تقسیم قدرت در عراق همچنان مساله است
سایه بی ثباتی سیاسی در صورت تشکیل دولت شکننده
نویسنده: هادی غلام نیا، کارشناس روابط بین الملل
دیپلماسی ایرانی: پس از اعلام نتایج انتخابات پارلمانی 2018 عراق توسط کمیسیون مستقل انتخابات در عراق، مشخص شد که از مجموع 328 کرسی موجود در در پارلمان، جریانهای مختلف موجود در این کشور از چه میزان آراء مردمی برخوردار شدند. در این انتخابات، فهرست السائرون وابسته به جریان صدر با 54 کرسی، فهرست جریان فتح وابسته به هادی العامری با 47 کرسی، فهرست ائتلاف نصر وابسته به حیدرالعبادی با 42 کرسی، فهرست دولت قانون وابسته به نوری المالکی نخست وزیر پیشین عراق با 21 کرسی و جریان حکمت وابسته به سید عمار الحکیم با 19 کرسی موفق به کسب بیشترین آراء مردمی در این انتخابات شدند. به این ترتیب با توجه به تقسیم آراء میان جریانهای گوناگون فعال در عراق هیچ گروهی نمیتواند به تنهایی به تعیین نخست وزیر بپردازد. لذا با توجه به شرایط حادث شده، جریانهای مختلف به دنبال ایجاد ائتلافی با سایر جریانها و گروهها هستند تا بتوانند در انتخاب نخست وزیر و بدست گیری آینده مدیریتی و اجرایی در عراق به مدت چهار سال سهیم باشند.
در این میان ائتلاف دولت قانون و جریان فتح از یک سو و ائتلاف جریان نصر، السائرون و حکمت از سوی دیگر مهمترین اتحادها را برای بدستگیری صندلی نخست وزیری در عراق دارا هستند که رقابت بسیار شدیدی جهت بدست گیری این جایگاه قانونی، به راه انداختهاند.
با توجه به نزدیکتر شدن موعد برگزاری انتخاب نخست وزیر در پارلمان عراق، روز دوشنبه، دوازدهم شهریور سال 1397 نشستی در دفتر جریان حکمت در عراق تشکیل شد که از آن به عنوان بزرگترین فراکسیون پس از انتخابات 2018 در عراق یاد شد. در این نشست علاوه بر حضور سران جریانهای نصر، الحکمه و السائرون یعنی سید عمار حکیم، حیدرالعبادی و نمایندگانی از السائرون، ایاد علاوی معاون رئیس جمهور عراق و رهبر حزب الوطنیه که موفق به کسب 21 کرسی در انتخابات عراق شده در کنار اسامه النجیفی و جبوری از حزب القرار العراقی از گروههای سنی مذهب در عراق که 11 کرسی را در انتخابات بدست آورد و صالح المطلک از جریان گفتمان ملی عراق ، حضور داشتند.
با توجه به حضور این جریانها در این نشست و شکلگیری فراکسیون جدید باید توجه داشت که این فراکسیون در صورت وفاداری اعضا تا لحظه انتخاب نخست وزیر، میتواند از مجموع 328 کرسی موجود در عراق بیش از 160 کرسی در پارلمان را به خود اختصاص دهد. این اتفاق البته میتواند انتخاب نخست وزیر را ممکن سازد، اما مشکلاتی هم با خود به همراه خواهد داشت. در همه کشورهایی که ائتلافهای چند حزبی منجر به پیدایش دولت جدید میشوند، بیثباتی سیاسی عنصری دائمی در فضای سیاسی این کشورها حاکم است.
با یک نگاه گذرا و مختصر به شرایط کشورهایی همچون ایتالیا، یونان و اسپانیا در قاره اروپا به منطق بحث فوق پی میبریم. در جایی که این ائتلافها با مشکل مواجه شوند، عملکرد دولت تحتالشعاع قرار میگیرد و حتی امکان زوال دولت و برگزاری انتخابات زودهنگام وجود دارد.
فراکسیون شکلگرفته در عراق با اینکه میتواند کمی بیش از یکصدوشصت رای را با خود به ارمغان بیاورد اما راه بسیار سختی برای حفظ خود و دفاع از نخست وزیر انتخابی دارد. به همین ترتیب، باید گفت که تقسیم پستهای حساس سیاسی و اقتصادی میان این گروهها نیز یک مشکل اساسی محسوب میشود. بدین سان، بدست گیری وزارتخانهها و معاونتهای اجرایی نخست وزیری به اولین چالش برای ائتلاف حاضر تبدیل خواهد شد.
درسهایی که میتوان از تاریخ گرفت حاکی از آن است که این ائتلافهای شکننده باید بیش و پیش از هر مسئلهای به منافع ملی توجه کنند. با توجه به حضور قدرتهای جهانی و منظقهای در عراق و همراهی برخی از گروههای حاضر در این کشور با قدرتهای خارجی، باید یادآور شد که امکان بروز بحرانها در سیاست داخلی و خارجی عراق و تصاعد این بحرانها بسیار بالاست. همچنین وجود ائتلافهای شکننده و دعوا بر سر مشاغل رده بالای سیاسی از مشکلات اساسی دیگر این گونه ائتلافهاست. اما توجه به منافع ملت عراق، بازسازی مناطق متاثر از وجود داعش، تلاش جهت افزایش ضریب امنیتی و رشد امنیت سرمایهگذاری خارجی، حل مشکل بیکاری جوانان، حل معضلات زیستمحیطی همچون بیآبی و طوفان شن که به کشاورزی و زندگی عادی ملت ضربه می زند، میتوانند از مهمترین حوزههای عملکردی دولت جدید باشد تا ثبات و وحدت در این کشور را حفظ کند.
نظر شما :