ما عقب‌تر از دنیا در تکنولوژی های نوین

کوروش تو بخواب ما هم می خوابیم!

۰۴ بهمن ۱۳۹۹ | ۱۵:۰۰ کد : ۱۹۹۹۳۱۳ اخبار اصلی اقتصاد و انرژی
مجتبی لشکربلوکی در یادداشتی می نویسد: شرایطی را فراهم کنیم که سطح دغدغه های مردمان این سرزمین از تخم مرغ و پوشک بچه و قیمت دلار، قرعه‌کشی خودور بالاتر بیاید و ذهن شان رها شود برای پرداختن به خلق آینده (کارآفرینان) یا سرمایه گذاری روی آینده (سرمایه گذاران). کشور را از مسائل حاشیه‌ای و فرسایشی (مانند تنش با جهان، تخاصم ایدئولوژیک، تحریم، خودی و غیرخودی و فیلترینگ و ...) برهانیم. راهش آن است که اولویت‌های کشور را نه در مقابله که در رشد و پیشرفت تعریف کنیم. مردمی که از فردای خود اطمینانی ندارند نمی توانند به ده سال آینده فکر کنند. 
کوروش تو بخواب ما هم می خوابیم!

نویسنده: مجتبی لشکربلوکی، مشـاور وزیر امـور اقتصـادی و دارایی و استاد دانشگاه صنعتی شریف

دیپلماسی ایرانی: چرا امارات وزارت هوش مصنوعی ایجاد کرد و اولین وزیر هوش مصنوعی جهان را منصوب کرد؟ به خاطر پرستیژ؟ صد در صد نه! سهم هوش مصنوعی در اقتصاد جهان در سال 2030 به بیش از 15 تریلیون دلار می رسد. بنابراین امارات تصمیم گرفته است چند برنامه اجرا کند از جمله برنامه تبدیل دوبی به شهر تمام هوشمند و برنامه چاپ سه بعدی دبی! یعنی چه؟ یعنی تا سال 2030، 25 درصد ساختمان های دوبی با استفاده از فناوری سه بعدی ساخته شود و ...

دولت کره قصد دارد علاوه بر سرمایه گذاری ۱.۷ تریلیون وون روی تکنولوژی اتومبیل های خودران، از سرمایه گذاری 35 میلیارد دلاری یک شرکت خصوصی در این زمینه حمایت کند؟ آیا به خاطر این است که خوشی زیر دلشان را زده است و از ماشین های فعلی ناراضی اند؟ قطعا نه! به این خاطر که می دانند آینده خودروها را تکنولوژی های جدید رقم خواهند زد. امروز اگر غفلت کنند فردا را از دست خواهند داد.    

گوگل اعلام کرده ۱۰ میلیارد دلار در هند سرمایه‌گذاری انجام می دهد. از خود سوال کنیم چرا گوگل در ایران ۱۰ نه بلکه فقط ۱ میلیارد دلار سرمایه گذاری نمی دهد؟ همین سرمایه گذاری هاست که باعث شده استارت‌آپ های هندی در سال قبل درآمد ۱۴.۸ میلیارد دلاری داشته اند. تقریبا ده سال پیش گردش مالی استارت‌آپ‌های هندی ۵۵۰ میلیون دلار بود که الان ۲۷ برابر شده است. چرا ما مانند هند نشدیم؟ آیا هندی ها از ما باهوش ترند؟

طبق شاخص‌های بازارهای سرمایه جهانی، چهار شرکت از ۱۰ برند برتر جهان در حوزه تکنولوژی های پیشرفته، جزء برندهای آسیایی هستند. ده سال قبل یعنی سال ۲۰۱۰ آسیا هیچ نماینده‌ای در این بخش نداشت. چرا ایران هیچ نماینده ای ندارد؟

تحلیل و تجویز راهبردی: 

کوروش آسوده بخواب، زیرا که ما بیداریم! این جمله را ظاهرا محمدرضاشاه در جشن‌های ۲۵۰۰ ساله در برابر آرامگاه کوروش خطاب به او گفته است. گاهی اوقات که سرمایه‌گذاری‌های هوشمندانه جهان را با وضعیت خودمان مقایسه می‌کنم می‌گویم من اگر امروز بخواهم به کوروش چیزی بگویم احتمالا می‌شود این: کوروش تو بخواب! ما هم می خوابیم!

