تصمیم‌گیرنده اصلی کیست

امکان سنجی قطع صدور نفت از آذربایجان و قزاقستان به اسرائیل

۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۱۴:۰۰ کد : ۲۰۲۹۴۵۴ آسیا و آفریقا اقتصاد و انرژی خاورمیانه انتخاب سردبیر
قهرمان نورانی درآباد در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: تأمین کنندگان ۸۱ درصد نیازهای نفتی اسرائیل قزاقستان، روسیه، گابن و برزیل در کنار آذربایجان از جمله کشورهای اصلی تامین کننده نفت خام اسرائیل در آمارهای بین المللی نفت و انرژی ذکر شده اند. در این زمینه شرکت های بین المللی نفت و گاز BP، Chevron، ExxonMobil، Shell، Eni و TotalEnergies در میان بازیگران اصلی عرضه نفت خام به رژیم صهیونیستی هستند. جالب اینکه یکی از تامین کنندگان نفت اسرائیل، ایالات متحده آمریکاست. 
امکان سنجی قطع صدور نفت از آذربایجان و قزاقستان به اسرائیل

نویسنده: قهرمان نورانی درآباد، کارشناس ارشد مسائل آسیای مرکزی و قفقاز 

دیپلماسی ایرانی: همزمان با تهاجم گسترده رژیم اشغالگر قدس به نوار غزه و کشانده شدن دامنه جنگ به جنوب لبنان در یک سال گذشته، این تصور در اذهان عمومی شکل گرفت که جمهوری آذربایجان و قزاقستان بخش اعظم نیازهای سوختی ماشین جنگی و بمب افکن های اسرائیلی را تأمین می کنند و اگر این دو کشور اقدام به تحریم نفتی اسرائیل بکنند در آن صورت از آلام مردم بی دفاع کاسته خواهد شد. اما واقعیت چیست؟ آیا آن گونه که ادعا می شود دو جمهوری شوروی سابق 40 درصد نیازهای اسرائیل به نفت خام را تأمین می کنند و آیا آنها امکان تخطی از تعهدات خود در کنسرسیوم های نفتی را دارند؟ آیا ترکیه به لحاظ حقوقی امکان بستن بندر جیهان را دارد؟ 

واقعیت قراردادهای نفتی آذربایجان بر اساس آمار کمیته گمرک دولتی آذربایجان در سال 2023 بیش از 26 میلیون تن نفت به ارزش 16.2 میلیارد دلار به 22 کشور جهان صادر شده است. آمار نشان می دهد که ایتالیا در همان سال با 11.1 میلیون تن به ارزش 7.1 میلیارد دلار برگترین مشتری نفت آذربایجان بوده، 2.3 میلیون تن نفت هم به ارزش 1.4 میلیارد دلار به اسرائیل فروخته شده است. این بدان معناست که تنها 8.4 درصد از کل صادرات نفت آذربایجان روانه اسرائیل شده است. با احتساب واردات روزانه 267 هزار بشکه نفت توسط رژیم صهیونیستی، نفت آذربایجان تنها 18 تا 19 درصد تغذیه پالایشگاه های اسرائیل را به خود اختصاص می دهد و 81 درصد نفت مورد نیاز اسرائیل از جانب کشورهای دیگر تامین می شود. 

در مورد ادعای تامین سوخت هواپیماهای اسرائیلی از محل واردات نفت آذربایجان هم مقاله منتشر شده توسط مرکز تحقیقات "SOMO" هلند در 28 می 2024 نشان می دهد که آمریکا علاوه بر تامین هواپیماهای جنگنده و نیز تامین قطعات یدکی این هواپیماها از جمله تأمین کنندگان سوخت هواپیماهای نظامی این رژیم بوده است. بر این اساس شرکت آمریکایی والرو Valero بر اساس قراردادهای خود با دولت آمریکا مدت‌هاست بنزین JP-8 جهت سوخت رسانی به جنگنده ها را به اسرائیل ارسال می کند و این سوخت گرانبها توسط کشتی های متعلق به شرکت "Overseas Shipholding Group" به بندر اشکلون حمل می شود. خاطرنشان می شود که اسرائیل برای نیروی هوایی خود سوخت جت را از برخی کشورهای اروپایی هم وارد می کند. این رژیم علاوه بر واردات سوخت جت های نظامی، بخشی از آن را هم در پالایشگاه های داخلی تولید می کند.

