صندوق بین‌المللی پول تحت فشار برای پیروی از تحریم ها

عضویت یا عدم عضویت برای ایران فرقی نمی کند

۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۱ | ۱۹:۲۷ کد : ۱۹۰۰۷۳۰ اقتصاد و انرژی
گفتگوی دیپلماسی ایرانی با دکتر فرهاد خرمی، استاد داشنگاه و کارشناس مسایل اقتصاد بین‌الملل درباره احتمال تحریم ایران از سوی صندوق بین‌المللی پول
عضویت یا عدم عضویت برای ایران فرقی نمی کند
دیپلماسی ایرانی: مقامات صندوق بین المللی پول اخیرا تقاضای یک موسسه امریکایی ضد ایرانی را که خواستار قطع روابط این نهاد بین المللی با بانک مرکزی ایران شده بود، رد کرده است. این موسسه امریکایی از صندوق بین المللی پول تقاضا کرده بود که به روند تحریم‌های اقتصادی اروپا و امریکا علیه ایران بپیوندند یا این‌که عضویت ایران در این موسسه مالی بین المللی را به حالت تعلیق درآورد. صندوق بین المللی پول در واکنش به این تقاضا تاکید کرده است که عضویت ایران در این نهاد بین المللی با تحریم‌ها علیه این کشور ارتباطی ندارد. دیپلماسی ایرانی با دکتر فرهاد خرمی، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصاد بین‌الملل درباره احتمال تحریم ایران از سوی صندوق بین‌المللی پول گفتگویی داشته است که در زیر می‌خوانید:  

گروهی از وکلای امریکایی به ریاست مارک والاس، نماینده سابق امریکا در سازمان ملل، از صندوق بین‌المللی پول درخواست تعلیق عضویت ایران در این صندوق را کرده‌اند. ماهیت و کارکرد صندوق بین‌المللی پول چیست؟

صندوق بین‌المللی پول یکی از دو موسسه بین‌المللی مالی وابسته به سازمان ملل است که پس از جنگ جهانی دوم در 25 ژوئن 1946 کار خود را آغاز کرد. صندوق بین‌المللی پول با این نیت بوجود آمده است کشورهایی که دچار کسری تراز پرداخت‌های خارجی شدید می‌شوند به گونه‌ای که به اقتصاد آنها لطمه می‌زند و بر رشد اقتصادی، تورم  و بیکاری‌شان تاثیرگذار است، کمک می‌کند. بدین معنا که به این کشورها وام می‌دهد تا از این طریق پرداخت‌های خارجی خود را تامین کرده و سپس این کشورها مجبورند که وام پرداختی را در طویل مدت به صندوق بازگردانند.

عضویت ایران در این صندوق چه سابقه‌ای دارد؟

ایران نیز از همان ابتدا عضو این صندوق بوده است، امروزه هم بیش از دو میلیارد دلار سهمیه دارد و حدود 28 سال است که نه از این میزان کاسته و نه آن را افزایش داده است.

آیا صندوق بین‌المللی پول به عنوان یک نهاد بین‌المللی می‌تواند عضویت ایران را به درخواست این موسسه امریکایی ضدایرانی به حالت تعلیق درآورد؟ آیا چنین سابقه‌ای وجود داشته است؟

این موسسه به کریستین لاگارد، رئیس صندوق بین‌الملل پول، نامه‌ای نوشته است که حساب ایران را در این صندوق بسته و آن را تحریم کنند. لاگارد در پاسخ گفته است، چنین سابقه‌ای تا به حال نبوده است کشوری که عضو این صندوق است را تحریم کنیم، ‌ضمن آن که این مساله در دست قدرت رئیس صندوق بین‌المللی پول نیست، بلکه مجمع عمومی صندوق بین المللی پول باید برای آن تصمیم‌گیری کنند. بنابراین این درخواست رد شده است که مارک والاس نیز در جواب گفته است صندوق می‌تواند این تصمیم را بگیرد، چراکه بانک مرکزی ایران تحریم شده است. در نتیجه هنوز چنین تحریمی صورت نگرفته و در حال شک و تردید برای تصمیم‌گیری هستند.

در صورتی که این تحریم اتفاق بیفتد چه نتایج و تاثیری برای ایران خواهد داشت؟

باید گفت که به باور من نمی‌توانند چنین تصمیمی بگیرند، اگر چنین تحریمی هم علیه ایران صورت بگیرد، تاثیر زیادی بر وضعیت ایران ندارد. چراکه ایران برای مدت طولانی است که از این صندوق درخواست پول نکرده است و پس انداز ایران برای پرداخت‌های خارجی خوب بوده و کسری نداشته است. بنابراین ضرری برای ایران نخواهد داشت و بیشتر حالت سمبلیک دارد.

با توجه به گذر زمان از دوره‌ای که ایران تحریم اقتصادی شده تا به امروز روند را به این شکل می‌بینید که آیا ایران دوران بحران را طی کرده و یا تحریم‌ها شدیدتر شده است؟

دیروز باراک اوباما، رئیس جمهوری امریکا، بخشنامه‌ای را صادر کرد که حتی کسانی که از طریق واسطه دوم و سوم با ایران معامله می‌کنند، جلوی آنها گرفته شده و باید دستگیر و محاکمه شوند. اما از نظر ایران نیز باید گفت که ایرانی‌ها ویژگی که دارند این است که تحریم‌ها را دور می‌زنند. در پاسخ به سوال شما باید گفت شرایط را برای ایران سخت‌تر کرده‌اند، یعنی هزینه‌های معاملات بین‌المللی را برای ایران افزایش داده‌اند،‌از طریق ایجاد واسطه‌های دوم و سوم و چهارم و قیمت کالاهایی که تحریم شده است، با چندین برابر به ایران می‌فروشند.

بنابراین تورم داخلی ایران هم ناشی از همین تشدید تحریم‌هاست؟

بله، یکی از عوامل تورم داخلی را می‌توان از تحریم‌ها دانست.

راهکار اقتصادی برای گریز از تورم در این شرایط اقتصادی چیست؟

 راهکاری وجود ندارد و تنها کاری که می توان در این شرایط انجام داد تحمل کردن است. به عبارت دیگر تا زمانی که ایران صنعت هسته‌ای می‌‌خواهد باید این تحریم‌ها را تحمل کرده و از طریق دورزدن‌ها از آن گذر کند. اما این مساله که تورم‌ها به زودی کاهش پیدا کند، امکان‌پذیر نیست، مگر آنکه تحریم‌ها علیه ایران لغو شود. البته عوامل دیگری نیز در تورم تاثیر گذارند که از جمله آن می‌توان به سیاست‌های بانکی و بودجه‌ای اشاره کرد.

تهیه‌کننده: تحریریه دیپلماسی ایرانی/14

 

 

نظر شما :