در سایه تداوم کش مکش ها بر سر نخست وزیر آینده
نامزد ریاست جمهوری عراق محل اختلاف شد
دیپلماسی ایرانی: حزب اتحاد میهنی کردستان به رهبری جلال طالبانی، رئیس جمهوری عراق نتوانست در آستانه جلسه روز چهارشنبه پارلمان این کشور بر سر معرفی نامزد نهایی این حزب برای انتخابات ریاست جمهوری به نتیجه برسد و در نهایت اعلام کرد، برهم صالح و فواد معصوم دو نامزد نهایی آن برای سمت ریاست جمهوری هستند و هر دو به پارلمان معرفی می شوند تا مجلس خود یکی از آنها را برای ریاست جمهوری عراق انتخاب کند.
به گزارش روزنامه الحیات، چاپ لندن، این در حالی است که نشانه ها حاکی از آن است که شانس صالح بیش از معصوم برای رسیدن به سمت ریاست جمهوری است چرا که روابط منطقه ای خوبی دارد و در داخل عراق نیز روابط نزدیکی با گروه های سیاسی داخلی عراق دارد، همچنین بیشتر نمایندگان مخالف با نوری مالکی نیز احتمالا به او رای خواهند داد.
با این حال منابع پارلمانی خبر دادند که تاکنون 103 نفر نامزد مقام ریاست جمهوری عراق شده اند و مدارک خود را تحویل هیئت رئیسه مجلس داده اند که به اعتقای بسیاری از ناظران هدف از این کار شکست تابوی رسیدن سمت ریاست جمهوری به طور انحصاری به کردها است. در سایه این تلاش ها کردها و به ویژه حزب اتحاد میهنی کردستان همه تلاش خود را به کار گرفته است تا این سمت را همچنان نزد خود حفظ کند.
روزنامه الحیات می نویسد به رغم وجود این همه نامزد برای انتخابات ریاست جمهوری عراق، نمایندگان فراکسیون های پارلمانی به اطلاع این روزنامه رسانده اند که به سود برهم صالح رای خواهند داد اما رای آنها سبب نمی شود تا بر اساس قانون اساسی عمل نشود چرا که رئیس جمهوری آینده عراق باید حتما یا با دو سوم رای نمایندگان که با احتساب 360 کرسی فعلی پارلمان 218 کرسی می شود، انتخاب شود یا در صورتی که نامزد مورد اشاره در دور اول رای نیاورد باید در دور دوم رای گیری حداقل 180 رای را به دست آورد.
بر اساس نقشه سیاسی فعلی برهم صالح می تواند حداقل 160 رای را در دور نخست به دست آورد که شامل رای 40 نماینده کُرد، 50 نماینده اهل تسنن به همراه 60 رای ائتلاف های صدر و شهروند، وابسته به مجلس اعلای اسلامی عراق به علاوه 10 رای اقلیت های مجلس می شود. در حالی که پیش بینی می شود این رقم برای فواد معصوم در حدود 100 کرسی باشد که بیشتر آنها از ائتلاف دولت قانون به رهبری نوری مالکی و شماری از اعضای حزب اتحاد میهنی کردستان خواهد بود.
برهم صالح روابط گسترده ای با گروه های مختلف سیاسی عراقی و عربی و بین المللی دارد و سابقه وزارت و معاونت نخست وزیری در دولت عراق و ریاست دولت اقلیم کردستان را داشته است. وی را بیشتر چهره ای لیبرال و نزدیک به مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق می دانند.
الحیات مدعی است که افراد نزدیک به مالکی پشت پرده از حزب اتحاد میهنی کردستان به ریاست جلال طالبانی خواسته اند که از معرفی صالح برای سمت ریاست جمهوری عراق خودداری کند و به حمایت از فواد معصوم یا نجم الدین کریم، استاندار کرکوک بپردازد.
طالبانی روز دوشنبه برای نخستین بار بعد از بازگشتش از آلمان که یک سال و نیم پیش برای درمان به آن کشور رفته بود با سران حزب خود در سلیمانیه تشکیل جلسه داد که فیلم کوتاهی از این جلسه از شبکه های خبری پخش شد.
از سوی دیگر و در ادامه کش مکش ها سیاسی بر سر تمدید دوره نخست وزیری مالکی یا انتخاب جانشینی برای او جریان صدر و فراکسیون شهروند به ریاست سید عمار حکیم پیشنهاد داده اند که مالکی به جای ادامه دوره نخست وزیری اش برای بار سوم، معاونت ریاست جمهوری عراق را بر عهده بگیرد تا در این صورت رابطه رئیس جمهور با دولت نیز تقویت شود.
تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :