نقطه عطفی در روابط تهران و اربیل رقم خورد

خوشحالی فوق‌العاده کردها از سفر پزشکیان به اقلیم کردستان

۲۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۶:۰۰ کد : ۲۰۲۸۲۰۳ خاورمیانه انتخاب سردبیر
نویسنده خبر: سید علی موسوی خلخالی
علی موسوی خلخالی در یادداشتی می نویسد: کردی صحبت کردن رئیس جمهوری کشورمان در دیدار با مقامات کرد بسیار مورد توجه کردها قرار گرفته است. در فیلم‌هایی که از دیدارهای پزشکیان با مقامات کردستان از جمله رئیس جمهوری عراق و مقامات اقلیم کردستان منتشر شده، ذوق‌زدگی و شوق مقامات کردستان را به‌روشنی می‌توان دید. به گونه‌ای که می‌توان گفت مصاحبه نیچروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان با خبرنگار صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران به زبان فارسی را می‌توان در واکنش به کردی صحبت کردن رئیس جمهوری ایران با خبرگزاری روداو کردستان دانست.
خوشحالی فوق‌العاده کردها از سفر پزشکیان به اقلیم کردستان

دیپلماسی ایرانی: سفر مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری کشورمان به عراق سفری مهم در زمانی حساس است. این نخستین سفر خارجی پزشکیان در کسوت ریاست جمهوری است. انتخاب عراق به عنوان مهمترین شریک ایران در سطح بین‌المللی بر اهمیت این سفر می‌افزاید. 

در این میان، سفر رئیس جمهوری کشورمان به اقلیم کردستان اهمیت سفرش به عراق را مضاعف کرده است. این نخستین بار است که یک مقام ارشد در سطح رئیس‌جمهوری ایران در سفر خود به عراق به اقلیم کردستان نیز می رود. این واقعیت را رئیس اقلیم کردستان به‌ صراحت بیان کرد. به همین دلیل است که سفر پزشکیان به اقلیم کردستان بسیار مورد استقبال مقامات کرد قرار گرفته است. 

کردی صحبت کردن رئیس جمهوری کشورمان در دیدار با مقامات کرد بسیار مورد توجه کردها قرار گرفته است. در فیلم‌هایی که از دیدارهای پزشکیان با مقامات کردستان از جمله رئیس جمهوری عراق و مقامات اقلیم کردستان منتشر شده، ذوق‌زدگی و شوق مقامات کردستان را به‌روشنی می‌توان دید. به گونه‌ای که می‌توان گفت مصاحبه نیچروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان با خبرنگار صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران به زبان فارسی را می‌توان در واکنش به کردی صحبت کردن رئیس جمهوری ایران با خبرگزاری روداو کردستان دانست.

روابط ایران و کردستان تا حدود یک سال پیش چندان حسنه نبود. بعد از حملات تروریست‌های جدایی‌طلب کرد به مرزهای غربی کشورمان و عدم نظارت بر آنها توسط نیروهای امنیتی اقلیم کردستان، روابط تهران و اربیل رو به تیرگی گذاشت. بعد از حملات موشکی ایران به مقرهایی که ایران می‌گفت مقر گروه‌های تروریستی یا مراکز جاسوسی صهیونیستی علیه ایران در اقلیم کردستان بود، روابط تهران و اقلیم کردستان به شدت تیره شد تا آنجا که فواد حسین، وزیر امور خارجه عراق که خود کرد است و از نزدیکان مسعود بارزانی محسوب می‌شود، در مصاحبه‌های گوناگون علیه ایران موضع می‌گرفت، تا آنجا که همتای ایرانی او برای مدتی در اعتراض به این رفتارش از هر گونه تماس با او خودداری می‌کرد. 

این وضعیت ادامه داشت تا اینکه نیچروان بارزانی در نیمه‌های اردیبهشت امسال به ایران سفر کرد و وعده داد نگرانی‌های امنیتی ایران را در عراق برطرف می‌کند و رویه سیاسی اربیل نسبت به تهران را تغییر می‌دهد. دیدار او با مقام معظم رهبری که ایشان همانند فرزندی از او استقبال کردند و با او برخورد داشتند و مردم کردستان را جزئی از مردم ایران دانستند و بر لزوم حل سوءتفاهم‌ها همچون یک خانواده تاکید کردند، تاثیری عمیق بر رئیس اقلیم کردستان عراق گذاشت. به‌گونه‌ای که به محض بازگشت به عراق به رسانه‌های اقلیم دستور داده شد از هر گونه انتشار اخبار و مطالب ضد ایرانی پرهیز کنند و لحنی دوستانه نسبت به ایران در پیش بگیرند. بعد از آن روابط دو طرف رو به بهبود گذاشت و هر دو طرف تلاش کردند از مرحله سوءتفاهم‌ها و اختلافات عبور کنند. در پی آن ارتش عراق کنترل مرزهای اقلیم کردستان با ایران را به دست گرفت و گروه‌های تروریستی مخالف جمهوری اسلامی به دورترین مناطق غربی عراق نقل مکان کردند. همچنین مطابق با توافق امنیتی دو کشور تسلط ارتش عراق بر مرزها افزایش یافت و اقلیم کردستان به سویی رفت تا به آنچه به تهران برای رفع نگرانی‌ها وعده داده بود عمل کند. هم‌زمان مراودات اقتصادی ایران و اقلیم کردستان افزایش یافت و طرف کردی تسهیلات بیشتری را برای رونق اقتصادی میان دو کشور در نظر گرفت.

دو روز قبل از سفر رئیس جمهوری کشورمان به عراق، کردها در یک همکاری امنیتی با ایران یک مسئول رده بالای یک گروه تروریستی مخالف را به ایران تحویل دادند تا جدیت خود را در گسترش روابط با ایران ثابت کنند. 

همه اینها برای این بود که کردها نشان دهند از حل اختلافات با ایران و گسترش عمیق‌تر روابط با تهران استقبال می‌کنند و برای رسیدن به این هدف شوق و انگیزه دارند. 

از سوی دیگر اقلیم کردستان در ماه اکتبر یعنی حدود یک ماه دیگر برگزاری انتخابات داخلی را شاهد خواهد بود. این انتخابات می‌تواند نقطه عطفی در آینده سیاسی اقلیم کردستان محسوب شود. در حالی که حزب دموکرات کردستان تا قبل از سفر نیچروان بارزانی به ایران روابط تیره‌ای با تهران داشت، حزب اتحاد میهنی کردستان روابط بسیار نزدیک خود را با تهران حفظ کرده بود و به داشتن این روابط مباهات می‌کرد. با ورود به فضای انتخابات حزب دموکرات از این بابت احساس نگرانی می‌کرد و بیم آن داشت که اختلافاتش با ایران بر روند انتخابات اثر بگذارد. حالا که فضای سیاسی ایران و اقلیم کردستان بهبود یافته است، همه طرف‌های کردی از جمله حزب دموکرات انتظار دارند انتخابات پیش رو در فضایی آرام برگزار شود و از آرامش و دوستی‌ای که در روابط ایران و اقلیم کردستان به‌وجود آمده است بهره‌برداری شود. از این رو سفر پزشکیان به اقلیم کردستان را از این ناحیه نیز می‌توان بااهمیت دانست./خراسان

روزنامه نگار، مترجم و سردبیر دیپلماسی ایرانی.

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: اقلیم کردستان اقلیم کردستان عراق سفر مسعود پزشکیان به عراق ایران و عراق سید علی موسوی خلخالی مسعود پزشکیان کردها کردهای عراق انتخابات اقلیم کردستان عراق


( ۱۶ )

نظر شما :