تأمین کنندگان 81 درصد نیازهای نفتی اسرائیل قزاقستان، روسیه، گابن و برزیل در کنار آذربایجان از جمله کشورهای اصلی تامین کننده نفت خام اسرائیل در آمارهای بین المللی نفت و انرژی ذکر شده اند. در این زمینه شرکت های بین المللی نفت و گاز BP، Chevron، ExxonMobil، Shell، Eni و TotalEnergies در میان بازیگران اصلی عرضه نفت خام به رژیم صهیونیستی هستند. جالب اینکه یکی از تامین کنندگان نفت اسرائیل، ایالات متحده آمریکاست. 

گفته می شود که بخشی از نفت صادراتی آمریکا به شرق آسیا در مسیر خود به اسرائیل هم منتقل می شود. بنا بر آمارهای اداره انرژی ایالات متحده، ارزش نفت و فرآورده های نفتی ارسالی به اسرائیل در سال 2023 حدود 308 میلیون دلار بوده است. این، 7 درصد تأمین نیازهای اسرائیل را تشکیل می دهد. علاوه بر این، رژیم صهیونیستی به واسطه دلالان بین المللی از عربستان سعودی، امارات متحده عربی، عراق و مصر هم نفت خام خریداری می کند. همچنین، روسیه به تامین سوخت یکی از پالایشگاه های اصلی نفت در حیفا ادامه می دهد. اما رژیم صهیونیستی به دلیل رابطه ویژه اش با روسیه و متهم نشدن به نقض تحریم های بین المللی علیه آن کشور، معمولاً آمار نفت وارداتی از این مبداء را مخفی نگه می دارد. 

از سوی دیگر صادرات برزیل به اسرائیل طی سال گذشته افزایش قابل توجهی داشته است. از دسامبر 2023، برزیل 260 هزار تن نفت خام به اسرائیل ارسال کرده است. این میزان نفت خام از میادین فراساحلی متعلق به شرکت های آمریکایی «شل»، «توتال انرژی» و شرکت برزیلی «پتروبراس» تامین شده است. 

برخی از تولیدکنندگان طلای سیاه در قاره آفریقا مانند گابن هم یکی از تامین کنندگان اصلی نفت برای اسرائیل هستند. 

صدور نفت از مبداء قزاقستان به اسرائیل دولت قزاقستان به منظور رهایی از انحصار روسیه در انتقال حامل های انرژی به بازارهای جهانی از چندین سال پیش بخش کوچکی از نفت تولیدی خود را به ترمینال دوبندی Dübəndi باکو منتقل می کند و این مقدار نفت (حدد 10 میلیون تن در سال) همراه با نفت آذربایجان به وسیله خط لوله نفتی باکو – تفلیس – جیهان BTC به بازارهای بین المللی حمل می شود. بر اساس آمارهای رسمی در سه ماهه اول سال 2024، 7 میلیون تن (حدود 54 میلیون بشکه) نفت خام و میعانات گازی در پایانه جیهان به 72 نفتکش بارگیری و به بازارهای جهانی حمل شد که این محموله ها متعلق به آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان بوده است. گفته می شود که حدود 30 درصد نفت منتقل شده از طریق خط لوله BTC به بندر جیهان ترکیه را نفت خام قزاقستان و ترکمنستان (5.4 میلیون تن نفت خام) تشکیل می دهد. بر اساس گزارش اداره آمار قزاقستان، میزان صادرات نفتی این کشور به اسرائیل در سال 2023 حدود 363 میلیون دلار بوده است که در مقایسه با فروش سالانه 42 میلیارد دلاری قزاقستان به بازار جهانی نفت رقم قابل توجهی نیست. به عبارت دیگر نفت قزاقستان حدود 8-9 درصد تقاضای اسرائیل را تأمین کرده است. 