به راستی زمانی که کشورهای دیگر جهان روی هوش مصنوعی، اتومبیل های خودران، اینترنت اشیاء، چاپ سه و چهار بعدی، روبات ها، بیگ دیتا و واقعیت مجازی سرمایه گذاری های سنگین میلیارد دلاری می کنند. دغدغه ما چیست؟ فیلترینگ یا عدم فیلترینگ اینستاگرام، افزایش یا کاهش قیمت دلار، صف خرید گوشت و مرغ و پوشک بچه، کره و روغن در ماه های مختلف. افق فکری همه تنزل پیدا کرده است به پوشک بچه و قیمت دلار! وقتی در اخبار می خوانم که معاون اول رئیس جمهور مملکت بابت تخم مرغ جلسه اضطراری گذاشته، می خواهم سرم را بکوبم به دیوار! فکر نکنید شوخی می کنم کافیست الآن در موتور جستجوی گوگل تایپ کنید: معاون اول رئیس جمهور و تخم مرغ. می فهمید که واقعا چنین مساله ای بوده و چنان جلسه ای گذاشته شده است. 

مدیران ارشد باهوش کشورها فهمیده اند باید در حوزه‌های آینده‌ساز سرمایه گذاری کنند. پس باید خودشان مستقیما سرمایه‌گذاری کنند (مانند دوبی) یا فضا را فراهم کنند که چنین سرمایه گذاری هایی در آن کشور انجام شود (مانند هند) یا هر دو (مانند چین).

چه می توان کرد؟

هم حاکمان و هم شهروندان، افق فکری خودمان را گسترش دهیم، با جهان آشنا شویم. روندهای جهانی را بشناسیم و به آینده جهان در ده، بیست و پنجاه سال آینده فکر کنیم. با صنایعی میلیارد دلاری آینده یعنی اینترنت اشیاء، چاپ سه بعدی، روبات ها، هوش مصنوعی، ژن درمانی، قطعات یدکی بدن آشنا شویم (گزارش تصویر جهان در سال ۲۰۳۰ به ویژه برای مدیران ارشد کشور، مدیران ارشد کسب وکار و جوانان زیر ۲۵ سال تدوین شده است: لینک دانلود (https://t.me/Dr_Lashkarbolouki/38)).

شرایطی را فراهم کنیم که سطح دغدغه های مردمان این سرزمین از تخم مرغ و پوشک بچه و قیمت دلار، قرعه‌کشی خودور بالاتر بیاید و ذهن شان رها شود برای پرداختن به خلق آینده (کارآفرینان) یا سرمایه گذاری روی آینده (سرمایه گذاران). کشور را از مسائل حاشیه‌ای و فرسایشی (مانند تنش با جهان، تخاصم ایدئولوژیک، تحریم، خودی و غیرخودی و فیلترینگ و ...) برهانیم. راهش آن است که اولویت‌های کشور را نه در مقابله که در رشد و پیشرفت تعریف کنیم. مردمی که از فردای خود اطمینانی ندارند نمی توانند به ده سال آینده فکر کنند. 

فعلا تا اطلاع ثانوی دولت هیچ پولی ندارد برای امور توسعه‌ای و سرمایه‌گذاری‌های آینده ساز. باشد! ولی همین دولت/حکومت می تواند بدون یک ریال هزینه، فضای کسب وکار و سرمایه گذاری را برای سرمایه گذاران در حوزه‌هایی مانند بلاک چین، هلث تک، هوش مصنوعی و ... فراهم کند! باور کنیم باور کنیم فراهم کردن بستر سرمایه گذاری داخلی و خارجی بر حوزه‌های آینده‌ساز (آن هم بدون یک ریال هزینه) بیش از تخم مرغ و پوشک بچه اهمیت دارد!


