تشدید تحریم فرهنگی اسرائیل در سراسر جهان
جنگ حامیان و مخالفان بایکوت اسرائیل
حسین فاطمی، روزنامه نگار
دیپلماسی ایرانی: با تداوم و تشدید جنایات بیسابقه رژیم صهیونیستی در باریکه غزه، علاوه بر تبعات سیاسی و حقوقی و همچنین فشارهای جدی رسانه ای و افکار عمومی که حتی به جنگ جامعه آمریکا با دولت بایدن هم منجر شده است و معترضین به کشتار صهیونیستها، سنگر دانشگاههای آمریکا را تسخیر کردند، فضایی را به وجود حتی محافل آکادمیک و علمی هم به دنبال بایکوت چهرههای صهیونیست است؛ اتفاقی که اگر بی نظیر نباشد میتواند به عنوان یک اتفاق کم نظیر تلقی شود. البته پیشتر هم رسانهها و گزارشات خبری حکایت از این داشت که طی ۸ ماه گذشته که اشغالگران کشتار مردم فلسطین در باریکه غزه را بدون توجه به فضای بین المللی در دستور کار دارند، سبب بایکوت دیپلماتیک آنها شده بود. یعنی وزارت امور خارجه برخی کشورها و حتی سران دولتها از دیدار رسمی با مقمات صهیونیست در منظر افکار عمومی و رسانهها و با حضور فیلمبرداران و عکاسان و روزنامه نگاران و خبرنگاران خودداری میکردند و یا اساساً از پذیرش هیئتهای دیپلماتیک صهیونیستی جلوگیری میکردند.
مضاف بر آن در بسیاری از مراسمهای یهودی در سایر کشورها، شرایط به نوعی پیش رفته بود که توریستهای صهیونیست نمیتوانستند با لباس رسمی خود در آن مراسم حاضر شوند که نشان میدهد بایکوت سیاسی، رسانهای، دیپلماتیک، فرهنگی، علمی و آکادمیک همه جانبه ای علیه صهیونیستها شکل گرفته است. در این بین ناظران بر این باورند که اگر شدت این بایکوت بیشتر شود میتواند در روند تحولات اثرگذار باشد، کما اینکه کارشناسان مسائل آمریکا با یک ارجاع تاریخی معتقدند همین فشارهای افکار عمومی باعث شده بود که دولت وقت آمریکا به فکر پایان دادن به جنگ در ویتنام باشد. لذا این احتمال وجود دارد با تداوم و بیشتر شدن این فشارهای افکار عمومی مرمد امریکا، آن مه در آستانه انتخابات ریاست جمهوری این کشور، دولت بایدن هم به شکل جدی و عملی، یا در همراهی و همکاری با صهیونیستها برای کشتار مردم فلسطین تجدید نظر کند یا در یک گام رو به جلو، آتش بس خود را به نتانیاهو تحمیل کند.
- تشدید تحریم فرهنگی اسرائیل در سراسر جهان
پیرو آنچه گفته شد یک روزنامه عبریزبان با اشاره به گسترش دامنه تحریمهای جهانی علیه رژیم صهیونیستی در حوزههای فرهنگی چون ساخت فیلم و سریال، تاکید کرد که این رژیم به عنصری نامطلوب در جشنوارهها تبدیل شده و طرد شده است. به نوشته ایسنا، در اوایل نوامبر گذشته سه فلسطینی در افتتاحیه جشنواره معتبر فیلمهای مستند در آمستردام به روی سکو رفته و پلاکاردی را به دست گرفتند که روی آن نوشته شده بود «فلسطین از بحر تا نهر آزاد خواهد شد»، در ادامه مشاهده شد که ابتدا مدیر جشنواره با دیدن این صحنه شروع به کف زدن کرد و پس از آن موجی از تشویق سالن جشنواره را فرا گرفت. روزنامه عبری زبان «هاآرتص» این اتفاق را نشانه زود هنگامی برای تحولات آتی دانست و در گزارشی که پنجشنبه گذشته منتشر کرد، نوشت که این رویکرد در حال گسترش است که اسرائیل طرد شده است، ما عناصری نامطلوب هستیم، تقریباً شیطانیم و تحریم فرهنگی اسرائیل در جهان رو به افزایش است.
