هیچ تصمیم سیاسی نگرفته است.
 
وی اضافه کرد: ایران هر کاری را که بخواهد دانشمندان ما می توانندآن را انجام دهند امااین واقعیت وجود دارد که ما این تصمیم سیاسی را نه تنها نگرفته ایم که دنبال سلاح برویم بلکه تصمیم گرفته ایم که دنبال سلاح نرویم چون هم سلاح هسته ای را غیر شرعی و غیر اخلاقی می دانیم و هم سلاح هسته ای را مخل امنیت مان می دانیم .
 
ظریف ادامه داد: رژیم صهیونیستی و طرفداران آن درآمریکا و اروپا شکی ندارند که برنامه هسته ای ایران خطری ندارد بلکه آنچه که آنها می خواهند حفظ کنند یک تهدید انگاری از ایران است یعنی می خواهند فضای امنیتی را که با هزینه بسیار زیادی در طول 8 سال گذشته ایجاد کرده اند حفظ بکنند به همین دلیل با هر توافقی مخالف هستند.
 
وی گفت : اینکه می گویند اوباما به یک توافق بد رضایت بدهد از دید آنها ؛ هر توافقی بد است تنها توافق خوب از دید نتانیاهو توافق نکردن است و از دید او حتی بهتر از آن، ورود به یک درگیری با ایران است چون رژیم صهیونیستی حیات خودش را در تشنج و تنش در این منطقه می بیند تا بتواند سیاست های ظالمانه اش ؛ سرکوب مردم فلسطین ، شهرک سازی ، اعمال مجازات های جمعی خلاف موازین بین المللی را بپوشاند .
 
وزیر امور خارجه تاکید کرد: به این دلیل باید بین این دوگونه مخالفت که از طرف دوستان حتی دلواپسان در داخل می شود و مخالفین تندرو غربی یک توافق ماهوی قائل شویم .
 
وی با بیان اینکه این مخالفت ها به هر دلیلی باشد مانع در راه توافق است، گفت : اگر مجلس آمریکا در باره تحریم ها تصمیمی بگیرد یقینا مجلس ما هم اقدام مشابهی انجام می دهد . من معتقدم اقدام مجلس آمریکا می تواند یک حرکت بسیار خطرناک برای آینده مذاکرات باشد.
 
غربی ها باید بازی را کنار بگذارند
 
وی با بیان اینکه یک گروه در غرب هستند که احساس می کنند اگر یک عامل فشاری در اختیار دارند نباید از دست دهند یعنی هنوز غربی ها با یک بازی با حاصل جمع صفر به موضوع هسته ای نگاه می کنند در صورتی که هر بازی با حاصل جمع صفر در شرایط کنونی بین المللی به حاصل منفی می انجامد یعنی غربی ها هم حتی در این زمینه ضرر خواهند کرد.
 
وزیر امور خارجه افزود: آنچه که امروز سیاست های غربی ها را تعیین می کند مجموعه عواملی از جمله فشارهای داخلی ، بحث های سیاست داخلی و ارتباطات خارجی آنهاست.
 
ظریف گفت: غربی ها در برآیند گفت وگوهای داخلی خودشان به این نتیجه رسیده اند که باید این بازی را کنار بگذارند اما حزب مخالف دولت اوباما هرگونه توفیق دولت اوباما را برنمی تابد حتی اگر آن توفیق بتواند به نفع کشورشان تمام شود لذا یک مقداری بازی های داخلی هم دراین قضیه دخالت دارد.
 
وی اظهار امیدواری کرد که چنین بازی های داخلی در ایران هم دخالت نداشته باشد.
 
فشارها را به خاطر امکان ندادن به طرف مقابل تحمل می کنم
 
ظریف در باره منتقدین و سوال نمایندگان گفت : پرسش حق مجلس و نقد هم حق مردم ؛ مطبوعات و رسانه هاست اما دونکته، انصاف و همچنین مهمتر از آن مصالح و منافع ملی در میان است.
 
وی افزود: زمانی که شما مشغول چالش عمده در سطح بین الملل هستید وارد شدن به برخی جزئیات و اعلام دستاوردها می تواند زمینه ای برای چانه زنی طرف مقابل باشد و خواستار امتیاز شود.
 
