سفر محرمانه ای که پس از دو هفته رسانه ای شد
پیام کامرون برای نتانیاهو در مورد ایران
دیپلماسی ایرانی: یک مقام عالی انگلیسی در سفر اخیر خود به اسرائیل پیام محرمانه دیوید کامرون، نخست وزیر کشورش در خصوص اقدام نظامی هماهنگ نشده اسرائیل علیه ایران، را به دست بنیامن نتانیاهو رساند. این نماینده ویژه دولت انگلیس حدود دو هفته پیش در سفری محرمانه برای گفت و گو با نخست وزیر و ایهود باراک وزیر دفاع وی به اسرائیل رفت.
به گزاری روزنامه هاآرتص، یک منبع اسرائیلی که به دلیل حساسیت موضوع نمی خواهد نامش فاش شود اعلام کرده این سفر عالی رتبه و محرمانه حاوی یک پیام از سوی دیوید کامرون نخست وزیر اسرائیل علیه حمله هماهنگ نشده اسرائیل به ایران در این برهه زمانی بوده است.
این منبع اسرائیلی همچنین فاش کرده است که نگرانی های انگلیس در خصوص حمله به تاسیسات هسته ای ایران و افزایش تنش ها با اشتباه نتانیاهو در جریان یک مکالمه تلفنی پیش از بازی های المپیک در ماه جولای نیز به اطلاع نخست وزیر اسرائیل رسیده است.
این در حالی است که گفته می شود آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان نیز در تماس تلفنی مشابهی از نگرانی های خود در خصوص اقدام نظامی علیه ایران با نتانیاهو سخن گفته است.
اما نماینده ویژه انگلیس در سفر محرمانه به اسرائیل با مقامات امنیتی و دیپلماتیک ملاقات کرده و تاکید کرده است که لندن همچنان بر این باور است که زمان برای دیپلماسی و فشار های اقتصادی علیه ایران وجود دارد و احتمالا می توان آنها را افزایش داد.
این همان نکته ای است که اخیرا مقامات آمریکایی نیز بر آن تاکید می کنند و اصرار دارند که هنوز زمان برای ادامه دیپلماسی در مورد ایران باقی مانده است.
گفتنی است اسرائیل و انگلیس به طور نزدیکی در مورد مساله ایران از طریق اطلاعات جاسوسی و دیپلماتیک همکاری می کنند و لندن مقامات اسرائیل را در جریان جزئیات مذاکره هسته ای با ایران قرار می دهد. انگلیس همچنین از ایده افزایش فشار های اقتصادی و دیپلماتیک علیه ایران و انجام اقدامات محرمانه برای به تعویق انداختن برنامه های هسته ای ایران کشور حمایت می کند.
یک مقام اسرائیلی می گوید پیام نماینده انگلیس برای اسرائیل به همراه تماس تلفنی که در ماه جولای توسط نخست وزیر انگلیس برقرار شده و تماس تلفنی آنگلا مرکل و همچنین اظهارات علنی مقامات آمریکایی در هفته های اخیر، بر رفتار نتانیاهو و باراک در مورد مساله ایران تاثیرگذار بوده است.
ترکیب این پیام ها از سوی کشور های غربی به این منظور صورت گرفته تا اسرائیل را از اقدام نظامی هماهنگ نشده علیه ایران بر حذر دارد. نتانیاهو و باراک به خوبی می دانند که حمله به ایران نه تنها ریسک اقدام متقابل از سوی این کشور را به همراه دارد ، بلکه به افزایش شکاف بین اسرائیل و متحدانی مانند انگلیس، فرانسه، آلمان و ایالات متحده منجر می شود.
برخی بر این باورند که به دلیل همین پیام ها از غرب بوده که نتانیاهو در دو هفته اخیر رفتار خود را تغییر داده و به جای سخن گفتن از گزینه نظامی می گوید باید خطوط قرمزی برای ایران تعریف شود. البته به نظر می رسد که وی قصد دارد دست کم برخی از پیشنهاد های خود در مورد درک جدید از این مساله را در جریان سفر به نیویورک برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل به اطلاع باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا برساند. با این وجود هیلاری کلینتون ، وزیر امور خارجه آمریکا در واکنش به اظهارات نتانیاهو اعلام کرده است که آمریکا به دنبال چنین تعهد علنی نیست و نمی خواهد برای ایران خط قرمز تعیین کند.
روز یکشنبه، نتانیاهو اعلام کرده بود که اورشلیم و واشینگتن به دنبال افزایش فشار بر ایران هستند. وی مدعی شده بود تعیین خط قرمز برای ایران تنها راهی است که می تواند به اجتناب از گزینه نظامی بیانجامد. اما وزیر امور خارجه ایران می گوید مذاکره بهترین راه بازداشتن ایران از توسعه برنامه های تسلیحات هسته ای به شمار می رود.
تحریریه دیپلماسی ایرانی / 10
نظر شما :