• شرایط تولید و صدور نفت آذربایجان (و نیز قزاقستان) در حال حاضر طبق قرارداد بزرگ نفتی موسوم به قرارداد قرن سال 1994 "شرکت عملیات بین المللی آذربایجان" Azerbaijan International Operating Company با اپراتوری بریتیش پترولیوم انگلستان تولید و حمل نفت حاصل از توسعه سه میدان اصلی واقع در دریای خزر را برعهده دارد و سرمایه گذاران نفتی کشورهای خارجی ذینفع در کنسرسیوم در همه مراحل استخراج تا فروش نفت مشارکت دارند. بنابر این، شرکت سوکار آذربایجان به تنهایی تصمیم گیرنده فعالیت های مرتبط با قرارداد نیست. بر اساس مفاد "قرارداد قرن" فروش و عرضه نفت به بازارهای جهانی توسط همان شرکت با مدیریت بی پی صورت می گیرد و سهامداران به نسبت میزان سرمایه گذاری خود سود حاصله را دریافت می کنند. این بدان معناست که آذربایجان مستقیماً نقشی در فروش نفت به اسرائیل ندارد و نفت در ترمینال جیهان ترکیه به تریدرها تحویل داده می شود و این تریدرها هستند که نفت را به شرکت های دلخواه خود می فروشند. 

• "قرارداد قرن" برای توسعه حوزه های نفتی آذری چراغ و گونشلی زمانی امضاء شد که آذربایجان سرمایه، فناوری و تجهیزات لازم برای استخراج نفت را نداشت، لذا در مقابل کسب درآمد کلان نفتی بخش مهمی از اختیارات خود را در بخش انرژی به کنسرسیوم بین المللی تفویض کرد. در این چارچوب نقض تعهدات و دخالت در فروش نفت خام می تواند برای این کشور بسیار گران تمام شود. در اصل "شرکت بین المللی عملیات آذربایجان" AIOC به اپراتوری بی پی مسئول فروش نفت آذربایجان است و طرف قرارداد اسرائیل جمهوری آذربایجان نیست. 

• آذربایجان، آمریکا، انگلستان، روسیه، ترکیه، نروژ، ژاپن و عربستان سعودی سهامداران اصلی کنسرسیوم نفتی آذربایجان هستند و هر گونه تصمیم گیری درباره تولید و فروش نفت با حضور نمایندگان شرکت های سوکار، آموکو، بی پی، لوک اویل، استات اویل، پنزویل، رامکو، دلتا و ... اتخاذ می شود. بنابر این، واقعیت این است که دولت جمهوری آذربایجان (و قزاقستان) عملاً کنترلی روی مقصد فروش نفت صادراتی خود ندارند. این گونه موارد در قرارداد 400 صفحه ای گنجانده شده است ودولت علی اف در تصمیم گیری های شرکت بین المللی عملیات آذربایجان فقط یک رأی دارد. 

• طبق مفاد قرارداد قرن در صورت بروز هر گونه اختلاف، محاکم محلی صلاحیت رسیدگی به آن را ندارند و دعاوی حقوقی صرفاً باید در دادگاه های بین المللی مورد رسیدگی قرار گیرد. بر این اساس هر گونه ایجاد اختلال در روند تولید یا فروش نفت توسط آذربایجان یا ترکیه (دخالت در فروش نفت توسط شرکت بین المللی عملیات آذربایجان) با جریمه سنگینی مواجه خواهد شد. در واقع دلیل سکوت رهبران آذربایجان و ترکیه در مقابل انتقادهای موجود در زمینه صدور نفت به اسرائیل همین موضوع است. 