این روزنامه عبری زبان در ادامه نوشت، با وجود اینکه فیلمسازان اسرائیلی اتفاق رخ داده را محکوم کردند و شبکههای اجتماعی مختلف به شکل گستردهای به این موضوع پرداختند و رادیو تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد که این جشنواره را تحریم میکند، اما شرایط پس از آن خطرناکتر و جدیتر شد، در ۵ ماه پس از این جشنواره تا امروز تقریباً تمامی جشنوارههای مهم فیلم در جهان مجبور هستند تظاهراتها در حمایت از فلسطینیها را در نظر بگیرند تا هرگونه حضور فیلمی اسرائیلی یا حضور هنرمندان اسرائیلی به یک رسوایی تبدیل نشود.
هاآرتص به نقل از «آوی نیچر»، کارگردان اسرائیلی نوشت که اسرائیل در حال حاضر ستاره جدیدی برای فرهنگ تحریم جهانی است و متاسفانه با این شرایط نامعلوم روبرو است، جنبشهای تحریم، خارج کردن سرمایهها، اعمال تحریمها و دیگر موارد از سوی نهادهای حامی فلسطین امروز با قدرت و به شکلی موثر در حوزه فرهنگی حضور داشته و بر مدیران جشنواره فشار میآورند تا فیلمهای اسرائیلی را نمایش ندهند و از فیلمسازان نیز میخواهند از حضور در جشنوارههایی که فیلمی اسرائیلی وجود دارد، خودداری کرده و علیه این جشنوارهها تظاهرات و اعتراض کنند، در نتیجه مدیران جشنوارهها ترجیح میدهند از تنشی که ممکن است با حضور فیلمهای اسرائیلی ایجاد شود حتی اگر مخالف این مسئله هم باشند، خودداری کنند.
هاآرتص در ادامه اذعان داد، حتی در حوزه سریالهای تلویزیونی نیز که اسرائیل در سالهای گذشته حضور چشمگیری داشته، این کنار گذاشتنها ملموس شده و شرکت اپل پخش سریالهای ساخت اسرائیل را به تعویق میاندازد، حتی مسایل عادی نیز دیگر آسان نیستند. به نوشته این روزنامه عبری، علاهو بر مشکلات حوزه فیلم و سینما و سریال، حتی دعوت از مهمانها به جشنواره سالانه نویسندگان قدس به عنوان بزرگترین و برجستهترین رویداد ادبی در اراضی اشغالی در اواخر مه با مشکل روبرو شده و پیش از این نیز برگزاری دور دوازدهم این جشنواره برای برگزارکنندگان آن به دلیل مخالفتهای گسترده به دلایل سیاسی با مشکل روبرو شده بود. این رسانه رژیم صهیونیستی درباره استقبال از نویسندگان اسرائیلی در خارج نیز نوشت، شرایط از یک مخالفت ساده با ایده میزبانی از آنها به درخواست از نویسندهها برای ارائه بیانیهای درباره رویکرد سیاسی خود به عنوان شرطی برای حضور در برنامهها تغییر کرده و یا حتی حضور آنها به آسانی لغو میشود. هاآرتص با اشاره به مخالفتهای گسترده نویسندگان خارجی به ویژه نویسندگان جوان به صورت مستقیم یا فراری ناشیانه از ترجمه کتابهایشان به زبان عبری و انتشار آنها در اراضی اشغالی در پایان نوشت که رویکرد روبهگسترش این است که اسرائیل طرد شده است.
