سفر ولیعهد عربستان به فرانسه با چه هدفی است؟
تقویت جبهه ریاض- پاریس در برابر تهران – حزب الله
اعتماد : فردا امیر سلمان بن عبدالعزیز، ولیعهد، معاون نخست وزیر و وزیر دفاع عربستان به فرانسه سفر می کند تا فرانسوی ها در نخستین روزهای بعد از تعطیلات تابستانی شان میزبان مقامی عالیرتبه از کشوری عربی باشند. سفر امیر سلمان در حالی صورت می گیرد که چهار روز پیش حسین امیر عبداللهیان، معاون وزیر امور خارجه کشورمان به عربستان سفر کرده بود و در دیدار با سعود الفیصل، وزیر امور خارجه این کشور درباره راه های گسترش روابط و مسائل منطقه یی به ویژه تحولات عراق و سوریه مذاکرات مفصلی را انجام داده بود.
فرانسوی ها می گویند که سفر ولیعهد عربستان به پاریس بسیار مهم خواهد بود برای اینکه اولا، نخستین سفر او به فرانسه محسوب می شود: ثانیا، قرار است او بر سر پرونده های مهمی با مقام های ارشد سیاسی و نظامی فرانسوی از جمله فرانسوا اولاند، رییس جمهوری فرانسه بحث و تبادل نظر کند. اهمیت این سفر زمانی دو چندان می شود که قرار است در آن درباره پرونده های خطرناک منطقه یی از جمله عراق و سوریه و لبنان و غزه نیز صحبت و تبادل نظر شود. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان نقطه عطف این مذاکرات چگونگی مسلح ساختن ارتش لبنان است که گفته می شود قرار است هزینه های آن را عربستان بپردازد. لبنان در حال حاضر به جمع کشورهای درگیر با داعش پیوسته و این مساله به دغدغه یی برای کشورهای ذی نفوذ در آن تبدیل شده است. از سوی دیگر سفر امیر سلمان به پاریس از بابت رقابت عربستان با ایران در نفوذ در لبنان نیز اهمیت دارد. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان عربستانی ها می خواهند حالاکه باب گفت وگوها با تهران گشوده شده بیش از پیش جایگاه خود را در پرونده های مختلف منطقه یی تقویت کنند. به اعتقاد آنها عربستان اکنون به نوعی پذیرفته که در پرونده عراق و سوریه شکست خورده است برای همین به فکر تقویت جایگاه خود در لبنان به عنوان یکی از کشورهای مهم تاثیرگذار در معادلات منطقه یی اش افتاده است. تقویت ارتش لبنان با سلاح های غربی می تواند برای آنها به معنای تقویت ضریب نفوذشان در برابر حزب الله که متحد بلامنازع ایران محسوب می شود، باشد.
این در حالی است که رسانه های نزدیک به حزب الله و سوریه بذل و بخشش عربستان در تقویت ارتش این کشور را مشکوک دانسته و آن را تلاشی برای نفوذ در ارتش ملی این کشور در برابر نفوذ حزب الله دانسته اند. آنها تعلل فرانسه و عربستان در برآورده کردن نیازهای ارتش را دلیلی بر این ادعا می دانند. عربستانی ها این ادعا را رد می کنند و می گویند طرف های فرانسوی به اطلاع آنها رسانده اند که اگر در ارسال سلاح به لبنانی ها تعللی پیش آمده یکی به دلیل نبود سلاح های کافی تولیدی توسط فرانسوی ها است و دیگری وجود بخش بزرگی از سلاح های فرسوده یی است که به موجب آنها باید خرید صورت بگیرد. در عین حال گفته می شود که فرانسوی ها گفته اند هر گونه فروش سلاح به لبنان باید با اجازه و تایید مستقیم ایالات متحده باشد. از سوی دیگر عربستانی ها هرگونه امضای قراردادی در این زمینه را رد کرده اند، مساله یی که باعث نگرانی فرانسوی ها از بابت هزینه های خرید این سلاح ها شده است. البته فرانسوی ها این اظهارات را رد می کنند و می گویند تامین سلاح های مورد نیاز ارتش لبنان را تصمیمی استراتژیک مرتبط با امنیت ملی خود می دانند که عربستانی ها نیز تضمین های مالی آن را داده اند. به گفته آنها تعلل در این زمینه تنها وجود مسائل اداری است که به زودی حل می شود.
عربستانی ها با وجود اینکه ادعای وجود اختلاف با فرانسوی ها در فروش سلاح به لبنان را رد می کنند، اما خود نیز از فرانسوی ها در این زمینه گلایه دارند. آنها می گویند در حالی که حزب الله لبنان با ارتش زبده خود سلاح های مورد نیاز خود را به سادگی از ایران و سوریه تامین می کند، تعلل فرانسه در ارسال این سلاح ها به ارتش لبنان سوال برانگیز است. آن هم در حالی که ارتش لبنان در حال جنگ با تروریست ها است.
اما جدای از بحث امنیتی و نظامی، سفر ولیعهد عربستان به فرانسه ابعاد سیاسی نیز دارد. لبنانی ها بیش از سه ماه است که در انتظار رییس جمهوری جدید خود به سر می برند در حالی که هنوز توافقی در این زمینه حاصل نشده است. بر کسی پوشیده نیست که فرانسه بانفوذترین کشور غربی در لبنان است. سفر امیر سلمان به پاریس در حالی صورت می گیرد که سعد حریری با اذن مقام های عربستانی به لبنان بازگشته و تلاش دارد با دستورالعمل آنها راه حلی برای بحران سمت ریاست جمهوری بیابد. گفته می شود وی تاکنون دیدارهایی نیز با مقام های حزب الله داشته است که سفارت ایران به طور کامل در جریان آنها قرار دارد. روزنامه های لبنانی می گویند که همه چیز به نقطه حساس خود رسیده و مشابه توافقی که میان ایران و امریکا در مورد عراق صورت گرفته در اینجا نیز حاصل شده است و تنها تایید کشورهای خارجی ذی نفوذ در لبنان باقی مانده تا همه چیز نهایی شود.
نظر شما :