در سایه بی عملی روسیه

چرا سوریه جلوی حملات اسرائیل را نمی گیرد؟

۲۶ دی ۱۴۰۰ | ۱۸:۰۰ کد : ۲۰۰۹۱۴۰ اخبار اصلی خاورمیانه
برخی کارشناسان راهبردی باور دارند طرحی صهیونیستی – آمریکایی برای تقسیم سوریه یا تجزیه آن میان گروه‌های نژادی و مذهبی و در نتیجه تبدیل آن به کشوری حائل میان ایران و دریای مدیترانه وجود دارد.
چرا سوریه جلوی حملات اسرائیل را نمی گیرد؟

نویسنده: عصام نعمان

دیپلماسی ایرانی: علاوه بر دو حمله اخیر به بندر لاذقیه، طی سال گذشته اسرائیل ده‌ها حمله در سراسر سوریه به ویژه نزدیگی فرودگاه حمیمیم انجام داده است. پاسخ روسیه به این سوال که چرا اسرائیل را از این حملات بازنداشته است مبهم بود. روسیه اعلام کرد پدافند هوایی روسیه مانع جنگنده‌های اسرائیلی نشده زیرا هواپیمایی روسی هنگام حمله اسرائیل در فرودگاه حمیمیم در حال فرود بوده است.

دو تفسیر رسانه‌ای درباره عدم بازدارندگی پدافند هوایی سوریه وجود دارد:

نخست: مقامات روسیه به اسرائیل از قبل زمان فرود هواپیمای روسی را اطلاع داده بودند.

دوم آگاهی اطلاعات اسرائیل از زمان فرود هواپیماهای روسی.

هر دو تفسیر در صورت درست بودن قانع کننده نیست. تفسیر سومی وجود دارد که فاقد دلیل و برهان است مبنی بر اینکه توافقی ضمنی میان مسکو و تل آویو برای چشم پوشی نیروی‌ها روسیه از حملات اسرائیل علیه مواضع ایران وجود دارد.

در پاسخ به این پرسش که چرا اسرائیل با این شدت بندر لاذقیه را هدف قرار داد ناظران باور دارند رهبری نظامی و سیاسی اسرائیل متوجه شده که آمریکا به زودی درصدد احیای توافق هسته‌ای با ایران بدون اعمال محدودیت جدید بر برنامه اتمی و موشکی این کشوراست. همچنین بر مخالفتش برای مشارکت در حمله به تاسیسات اتمی ایران پافشاری دارد. این مسئله اسرائیل را بر آن داشته است تا در کنار محاصره و جنگ اقتصادی حملات مکرر به مواضع ایران در سوریه را به عنوان جایگزین حمله به تاسیسات اتمی و موشکی ایران اتخاذ کند.

این جایگزین راهبردی اسرائیل مورد قبول بلکه فراتر با تشویق آمریکا روبه رو است. ناظران ملاحظه کرده اند که آمریکا اخیرا نه تنها خروج نیروهایش از سوریه را متوقف کرده بلکه آنها را تقویت کرده و حمایت سیاسی و لجستیکی سخاوتمندانه‌ای به نیروهای قسد ارائه کرده است.

فراتر اینکه برخی کارشناسان راهبردی باور دارند طرحی صهیونیستی – آمریکایی برای تقسیم سوریه یا تجزیه آن میان گروه‌های نژادی و مذهبی و در نتیجه تبدیل آن به کشوری حائل میان ایران و دریای مدیترانه وجود دارد.

در اینجا این سوال مطرح می شود که چرا سوریه اسرائیل را به قواعد درگیری بازدارنده‌ مشابه حزب الله ملزم نمی‌کند؟ برخی اینگونه پاسخ می‌دهند که سوریه از سال 2011 سرگرم رویارویی با سه دشمن فعال به صورت هم زمان است: رژیم صهیونیستی در جنوب این کشور، نیروهای آمریکایی در شرق و شمال شرقی و ترکیه که ادلب را اشغال کرده است. این واقعیت خطرناک مانع از رویارویی با اسرائیل می‌شود. همچنین سرگرم بودن ایران به رویارویی با تحریم‌های آمریکایی مانع از درخواست از این کشور برای حمایت بیشتر مالی و نظامی می‌شود.