- جنگ حامیان و مخالفان بایکوت رژیم صهیونیستی
در سایه آنچه طرح شد طی ماههای اخیر شدت اثر جریانهای طرفدار بایکوت رژیم صهیونیستی به قدری چشم گیر بود که حامیان این رژیم را به فکر تقابل انداخت تا جایی که اکنون یک جنگ خاموش بین حامیان و مخالفان بایکوت رژیم صهیونیستی شکل گرفته است. در کنار بایکوت رسانه ای، سیاسی، دیپلماتیک، فرهنگی، آکادمیک و دانشگاهی، تحریمهای تجاری و اقتصادی این رژیم میتوانند بیش از سایر موارد محل توجه باشد. در این باره بسیاری از مردم در کشورهای مسلمان به خاطر درگیری صهیونیستها با نیروهای مقاومت دست به بایکوت برندهای صهیونیستی زدهاند و شرکتهای آمریکایی در این میان به شدت متضرر شدهاند. به نوشته بلومبرگ، این بایکوت برای برندهای آمریکایی نظیر استارباکس، مکدونالدز و کوکاکولا بسیار گران تمام شده و به عنوان مثال ارزش سهام شرکت بین المللی رستورانهای آمریکانا که مالک برندهای KFC، پیتزا هات، کریسپی و هاردی در خاورمیانه است در بورس عربستان طی ۳ ماه گذشته ۲۷ درصد سقوط کرده است. کارشناسان بر این باورند که در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۴ به خاطر بایکوت تولیدات این برندهای در کشورهای اسلامی، شاهد کاهش شدید سود و درآمد آنها خواهیم بود.
اما جدی ترین بایکوت رژیم صهیونیستی ناظر به جنبش BDS است که به دنبال بیعملی دولتها در برابر جنایات صهیونیستها در غزه، نامش مجددا در کانون توجه قرار گرفت. جنبش BDS برگرفته از واژههای «Boycott, Divestment, Sanctions» (بایکوت، عدمسرمایهگذاری و تحریم) رژیمصهیونیستی است. بسیاری از مردم در غرب نمیدانند برای آتشبس و کمک به فلسطینیهایی که در یک محاصره همهجانبه قرار دارند و هر روز دهها و صدها نفرشان در بمباران رژیمصهیونیستی جانشان را از دست میدهند، چه باید بکنند. پاسخ این پرسش را جنبش BDS به خوبی میداند: «بایکوت، عدم سرمایهگذاری و تحریم.»
جنبش BDS در سال ۲۰۰۵ توسط ائتلافی از ۱۷۱ سازمان غیرانتفاعی فلسطینی تشکیل شد. این جنبش الهام گرفته از جنبش ضدآپارتاید آفریقای جنوبی است و بیش از هرچیز متمرکز بر روشهای غیرخشونتآمیز برای تحت فشار قراردادن رژیمصهیونیستی است. این جنبش با ایجاد موسسات غیرانتفاعی فعال در استرالیا، کانادا، آمریکا، فرانسه، انگلیس، اردن و آفریقای جنوبی بهدنبال تحریم رژیمصهیونیستی در سه سطح اقتصادی، فرهنگی و آکادمیک است و تلاش کرده از این طریق رژیمصهیونیستی را تحت فشار بگذارد تا ناچار به پایان دادن اشغال و استعمار سرزمینهای اشغالی و به رسمیت شناختن حقوق اساسی شهروندان فلسطینی شود.
شدت و قدرت تاثیر این جنبش (BDS) در بایکوت رژیم صهیونیستی طی سال های گذشته به قدری زیاد بود که لابی های صهیونیست در سال ۲۰۱۹ سعی در مقابله با موج تحریم های جنبش BDS کردند و در این باره سنای ایالات متحده در مهان زمان طرحی را در دست بررسی قرارداد که طی آن اعمال مجازات علیه شرکت های آمریکایی تحریم کننده رژیم صهیونیست را آسان میکند. با وجود فشار لابی های یهودی و حامی این رژیم در آمریکا اما هم چنان موضوع بایکوت اسرائیل در پی کمپین یا جنبش BDS در حال گسترش است. در سایه آنچه که در سال ۲۰۱۹ روی داد اکنون هم بسیاری معتقدند شاید دوباره دولت بایدن و کنگره آمریکا مانند دوره دونالد ترامپ، جنگ با حامیان بایکوت رژیم صهیونیستی را کلید بزنند؛ اتفاقی که در سایه درگیری بیسابقه افکار عمومی و رسانهها با کاخ سفید در موضوع جنایات غزه میتواند به شکل جدی روی روند انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اثرگذار باشد.
نظر شما :