( ۲۱ )

نظر شما :

سحر ۰۴ بهمن ۱۳۹۹ | ۱۵:۵۱
در چین به تازگی مسابقه ای میان دانشجویان اعلام شده که برنامۀ شان برای 100 سال آیندۀ کشورشان چیست. کشور چین مهم نیست، چرا که اگر دشمن نیست، یکشبه می تواند دشمن بشود، اما مهم نگاه آنهاست به خودشان و پیرامونشان. چینی که در ادبیات عربی و به تبع آن فارسی، به نداشتن اندیشه و فلسفه متهم است.
محمد حسینی ۰۴ بهمن ۱۳۹۹ | ۱۶:۲۲
بسیار عالی بود انشالله از طریق وزیر محترم اقتصاد به گوش مسئولین برسد. چه قدر خوب است که اولویت های کشور از مقابله و دفاع به توسعه و چشم انداز های آینده منحر گردد
زرتشت بختیارنیا ۰۴ بهمن ۱۳۹۹ | ۱۷:۳۴
اقای لشگر بلوکی مبحثی که مطرح نمودید بیان واقعیت های حال حاضر کشور است که ما با جامعه جهانی تعامل نداریم و از بسیاری از کشورها یی که در چند سال گذشته با برنامه ریزی های اصولی و تدوین استراتژی توسعه ملی در ریل رشد و توسعه قرار گرفته اندعقب افتاده ایم تقریبابطور نسبی همه از شرایط حال حاضرکشور مطلع هستیم اما انچه حائز اهمیت است این است که راه حل برون رفت از این شرایط اسفبار چیست ؟ نقش نخبگان سیاسی و فکری جامعه برای نجات کشور چیست ؟ به نسل آینده کشورمان چه پاسخی برای این شرایط هولناک باید بدهیم ؟ نقش تک تک افراد جامعه چیست ؟ چرا برای مسابقه فوتبال و یا ورزش های دیگر احساس وطن پرستی و موفق شدن و ملی گرایی داریم ولی برای خارج شدن این شرایط هولناک اینقدر بی تفاوت هستیم. حتما مردم میهن پرست و فداکار و غیور کشورمان در صورت مهیا شدن شرایط رشد و توسعه و بیان نقش آنها برای محقق شدن آن توسط نخبگان حاضر هستند با تحمل مشقت و سخت کوشی و فداکاری و از خودگذشتگی در جهت رسیدن به آن هدف والا تلاش کنند زیرا موجب سربلندی و عزت کشورمان در جامعه بین الملل و رفاه و اسایش و امنیت پایدار برای هموطنانمان خواهد شد پس چرا نخبگان اقدامی در این خصوص انجام نمی دهند؟
خسرو ۰۴ بهمن ۱۳۹۹ | ۱۹:۵۵
تایید با تمام وجود ، زنده باد استاد لشکر بلوکی
میلاد کومه ۰۴ بهمن ۱۳۹۹ | ۲۳:۴۶
راهش آن است که اولویت های کشور را نه در مقابله که در رشد و پیشرفت تعریف کنیم. راهش آن است که اولویت کشور را نه در مقابله که در سرکوب علم هسته ای تعریف کنیم! راهش آن است که اولویت های کشور را نه در مقابله که در جمع کردن بساط صنعت نظامی(موشک،ناو،جت و..) به اسم رفع تنش تعریف کنیم! راهش آن است که اولویت های کشور را نه در مقابله که در استفاده از پزشکان بدون مرز و کمک های حقوق بشری و تمسخر تولید کنندگان واکسن داخلی کرونا تعریف کنیم! منکر نوشته های آقای نویسنده نیستم ولی سیاه جلوه دادن تمام رویداد های داخل و ندیدن روشنایی های کشور و ریسه کردن برخی اتفاقات مثبت کشورهای خارجی که بیشر اما و اگر هست که 20 سال دیگه این طور میشه 30 سال دیگه آن طور میشه کار رسانه ی وزین منوتو است نه شما! حالا که انقدر تشنه پیشرفت هستید بهتره از خودتون شروع کنید که مثل منور الفکر های مشروطه که از سفارت بریتانیای کبیر آب گوشت نذری میگرفتند!