این پاسخ دربردارنده واقیعت‌هایی درست است اما استناد به آنها غیرقابل قبول است؛ زیرا حزب‌الله علی‌رغم چالش‌های مختلف به مقابله با «اسرائیل» ادامه می‌دهد. 

بر پایه واقعیتها و تحولات گفته شده می‌توان ملاحظات زیر را ارائه کرد:

نخست: اطلاعاتی وجود دارد مبنی بر اینکه مذاکرات وین به سمت احیای توافق هسته‌ای و آزادسازی میلیاردها دلار دارایی بلوکه شده ایران پیش می‌رود.

دوم: ادامه حملات صهیونیستی – آمریکایی به سوریه اعتبار دولت را از میان می‌برد و این کشور را در برابر دشمنانش در داخل تضعیف می‌کند و به دشمنانش برای اجرای نقشه تجزیه کمک می‌کند.

سوم: توانمندی‌های سوریه از حزب الله بیشتر است و آنچه ایران می‌تواند در رویارویی آتی ارائه دهد بیشتر از کمک‌هایش به حزب الله برای اعمال قواعد بازدارنده در مقابل اسرائیل خواهد بود.

چهارم: سوریه از آشفتگی‌های اقتصادی و اجتماعی رنج می‌برد که به اسرائیل فرصت اقدام برای مقابله موقت بدون پیامدهای پرهزینه را اعطا می‌کند.

پنجم: عامل اصلی در موفقیت حزب الله برای اعمال قواعد درگیری بازدارنده بر اسرائیل اراده برای مبارزه است. هر زمان که اراده برای رویارویی فراهم شود بسیاری از موانع کاهش می‌یابد.

اما آیا زمان این رسیده است که سوریه اراده و تصمیم خود را برای رویارویی فوری نشان دهد؟

منبع: القدس العربی / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11

کلید واژه ها: سوریه روسیه سوریه و روسیه اسرائیل سوریه و اسرائیل حمله اسرائیل به سوریه لاذقیه بندر لاذقیه سوریه و امریکا ایران و اسرائیل ایران و سوریه ایران و سوریه و روسیه ایران و سوریه و اسرائیل


( ۹۰ )

نظر شما :