• قزاقستان در نظر دارد تولید نفت خود را تا سال 2030 به 100 میلیون تن برساند و در این راستا با پیوستن به خط لوله نفتی باکو – تفلیس – جیهان دستیابی به بازارهای خاورمیانه و از جمله اسرائیل را نیز هدف گذاری کرده است. 

• در صورت تخطی از مفاد قرارداد نفتی با شرکت های بین المللی عواقب مشابه برای قزاقستان هم قابل پیش بینی است. نتیجه گیری بدون درک واقعیت های مربوط به کنسرسیوم ها و ندانستن محدودیت ها و شروط مندرج در قراردادهای نفتی و نقش منحصر به فرد بریتیش پترولیوم در اجرای قراردادها، ممکن است با طرح وارونه مسئله دچار خطای محاسباتی بشویم و با موضع گیری نسنجیده روابط خود با ترکیه، آذربایجان و قزاقستان را به مخاطره بیاندازیم. از طرف دیگر هم اکنون میزان عرضه نفت در بازارهای جهانی به مراتب بیشتر از تقاضا می باشد. لذا با فرض قطع صدور نفت آذربایجان و قزاقستان رژیم صهیونیستی به آسانی می تواند جایگزین های جدید پیدا کند. مضافاً بر اینکه در اقیانوس ها و دریاهای آزاد نفتکش های بسیاری در انتظار هستند تا محموله های خود را به نرخ پایین به اسرائیل و هر مشتری دیگری بفروشند. 

خلاصه اینکه انتظار قطع رابطه نفتی بین قزاقستان، آذربایجان و ترکیه با رژیم صهیونیستی واقع بینانه نیست، زیرا آنها تصمیم گیرنده اصلی نیستند و در صورت نقض تعهداتشان هزینه بسیار گزافی خواهند پرداخت.

کلید واژه ها: اسرائیل صادرات نفت به اسرائیل آذربایجان و اسرائیل قزاقستان قزاقستان و اسرائیل گابن صادرات نفت اسرائیل و آذربایجان روسیه روسیه و آذربایجان امریکا نفت امریکا امریکا و اسرائیل


( ۱۰۷ )

نظر شما :