ناشناس ۲۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۰:۱۸
روابط گسترده خانواده های بازرانی و طالبانی را با فرانسه و اسرائیل در نظر بگیرد تا از پشت مثل سالهای گذشته خنجر نخوریم این کردهای عراق اگر جاش برسه ایران را خواهند فروخت
حامد ۲۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۰:۵۸
هیچ رابطه مشهودی بین کردها و اسراییل وجود ندارد. حتی هیچ شرکت اسرائیلی در کردستان فعالیت نمی‌کند. این توهمات توطئه را دور بیاندازید. اگر رابطه با اسرائیل برایتان انقدر سنگین است، بهتر است به حضور نظامی اسراییل در باکو، به ترکیه که بزرگترین شریک تجاری منطقه ای اسرائیل است یا به ترکمنستان که به تازگی سفارت اسراییل را افتتاح کرد توجه کنید تا بدانید خیانتکار اصلی چه کسانی هستند. ضمنا با رابطه با فرانسه هم‌مشکل دارید بدانید که نصف خودروهای داخلی برندهای فرانسوی دارند!
ناشناسc ۲۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۴:۴۰
واقعا این روابط گرم بین کشور عزیزمان ایران، دولت عراق و اقلیم کردستان بسیار مبارک است و ان شاء الله روز به روز گسترش و تعمیق یابد.
هموطن ۲۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۵:۳۵
به طور کلی در کتابهای تاریخی پس از اسلام، هر آن کس را که عربی یا مغولی سخن نمی گفت کرد می نامیدند! نام کرد یا گرد در شاهنامه ابوالقاسم فردوسی که در حدود ۱۱۰۰ سال پیش (۳۱۹ خورشیدی) متولد شد، هم آمده است: یکی روم و خاور دگر ترک و چین؛ سیم دشت گردان و ایران زمین! گویش های شمالی ( شقاقی و کرمانجی)، سورانی و جنوبی (ایلامی) کردی با گویش های پشتون، بلوچی، لری یا بختیاری شباهت های اساسی و ریشه ای بالایی دارند و همگی از شاخه های مشترک درخت تناور زبان اصلی پهلوی هستند و در حقیقت در ایران قوم خاصی به نام قوم «فارس» نداریم! هر چند گویش فارسی رسمی رادیویی، نقش زبان ادبی رابط و میانجی را همانند گویش انگلیسی آمریکن در میان ۳۶۰ میلیون آمریکایی چند نژادی، در میان همه ایرانیان بر عهده دارد. به طوری که جالب است کرمانجی ها، سورانی ها و ایلامی های اصیل یا دیگر گویش های بومی زبان پهلوی، فقط به وسیله گویش فارسی به عنوان زبان مشترک می توانند با هم ارتباط پیدا کنند و منظور هم را بفهمند!!! به طور کلی از نظر دانش زبان شناسی (Linguistics)، آریایی ها سه شاخه هستند: ۱-سانسکریت هندوستان، -۲ پهلوی زبانان بومی چند هزارساله اعم از پهلوی اشکانی پارتی یا ساسانی پهنه تاریخی بزرگ ایران زمین (کرد، لر، پشتون، تاجیک، بلوچ، مازنی، تات، گیلانی، بختیاری، سیستانی، شوشتری، بهبهانی، لاری، البرزی، دزفولی، سمنانی)، و سوم ۳- اروپایی ها (انگلیسی، ژرمنی، اسپانیایی، رومی، یونانی، پرتغالی و اسلاو)! بنابراین، این سه گروه زبانی از یک ریشه و با هم خویشاوند هستند و بیشتر کشورهای جهان به زبان های هم ریشه آریایی سخن می گویند. مردم بومی ترکیه هم اکثرا سفیدپوست هستند که حدود ۵۰ درصد از آنها در اثر نسل کشی و پاکسازی قومی مغولان زردپوست پان گرگ خاکستری، زبان اصلی خود را که پهلوی، ارمنی، گرجی یا یونانی بود به اجبار و با زور نژادپرستان زردپوست از دست داده اند. در آسیای میانه هم طیف گسترده ای از سفیدپوستان و دورگه های زردپوست به علت شدت بیشتر تهاجم بیابان گردان وحشی و خون آشام شمنیست و کشتار پسران و مردان و به بردگی کشاندن زنان با تغییرات زبانی تحمیلی دیده می شود.
مهدی ۲۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۲۲:۰۱
خائنهای واقعی کسانی هستن که نان کشور رو میخورن ولی قلبشون با مزدور بادکوبه و منافقان ترکیه میتپد
مهدی ۲۵ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۸:۰۳
خطر اصلی فعلا از طرف جمهورک جعلی آذربایجان است که شمشیر را برای ایران از رو بسته
یوسف اکبری ۲۵ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۲:۰۹
مخاطبین دیپلماسی ایرانی رو می توان از نظرات نژاد پرستانشان شناخت. رییسجمهور رفته اقلیم کردستان و کردی صحبت کرده ولی یک عده نزاد پرست به ترک ها حمله کرده اند. جالبه اینقدر از کلمه تورک می ترسند که به جای آن از واژه مغول استفاده می کنند در حالی که زبان مغولی هیچ ارتباطی با ترکی ندارد و شباهتشان در حد شباهت زبان فارسی با زبان سانسکریت هم نیست
ناشناس ۲۶ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۱:۴۱