فدوی ۲۷ دی ۱۴۰۰ | ۰۷:۴۲
ایران توان اقتصادی لازم برای حفظ نفوذ دراز مدت در خاورمیانه را ندارد لذا بهتره که تا یکی دو دهه آینده بچسبه به سیاست داخلی و از تنش بیشتر با جهان بپرهیزه و فقط و فقط توسعه اقتصادی را در اولویت قرار دهد چرا که جامعه ایرانی در حال گسستن هست
فدوی ۲۷ دی ۱۴۰۰ | ۰۷:۴۶
تجزیه ی سوریه یعنی قطعا بوجود آمدن یک کشور کردی در شمال سوریه . این برای برخی طرفها در منازعه ی سوریه ، حکم سم را دارد . اینکه برخی طرفها به جای کمک به دولت سوریه و در نظر گرفتن مصالح ملی شان ، در جهت اهداف اسراییل و به ضرر منافع ملی شان اقدام می کنند ، خود گواه آنست که در بین کشورهای متخاصم با دولت سوریه ، استقلال در تصمیم گیری وجود ندارد . ‌تجزیه سوریه یعنی آغازی بر پایان دوران آرامش چهار همسایه سوریه و پایانی بر دوران تنهایی یکی از همسایه های سوریه . بر خلاف تصورها که تجزیه ی سوریه را برای ایران نامیمون می شمارد که البته تا حدودی هست اما محاسنی هم برای ایران دارد که یکی از آنها سرگرم کردن رقبای منطقه ای ایران به دردسری است که حالا حالا ها گریبانشان را خواهد گرفت . اگر عاقل باشند از اسد و حکومتش حمایت خواهند کرد ، البته اگر مستقل هم باشند .
فدوی ۲۷ دی ۱۴۰۰ | ۱۳:۳۴
ای عقب افتاده ای که کامنت اول را فرستادی : یعنی فدوی متن دوم را در چهار دقیقه تایپ کرده . با بزرگترت مشورت کن شاید لازم باشه یک تست آی کیو ازت بگیره . چرا اسم فدوی را خراب می کنی . علی و مارال و پالان که نوبتی استفاده می کنی ، مگر بد هستند که به فدوی کوچ کردی ؟
ابراهیم قدیمی ۲۷ دی ۱۴۰۰ | ۱۴:۴۷
سوریه توان نظامی ،اقتصادی وسیاسی ایستادگی در مقابل یک جبهه وان هم اسرائیل را بعلل حمایت های بی دریغ غرب ثروتمند وصاحب اختیار جهانی در سازمان ملل ودارای قدرت نظامی وسیاسی اول جهان از اسرائیل و حمایت های سوریه از فلسطبن را نداشت امروز که در مقابل چند جبهه داخلی وخارجی باید ایستادگی کند۔پا برجا بودن کشور سوریه مدیون پشتیبانی های ایران و روسیه از کشور سوریه است۔شما از روسیه نمی نوانید توقع حذف اسرائیل ودر گیری نظامی با غرب را داشته باشید بعلل مختلف ۔فلسطین از راهی جهت دریافت حقوق خود از اسرائیل وارد شد که ناتوان تر بود۔
Bs ۲۷ دی ۱۴۰۰ | ۱۸:۱۰
خطاب به فدوی اول: ایران به سوریه نیاز داره.گرچه این حرفا از کسانی که دیدشان فاقد عمق استراتژیکه کاملا قابل پیشبینیه
سیدحسن ۲۱ اسفند ۱۴۰۰ | ۰۳:۲۱
کلاف سردرگم سوریه واقعا اثرات جنگ نامیمون و قربانی شدن سوریه به دست تندروهای داخلی و بعد داعش همه وهمه عظمت ایران و حاج قاسم را میرساند که برخی هنوز از خاموش شدن اتش و مرگ داعش چنین به خود میسوزنند اما سوریه قابل قیاس با لبنان و اسد هم قابل قیاس با نصراا نیست ولی انچه سوریه لازم دارد سپردن عنان استراتژیک نظامی به مستشاران ایرانی و در وهله اول موضع گیری قاطعانه از حملات اسرائیل تا دست باز ایران بتواند این غده چرکین را در نطفه خفه کند
سید محمد ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۱ | ۰۹:۰۳
سلام اولا ک سیاتستمدارامون حداقل تو بحث مبارزه کارشونو بلدا دوم اینکه بنظرم ساکت موندن سوریه جلوی اسرائیل البته الان بهترین راهه چون روسیه درگیر اوکراینه ایران درگیر وین و دور زدن تحریم ها و کمبود بودجه و .... خود سوریه هم فعلا از لحاظ داخلی و خارجی مشکل خیلی داره پس بهتره تو این برهه از زمان با (تقیه) پیش برن تا بعد از این مشکلات بتونن جلوی اسرائیل مقابله ب مثل کنند
سید حسن ۱۲ شهریور ۱۴۰۱ | ۱۸:۰۷
موقعیت الان ایران در سوریه مرهون شهید بزرگ سردار دلها حاج قاسم سلیمانی هست و جنگ اکراین هم زمینه حضور ایران بجای روسیه رو فراهم کرد و الان سوریه باید به آرامش برسه تا نقطه استراتژیک اقتصادی و قدرت منطقه ای ایران خصوصا در مقابل ترکیه و آذربایجان که نمیخواستند ایران به دریای سیاه راه پیدا کنه واین موقعیت سوق الجیشی الان در تحریم گازی روسیه فرصتی دوچندان برای صادرات گاز ایران از طریق سوریه ولبنان به اروپا خواهد بود و دست برتر ایران در مذاکرات هم هست چون به نوعی تحریم نفتی ایران عملا بی معنی میشه