کوروش ۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۱۴:۲۹
نویسنده با عینک قومی سعی کرده است نقش ترکیه و باکو در نسل کشی مردم غزه را تطهیر کند که البته با توجه به نام ایشان عجیب هم نیست. اولا مگر ۳۰ درصد تامین نفت یک کشور رقم کمی است؟ حتی یک درصد تامین نفت از کشورهای مسلمان هم مشکل دارد درحالیکه نزدیک به ۵۰ هزار نفر در غزه و لبنان قتل عام شده اند و به خاک ما هم حمله شده است. هرچند که باکو کلا ادعای مسلمان بودن هم ندارد. دوما ایشان اصلا اشاره نمیکنند که اردوغان از قطع رابطه و اقدام علیه اسرائیل صحبت می‌کند درحالی که همین حالا نقش واسطه در انتقال انرژی به اسرائیل را دارد‌. سوما مگر نقش باکو فقط تامین انرژی است؟ اسناد هسته ای ایران از طریق کدام کشور به اسرائیل منتقل شد؟ آیا اسرائیل در باکو حضور نظامی ندارد؟ چهارم اینکه چرا باکو اصرار دارد از اسراییل اسلحه بخرد؟ چرا علیف حتی در اوج نسل کشی غزه دائم در حال تبریک گفتن و دیدار و گسترش روابط با اسرائیل است؟
یحیی نجفی ارشادی ۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۱۶:۰۰
تحلیل خوبی بود.
پوریا ۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۱۷:۵۴
همه اینهارا تحریم کنیم.
محسن بیریا ۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۱۹:۳۰
جناب قهرمان نورانی در آباد دست مریزاد ! کاش افراد بیسوادی که دایما موضوع فروش نفت آذربایجان به اسراییل را بهانه ای برای لقلقه زبان و کوبیدن آذربایجان به خورد طرفداران نا آگاهشان میدادند، فرصت مطالعه حقایق ابرازی جنابتان را داشتند ،بلکه از خر شیطان و منطق ابوجهلی رها میشدند. امروزه محصولات نفتی توسط قاچاقچیان ودلالان خیلی ارزانتر از شرکتهای دولتی در دسترس است و به صرف اسراییل است که به جای دولتهاوشرکتهای بین المللی احتیاجات خود را از قاچاقچیان ودلالان به نصف قیمت واقعی تامین کند ، عدم آگاهی از قوانین و واقتهای تجاری بهانه خوبیست تا بعضی‌ها به تخلیه عقده های قومی و توهمات شوونیستی بپردازند. جناب ق.نورانی ای کاش یک مقاله هم در مورد دالان زنگزور ارائه نمایید تا افرادیکه سالهاست در توهم از بین رفتن مرز با برادران ارمنیشان نگران هستند به آرامش ابدی نایل شوند.
محمد رضا ۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۲۰:۳۶
مؤمنین باید رگ آن را بزنند
حسین یاوری ۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۲۲:۴۰
این همه چرندیاتی بیش نیست این کشورها مستقل بوده و هیچ ربطی به دیگران ندارد
کامران ۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۲۳:۲۴
سالهاست که در این کشور موضوعاتی بعضا از طرف کارشناس نماها مطرح میشود که هیچ موضوعیت حقوقی و عملی ندارد .اصولا مطالب این قشر در حد گروهای زرد تلگرامی است که مبنا و اساس ان شایعات و دروغهای برخی رسانه های معاند کشورهای متخاصم است که متاسفانه تبدیل به محتوای جدی در داخل کشور میشود ! از موضوع صادرات نفتی بگیر تا حضور تکفیری ها در قره باغ !!
ایران دوست ۲۹ آبان ۱۴۰۳ | ۰۲:۲۵
دوره زمانه تحلیل های قومی قبیله ای بر اساس علاقه شخصی تمام شده است. اصلا گیریم که دولت باکو کوچکترین اختیاری در صادرات نفت خودش به اسرائیل ندارد!!! در روابط نظامی و اطلاعاتی و امنیتی با اسرائیل هم اختیار ندارد؟ در دادن خاک به اسرائیل علیه ایران هم‌ اختیار ندارد؟ در تبلیغ رسانه هایش برای تجزیه ایران اختیار ندارد؟ در مصادره اموال ایران هم اختیار ندارد؟ اگر معتقد هستید کلا اختیاری ندارد خوب چه کاری است دولت و حکومت داشته باشند. یا برگردند به ایران یا روسیه یا اعلام کنند ما یکی از استانهای اسرائیل هستیم.