سند تاریخی و مکتوب شاهنامه فردوسی تقریبا ۱۱۰۰ سال پیش به خوبی جغرافیای سیاسی ایران را در زمان حکومت سلطان محمود غزنوی ترک زبان که در اوج قدرت اداری نظامی خود بود و هنوز خبری از هجوم سلجوقیان از آسیای میانه به سمت خراسان در میان نبود، به روشنی و با صداقت ترسیم می کند: یکی روم و دگر خاور ترک و چین؛ سیم دشت گردان و ایران زمین! یعنی سه منطقه اصلی جغرافیایی سیاسی در زمان فردوسی و ترک زبانان غزنوی وجود داشت: ۱- منطقه غرب: دولت سپیدپوست روم یا بیزانس که پایتخت آن کنستانتینوپل یا همان اسلامبول (استانبول) فعلی بود. ۲ـ منطقه شرق: محل زندگی زردپوستان چینی، مغول و تورک. ۳- منطقه میانی: همان امپراتوری پهناور ایران است که به مردم سپیدپوست آن به سبب شهرت در خوی پهلوانی، دلاوری و اصل و نسب دار بودن، «گرد» (با ضمه در حرف گ) یا «دشت گردان» می گفتند.
خسرو ۲۶ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۲:۲۹
ایجاد نفاق و دشمنی بین مردم ایران بسود کدام قدرت‌هاست؟ از ضعف یا متلاشی شدن ایران چه کسانی سود میبرند؟ بنظر من پانکردها و اسرائیل --پانکردها بخاطر تاسیس کردستان خیالی و صهیونیست ها بخاطر راحت شدن از دست بزرگترین حامی فلسطین ، در حالی که ترکیه و اردوغان بعد از ایران مهمترین حامی فلسطین هستند و در حقیقت روند تشکیل دولت فلسطین با همکاری ایران و ترکیه و مصر خواهد بود پانکردها در چهار کشور ایران و ترکیه و عراق و سوریه بعنوان ستون پنجم اسرائیل عمل می‌کنند البته قاطبه مردم مسلمان سورانی و شکاک و فیلی و ...که خود را کرد می‌دانند در حمایت از فلسطین و اسلام مثل همه مسلمانان هستند
ناشناس ۲۶ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۵:۱۰
چگونه می توان ترکیه منافق و بندباز و مصر محاصره کننده را حامی فلسطین تبلیغ کرد؟؟! ترکیه ای که به کمک نوچه لگام گسیخته اش بادکوبه، هنوز در تأمین نفت و پوشاک جنایتکاران اسرائیلی فعالیت می کنند و در اجلاس حزب اردوغان همزمان پرچم اسرائیل را بالا می رود! و مصر که حتی از از ارسال دارو و غذا هم به بی پناهان مظلوم فلسطینی مضایقه کرده است!
آریوبرزن ۲۶ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۶:۰۷
ترکها هیچوقت حامی فلسطین نبوده اند و بالعکس بیشترین خدمت را به اسرائیل کرده اند. همین حالا ترکیه در ظاهر و به خاطر شکست اردوغان در انتخابات محلی روابط اقتصادی با اسرائیل را تعلیق کرده. پانترکهایی که به زبان فارسی احتمالا مسلط نیستند دقت کنند تعلیق کرده است. اما همین حالا تجارت باکو و اسراییل از طریق ترکیه انجام می‌شوند. ترکیه بزرگترین شریک تجاری متطقه ای اسراییل و باکو بزرگترین خریدار منطقه ای سلاح از اسراییل و تامین کننده بخش بزرگی از سوخت صهبونیستهاست. اردوغان هم فعلا می‌خواهد فقط آرا اربکان که شعارهای ضد اسرائیلی می‌دهد را جذب کند وگرنه خانواده اش روابط اقتصادی عمیقی با اسرائیل دارند. علیف که دیکر خیانت به فلسطین را علنی کرده و حتی بعد از کشته شدن ۴۰‌هزار نفر در غزه هم به خرید سلاح و پر کردن جیب صهیونیستها ادامه می‌دهد.
ایرانی ۲۸ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۶:۲۳
دوست عزیز اگر کردها و صلاح الدین ایوبی نبودند اصلا اسلامی در همان ترکیه و باکو نبود که شما پانترکها بخواهید پشتش مخفی شوید و شعار بدهید.
در تأیید ایرانی عزیز ۲۸ شهریور ۱۴۰۳ | ۲۲:۲۳
مستندات تاریخی نشان می دهند که کرد زبانان شجاع و غیور بیشترین نقش را در فتوحات و لشکرکشی های عثمانی ها ایفا کردند، ولی همواره نقش شهروند درجه ۲ را در این کشور داشته اند. بر خلاف ایران که کردها را اصیل ترین قوم ایرانی می نامند، در ترکیه جعلی حتی پوشیدن لباس های کردی ممنوع هم است و به شدت با کردی صحبت کردن مردم بومی و صاحبان واقعی و تاریخی ترکیه جعلی برخورد می کنند و آنها ناجوانمردانه کردها را نوعی «تورک کوهی بدوی» می دانند که بایستی با زور و اجبار به قوم برتر تورک اصلاح نژاد شوند و تکامل یابند!!! من کردزبان نیستم ولی هنوز صحنه دردناک، تلخ و زننده قطع صدای یک نماینده زن مردم کرد در مجلس ترکیه جعلی جلوی چشمان ام است که دیدم بلافاصله رئیس نژادپرست مجلس، صدایش را به جرم خواندن فقط یک بیت شعر کردی قطع کرد! در آن لحظه، غم، اندوه و استیصال شدید در چهره این نماینده خانم کرد موج می زد و واقعا نمی دانست که چکار کند! در حالی که شما در متروی تهران یا حتی دانشگاه های ایران به فراوانی افراد گوناگونی را می بینید که آزادانه پوشش های بومی خود را با افتخار تمام در بر کرده اند و استان های مربوطه رادیو و تلویزیون در ایران زمین، برنامه های کردی متنوع با گویش های جداگانه را پخش می کنند!