قلم نزنید... درسته که در کشور مشکل زیاد داریم ولی تنها راه اعتلای مملکت پیشرفت علمی همه جانبه است نه تمسخر! هیچ جای دنیا گل و بلبل نیست جناب همون کشورها هم مشکلاتی دارند.( شاخص توسعه انسانی هند و چین از ایران پایین تره و در غرب بخصوص امریکا هم قریب به 2 میلیون نفر بی خانمان هستند) حالا اونها هم باید بیان بگن دغدغه مردم ما شده هوم لس های لس آنجلس یا حلبی آباد های اطراف دهلی! نه! اونها به پیشرفت و علم توجه میکنن و واقعا هم پیشرفت های خوبی هم داشتن اگرم منظور شما از تنش صنعت هسته ای و نظامی و....است که...بماند
شهروند ۰۵ بهمن ۱۳۹۹ | ۰۲:۰۲
ایرانیان چهل و دوسال هست که سرنوشت کشور را به خواب سپرده اند، در ادامه این مسیر، آینده ایران چیزی مشابه وضعیت حال حاضر کره شمالی یا ونزوئلا یا سوریه خواهد بود.
پارسی ۰۵ بهمن ۱۳۹۹ | ۱۲:۱۴
آقای لشگر بلوکی جنابعالی بعنوان مشاور وزیر اقتصاد بخوبی به این مسئله واقف هستید که از کوزه همان برون تراود که در اوست و نیز بخوبی به این مسئله آگاه هستید که طرز تفکر و دغدغه مسئولین عالیرتبه نظام چیست و چگونه است؟!!!! پس لطفا خود فریبی نکنید و با حقیقت روبرو شوید ضرب المثلی می گوید با حقیقت روبرو شوید قبل از آنکه با حقیقت زیر و رو شوید به این ترتیب تا مبنا و اصول تفکر مسئولین عالیرتبه نظام مسائلی غیر از بیانات جنابعالیست انتظار تغییر و تحول در سیاست های کشور سرابی بیش نیست و در حقیقت آب در هاون کوفتن است .
سجاد ۰۵ بهمن ۱۳۹۹ | ۱۳:۰۶
خاک تو سر اقتصاد کشوری که مشاور وزیرش یه پان هست. کوروش تو بخواب ما هم میخوابیم؟؟؟؟؟؟؟
علی ۰۵ بهمن ۱۳۹۹ | ۱۳:۲۷
استفاده از سخنان یک ملعون در یک تاریخ سازی خنده دار ، با توهمات 2500 ساله ، برای تیتر یک مقاله مناسب نبود بااینکه در متن نوشته به جملات قابل توجه و درستی اشاره شده است . به تازگی مد شده است در نوشته ها و برنامه های تلویزیونی و استفاده از کارشناسان و تاریخدانان معلوم الحال از سخنان و کارهای دو نژاد پرست ملعون ( رضا قولدورو توله اش محمدرضا) تعریف وتمجید می شودواین دقیقاٌ یک عقب گرد به گذشته تاریک این مرز وبوم است .
ایرانی ۰۶ بهمن ۱۳۹۹ | ۰۹:۰۴
عزیزان پانترک به جای زوزه کشیدن و حمله به تاریخ برید کتاب بخونید شاید توی دنیای متمدن جایی برای خودتون پیدا کردید.
علی ۰۶ بهمن ۱۳۹۹ | ۲۰:۴۳
تاریخ ساختنی نیست برای داشتن تاریخ باید تاریخی بود باید فرهنگ داشت باید رسومات داشت باید گذشته ای داشت واین را اقوامی که تاریخ ندارند قادر به فهم آن نخواهند بود . بنابراین به داشته های دیگران با تمسخر می تازند به گمان اینکه چیزی بدست بیاورند ولی زهی خیال باطل که شما همین هستید و همین هم نخواهید ماند بلکه پسرفت می کنید . بله کتاب بخوانید ولی نه کتابهایی که به زور شمشیر نوشته اند .