احمد ۲۹ آبان ۱۴۰۳ | ۰۴:۳۲
تیتر غلط انداز است؟؟؟؟؟
حامد ۲۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۱:۳۶
مقاله برای تطهیر باکو و ترکیه عملا سطح این دو را در حد یک مستعمره آمریکا و کشورهای غربی تحلیل کرده است. نیت نویسنده احتمالا این بوده که بگوید حالا زیاد هم به باکو و ترکیه ایراد نگیرید که به عنوان کشورهای مسلمان دارند به اسرائیلی که هر روز در فلسطین جنایت می‌کند نفت می‌فروشند. ولی در نهایت نویسنده برای این خواسته، چاره ای نداشته جز اینکه بگوید که باکو و ترکیه کاره ای نیستند. خوب پس اگر کاره ای نیستند اردوغان خیلی بیخود می‌کند که هر روز به ظاهر برای دفاع از غزه شعار می‌دهد.
محمد ۲۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۲:۲۲
بسیار عالی. جزو معدود مقالاتی است که عاری از شعارزدگی و جوسازی است و مستند و بدون غرض و مرض نوشته شده و واقعا در سطحِ "دیپلماسی ایرانی" است.
یوسف اکبری ۲۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۲:۲۴
بزرگ این ها (امثال همین کوروش 14:29)که رضا پالانی باشد سر بی سوادی و لجاجت قرداد نفتی دارسی را با تمام اسناد در بخاری انداخت و فکر کرد با قلدری می تواند کار خودش راپیش ببرد و در نهایت مجبور شد قراداد 1932را با بریتانیا ببندد که خیلی احمقانه تر از قراداد دارسی بود چون قراداد دارسی موقعی بسته شد که وجود نفت در ایران اثبات نشده بود(به گفته ا مروزه دارای ضریب ریسک بسیار بالایی بود) و از طرف دیگر نفت ارزش ذاتی خود را نشان نداده بود و هنوز اتومبیل و هواپیما اختراع نشده بود هنوز الیاف نفتی(پلی مرها)کاربرد امروزی را نداشتند ولی در قراداد رضا خانی نفت جای خود را در زندگی بشر یافته بود
علی ۲۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۴:۰۴
خیلی عجیبه بعضی ها یک سبد تهمت و افترا دم دستشون هست و هر حرفی خلاف میلشون بود سریع تهمت پرت می کنن. جواب منطقی و مستند ندارین بهتره پذیرش کنید.
سعید ۲۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۴:۱۵
دست مریزاد . مقاله بسیار مفید و روشنگری است.
ایرانی ۲۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۵:۰۴
مقاله می‌خواهد القا کند که انگار علیف و اردوغان یک قرارداد با اسرائیل بسته اند و حالا جنگ شروع شده که به نسل کشی انجامیده و حالا این دو میگویند عجب علطی کردیم که به اسرائیل نفت فروختیم و صادر کردیم و ما نمی‌توانیم تاوان خروج از قرارداد را بدهیم! مگر رفتار اسرائیل با اسرائیلی‌ که با آن قرارداد بسته اند تفاوتی می‌کند!؟ این همان اسرائیل با رفتار نژادپرستانه و مرزهای نامشخص است که در تمام جنگها تعداد غیرزیادی غیرنظامی میکشد. بالاخره در زمان عقد این قراردادها، این کشورها اختیار امضا کردن یا نکردن داشته اند و تصمیم گرفته اند با اسرائیل تجارت کنند و خیلی خوب هم‌می‌دانستند با چه کشوری معامله میکنند. اینکه الان نمی‌خواهند تاوان بدهند عذر بدتر از گناه است.
امیر حسنلو-دکتری روابط بین الملل ۲۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۵:۰۷
مقاله جناب قهرمانی، کاملا علمی و در چارچوب واقعیت های حقوق بین الملل تالیف شده است. این رویکرد مبتنی بر تفکر راهبردی است و از شعار زدگی به دور است. امیدواریم که سایت وزین دیژلماسی ایرانی برای تحلیل های علمی نیز جایگاه ویژه ای تعریف کند.
داریوش ۲۹ آبان ۱۴۰۳ | ۲۳:۴۹