وزیر امور خارجه با بیان اینکه سوال را حق همه می دانم ، گفت : فشارها و نقدها را تحمل می کنم اما این امکان را به رقیب نمی دهم که در مذاکرات سوء استفاده کند و بخواهد از منافع کشور ما چیزی کم کند و یا از ما امتیازی بخواهد در برابر چیزی که من در داخل کشور به عنوان دستاورد ارایه داده ام.
 
وی گفت: در عین حال هرگاه برادران و خواهران ما در مجلس سوالی داشته باشند با کمال افتخار و ارادت در مجلس حاضر و به سوال آنها پاسخ می دهم.
 
ایران یک کشور قدرتمند و صاحب نفوذ در منطقه است
 
ظریف در ادامه گفت: ایران یک کشور قدرتمند و صاحب نفوذ در منطقه است و این نفوذ علی رغم جوسازی های رسانه ای رژیم صهیونیستی و برخی کشورها در منطقه بوده که کاملا مشهود است.
 
وی با بیان اینکه درستی سیاستهای ما برای دنیا روشن شده است، تاکید کرد: امروز کسی نمی تواند درستی سیاست های ما را در سوریه ، عراق و افغانستان زیرسوال ببرد.
 
وزیر امور خارجه تصریح کرد: ما از روز اول در برابر افراط هشدار داده و ایستادیم و بهترین سد در برابر افراط در منطقه هستیم لذا این مذاکرات هسته ای نیست که ایران را قدرتمند می کند بلکه واقعیت منطقه ای این بوده که ایران کشوری بسیار قدرتمند و پرنفوذ است اما ما از نفوذمان برای حذف و یا ضربه زدن به دیگران استفاده نمی کنیم.
 
وی با اشاره به اینکه منطقه ما باید یک منطقه همکاری، صلح و دوستی باشد، گفت: کشورهایی که تلاش می کنند ایران را حذف کنند هم به منافع خودشان و هم منطقه ضرر می زنند و هم ایجاد درگیری در منطقه می کنند.
 
ظریف گفت: اطمینان داشته باشند که حذف ایران از این منطقه غیر ممکن است و هر تلاش برای حذف ایران فقط به تنش می انجامد.
 
وی افزود: اگر این واقعیت درک شود که با یا بدون مذاکرات هسته ای ایران همچنان یک کشور قدرتمند و پرنفوذ دراین منطقه خواهد بود بسیاری از این معضلات حل می شود.
 
وزیر امور خارجه گفت: نقش آفرینی ایران به نفع همه کشورهای منطقه و همسایگان ما در خلیج فارس است و به ضرر هیچ کدام نیست .
 
نقش وزارت خارجه در توسعه اقتصادی کشور یک نقش تسهیل کننده است
 
ظریف با اشاره به سفرش به شرق افریقا به همراه هیات سیاسی و اقتصادی گفت: نقش وزارت امور خارجه درتوسعه اقتصادی کشور یک نقش تسهیل کننده است.
 
وی افزود: ارتباط ما با آفریقا یک ارتباط سیاسی راهبردی است و آفریقا را به عنوان یک شریک مهم تلقی می کنیم.
 
وزیر امور خارجه گفت : کشورهای آفریقایی هم در جنبش عدم تعهد و هم سازمان همکاری اسلامی بسیار با جمهوری اسلامی ایران همراهی می کنند ،از طرف دیگر بازار آفریقا یک حوزه بسیار مستعد برای حضور فعال بخش خصوصی ایران است.
 
وی اظهار امیدواری کرد که این سفر یک شروع جدیدی برای حضور فعالتر کارآفرینان ایران و صدور خدمات فنی مهندسی و استفاده از بازارهای آفریقا باشد.
 
ظریف ابراز امیدواری کرد که این سفر شروع خوبی برای اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی ابلاغی مقام معظم رهبری و هم فاصله گرفتن از یک اقتصاد مبتنی بر نیاز به درامد نفت باشد.

کلید واژه ها: رژیم صهیونیستی آفریقا


نظر شما :