از نویسنده ایرلن دوست خواهشمندیم با توجه به علاقه وافر جریان پانترکیسم به استدلال‌های خقوقی و بحثهای علمی که همواره در شعارهایشان خودنمایی میکند، بزای مصادره دارایی های ایران توسط باکو هم توجیه حقوقی تولید کنند تا مبادا ایرانی تماها به این بهانه مسخره، روابط سطح بالای ما با این کشور اصیل و دموکراتیک متطقه که همواره کشور ما را در رسانه هایش به عنوان دوست و برادر معرفی میکند را تخریب کنند! ممنون.
شاهین ۳۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۳:۱۳
بالاخره سایت دیپلماسی مجبور شد که یک مقاله علمی و منطقی چاپ کند ،دور از چشم ارمنی پرستان و موحدیان و....
فرهاد ۳۰ آبان ۱۴۰۳ | ۱۵:۳۶
اصولا نویسنده تلاش کرده وضعیت این کشورها را در مقابل صادرات به اسرائیل در حالت نتوانستن توضیح دهد درحالی که آنها در وضعیت نخواستن هستند و اراده ای برای ایستادن در مقابل اسراییل ندارند. شما کوچکترین تغییری در روابط اسراییل و باکو بعد از ۷ اکتبر می‌بینید؟ باکو حتی حاضر نشد حمله اسراییل به ایران را به صورت لفظی محکوم کند. کاری که حتی کشورهای عربی انجام دادند. علیف در اوج کشتار مردم غزه اعیاد یهودیان را به مقامات اسراییل تبریک میگفت. در ترکیه هم بحث اصلی این است که اردوغان با توجه به کاهش شدید آرا در انتخابات اخیر محلی می‌خواهد با ایستادگی صوری و لفظی مقابل اسراییل برای خودش رای جمع کند وگرنه در آنجا هم کشتی های اسرائیلی پهلو میگیرند.
ایرانمهر ۳۰ آبان ۱۴۰۳ | ۲۰:۳۰
متاستفانه تحلیل بسیار ضعیفی بود قرارداد های بین المللی همگی امکان فسخ رو دارن و امضای یک قرارداد به معنای ادامه تا ابد با هر شرایطی نیست مخصوصا که هم اکنون کشورهای مثل ترکیه و آذربایجان شریک و همدست در نسل کشی پاکسازی نژادی و ویرانی سرزمینهای اشغالی تهاجم به لبنان سوریه عراق و حتی ایران محسوب میشن توجیه کسب منافع اقتصادی با هر شرایط و به هر صورتی کاملا غیر منطقی غیر واقعی و مضحک هست حتی انگلیس المان اسپانیا ایتالیا و خود امریکا در مواردی صادرات و یا واردات بعضی تسلیحات و اقلام رو به یا از اسرائیل تحریم کردن توجیه اقای نور اباد کاملا نشاندهنده عدم اگاهی از قراردادهای بین المللی هست چون اتهام نسل کشی و ویرانی در حجم بسیار بالا برای اسرائیل کاملا مستند هست بطوری که دیوان دادگستری بین المللی حتی سران اسرائیل رو به نسل کشی متهم کرده و در صورت لغو قرارداد صددرصد مشکلی برای این کشورها بوجود نمیامد چون نهایتا در محاکم بینالمللی اسرائیل قطعا محکوم میشد و اما دلایل ادامه روابط اقتصادی اینست که نفت در حد رایگان وارد اسرائیل میشه که امکان فراهم کردنش با این قیمت و در این مقدار برای اسرائیل در این موقعیت غیر ممکن هست بعلاوه بر همگان اشکار هست که بازگرداندن اراضی آذربایجان توسط مستشاران و پهبادهای اسرائیلی و اسلامگرایان افراطی که از سوریه توسط ترکیه به جنگ اعزام شدند اتفاق افتاد حتی خود اردوغان بتازگی به این امر اعتراف کرد که علیف اعتراض کرد والا خود اذربایجان قادر به جنگ هم بلحاظ نیرو هم امکانات نظامی نبود همین الان هم اسرائیل و بلوک غرب با تشکیل پایگاهای نظامی و جاسوسی در اذربایجان عملا این کشور رو به پادگان خود و گوشت قربانی در برابر ایران همچون اکراین در برابر روسیه تبدیل کرده و ترکیه هم در صورت قطع روابط اقتصادی بلحاظ قراردادهای بین المللی هیچ مشکلی نخواهد داشت بلکه با تحریمهای گسترده از طرف اسرائیل بلوک غرب و اقمار اونها اعراب مواجه میشه چون ترکیه کشوریست کاملا وابسته به سرمایه گذاری غربیها با زیر ساختهای کاملا غربی در صورت کوچکترین اقدامی اقتصاد ترکیه که همین الان جز کشورهای با تورم بسیار بالا حتی بالاتر از ایران و اقتصادی بسیار شکننده هست کاملا ورشکسته خواهد شد